2016: welke nieuwe schoenen kun je verwachten?

 • Geplaatst op
 • Door Ivo van Tol
 • 4

Minimalistische schoenen: In 2016 wordt een trend doorgezet die al een tijdje zichtbaar is. Een verbreding van het aanbod bij gespecialiseerde merken en een versobering van het minimalistische aanbod bij merken die veel conventionele schoenen verkopen.

Een nieuw jaar, nieuwe energie. En binnenkort begint ook weer het nieuwe schoenenseizoen!

Trend in 2016

In 2016 wordt een trend doorgezet die al een tijdje zichtbaar is. Een verbreding van het aanbod bij gespecialiseerde merken en een versobering van het minimalistische aanbod bij merken die veel conventionele schoenen verkopen.

Zo wordt het aanbod van Vivobarefoot steeds uitgebreider. Bij merken als Merrell en INOV-8 wordt het aanbod kleiner. De eerste had minimalistische schoenen voor kinderen en dagelijks gebruik. Nu zijn alleen de gewaardeerde hardloopmodellen Vapor Glove, Trail Glove, Pace Glove en de Bare Access over.

Na BORN TO RUN

Toen in 2009 het boek Born to run uitkwam, veroorzaakte dit een aardschok in de markt voor hardloopschoenen. Vibram FiveFingers kreeg in korte tijd vanuit niets ongeveer twee procent van de markt voor hardloopschoenen in handen in Amerika. Die markt is gigantisch.
 

HYPE

Vooral in dit land wilden heel veel mensen ineens de overstap maken naar minder of bijna geen schoen aan je voeten. Met als resultaat dat er vele merken meededen en er veel verschillende minimalistische modellen werden uitgebracht.

Na de HYPE

Nu heeft de markt zich gestabiliseerd en groeit het in een gestaag tempo. Kleine merken worden groter, zoals het eerder genoemde Vivobarefoot. En waar Merrell is gestopt met de minimalistische kinderschoenen is er recent een nieuw merk aan de horizon verschenen. Wildling.

Het mooie is, het aanbod blijft groeien. Daarnaast zorgt de ontwikkeling van nieuwe materialen voor steeds lichtere en duurzamere schoenen.

 

Een klein overzicht voor wat je te wachten staat in 2016:

Vibram FiveFingers:

Bij Vibram zijn er in 2016 een aantal nieuwe modellen, een vernieuwd model en verder de vertrouwde modellen die je al kent van afgelopen jaar.


Vernieuwd: Bikila EVO 2

De Bikila EVO heeft een make-over gekregen en een “2” achter zijn/haar naam gekregen.
Zooltechnisch is er geen wijziging, alleen het bovenwerk heeft een metamorfose ondergaan. Het is een nog lichter en zachter materiaal. Daarnaast is het materiaal voorzien van kleine gaatjes voor een luchtige ervaring tijdens het lopen.

 

 

Nieuw: Trek Ascent Insulated (nu al verkrijgbaar)

Eindelijk een Vibram FiveFinger voor in de winter. Met wollen voering, een isolerende zool en een waterafstotend bovenwerk een hele fijne schoen voor de koudere dagen.

 

Vivobarefoot

 

Het Vivobarefoot wordt in 2016 uitgebreid. Het wegmodel de EVO PURE en het off-road model de TRAIL FREAK zijn doorontwikkelt wat resulteert in een nog mooiere schoen.De PURE ROAD -> Opvolger van de EVO PURE

 

 

De TRAIL FREAK 3

 

En een mooi voorbeeld van innovatie, de COCOON, een schoen speciaal gemaakt voor in een medische/ziekenhuis omgeving.

 

Ook het aantal kinderschoenen is uitgebreid.

 

MERRELL

 

In 2016 gaat MERRELL door met de vertrouwde modellen.
De VAPOR Glove zonder demping voor dames en heren, de TRAIL GLOVE en PACE GLOVE met 4mm demping en de BARE ACCESS met 8mm demping.

 

  

 

We verwachten dat alle nieuwe modellen zo tussen februari en april bij ons binnen komen.
Houd de website in de gaten.

 

Fijne dag!

 

 

Reacties

 1. Ivo van Tol Ivo van Tol

  Hoi Willem, toevallig kwam er afgelopen zaterdag iemand bij de clinic die de NIKE FREE aan haar voeten had.

  Dus even bestudeerd. Er zit een DROP in, de MERRELL barefoot schoenen zijn allemaal ZERO-DROP. Dus even dik van voor als van achteren. De zool was nog aardig dik. De BARE ACCESS heeft een vergelijkbare zool. Misschien iets dunner. De Trail Glove is echt anders.

  Hopelijk schept dit iets meer duidelijkheid. En wederom, als je langs kan komen in de winkel, kun je het zelf voelen....

  Groet, Ivo

 2. Paul Cooijmans Paul Cooijmans

  Dat zijn interessante nieuwe modellen. De versobering van het aanbod bij conventionele merken betreur ik wel, ik zou juist hopen dat grote merken zich meer op minimalistische schoenen gaan richten, zodat ze goedkoper kunnen worden door massaproductie.

 3. Ivo van Tol Ivo van Tol

  Hoi Willem, dan denk ik dat de BARE ACCESS dichter in de buurt komt van de NIKE FREE. Ik moet er wel eerlijk bij zeggen dat ik de schoen van NIKE nog nooit aan mijn voeten heb gehad.

  Het mooiste zou zijn als je langs zou kunnen komen in de winkel. Dan kun je het voelen.

 4. Willem Eise Willem Eise

  Mooi overzicht, bedankt voor de info.
  Wat zou een goede opvolger voor de Nike 3.0 zijn: de pace glove of de bare acces?
  Ik heb smalle voeten, vooral bij de hiel.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.