25 dingen die je moet weten over barefoot running

  • Geplaatst op
  • Door Ivo van Tol
  • 5

Aan het einde van het jaar maken we graag een lijst. Deze keer een lijst met 25 dingen die je moet weten over het rennen op minimalistische schoenen of je blote voeten.

  1. Trek voor een overstap van dikke zolen naar minimalistische schoenen minimaal een jaar uit, zeker als je al jaren een traditionele hiel-lander bent.

     
  2. Het versterkt  je voeten en daarmee het fundament onder je lichaam. Ze waren verplicht lui in de conventionele hardloopschoen,  nu kunnen ze eindelijk doen waarvoor ze zijn gemaakt.

     
  3. Het dwingt je tot een zachtere landing, of je nu helemaal blootsvoets gaat rennen of met minimalistische schoenen.

     
  4. Een harde ondergrond is ideaal om op te beginnen. Het geeft je de perfecte feedback over je landing.

     
  5. Je hebt minder kans op verzwikken aangezien je meer voelt en hierdoor eerder en beter kunt anticiperen op oneffenheden in de ondergrond.

     
  6. Een haklanding geeft een grotere schokimpact op het lichaam, een natuurlijke midden- voorvoet landing daarentegen zorgt er voor dat de klap soepel wordt opgevangen.

     
  7. Minmalistische/barefoot schoenen zijn alleen maar nodig om je te beschermen tegen wat je zoal op straat tegenkomt. Een mooie quote: “Shoes do no more for the foot than a hat does for the brain.”

     
  8. Een goede minimalistische- /barefoot-schoen moet lekker zitten, is flexibel, heeft een platte zool (zero-drop), biedt geen ondersteuning en heeft voldoende ruimte bij de voorvoet zodat je tenen zich kunnen spreiden bij de landing.

     
  9. Je lijf is de beste indicator om aan te geven of je te snel gaat bij het opbouwen, dus luisteren, luisteren, luisteren…

     
  10. Het succes zit nooit alleen in de schoenen.

     
  11. Hardlopen was altijd al leuk, op minimalistische schoenen voelt het alsof je speelt.

     
  12. Je pasfrequentie ligt rond de 180 stappen per minuut. Doe dit met muziek, metronoom of een mantra in je hoofd.

     
  13. Je loopt sneller en efficiënter, onderzoek wijst uit vier tot vijf procent, maar laat dit geen doel op zich zijn.

     
  14. Werk, naast het hardlopen, aan je houding/rompstabiliteit.  Met elke dag vijf minuten oefenen zul je na enkele weken merkbaar meer ontspannen hardlopen.

     
  15. Het zorgt ervoor dat je meer gefocust bent op het hardlopen, je houding, je landing, de ontspanning, waar zet je je voeten neer…

     
  16. Voor een optimale ervaring van een zachte landing, ren stukjes (100m) op je blote voeten. Het liefst over een harde ondergrond met een iets ruw oppervlak.

     
  17. Bouw rustig op, ook al loop je al jaren op conventionele schoenen, het is anders.

     
  18. Zorg dat je landing zo min mogelijk geluid maakt. (ik heb al menig wandelaar de stuipen op het lijf gejaagd, we hoorden u niet aankomen…….)

     
  19. Je kuiten worden knetterhard als je op zoek bent naar die zachte voorvoet/middenvoet landing. Dit gebeurt en gaat over.

     
  20. Bij pijn, stoppen en rusten, pijn is een signaal van je lichaam waar je naar moet luisteren.
     
  21. Het is niet gevaarlijker om over een oneven (trails) ondergrond te lopen dan met
    conventionele schoenen. Sterker nog, met minimalistische schoenen voel je de ondergrond veel beter en kun je gelijk reageren met je lichaam als je op een boomwortel stapt bijvoorbeeld.

     
  22. Op hoog niveau kun je presteren bewijzen Zola Budd en Abebe Bikila, daarnaast hebben de meeste Kenianen en Ethiopiërs al duizenden kilometers op blote voeten achter de rug voordat ze als topatleet mee gaan doen aan de grote marathons.

     
  23. Van  de honderdduizenden jaren dat de mensen al op aarde rondrennen zijn slechts de laatste veertig jaar dikgezoolde hardloopschoenen aanwezig. Het is dus aannemelijk dat  de mens gemaakt is om te rennen, een geavanceerde machine met ingebouwde demping.

     
  24. Het doel is uiteindelijk om met een lichte en korte pas te rennen, ongeacht of je dit nu op blote voeten doet of met een schoen aan.

     
  25. En als laatste een waarschuwing, als je eenmaal bent overgestapt en je ervaart de voordelen dan ben je verkocht.

    Heb je nog meer dingen die mensen moeten weten? Deel het met ons in het commentaarveld hieronder. 

Reacties

  1. david david

    Hoi Ivo,

    Dank voor je reactie. Lijkt me zeker leuk om eens te komen, woon helaas een paar uur rijden bij jullie vandaan. Sokken zijn idd een goed idee; Ga ik gelijk mee aan de slag.

    Wat de kniepijn betreft. Ik probeer nu met wat oefeningen en afwisselende trainingen te kijken hoe het gaat. Iig bedankt voor de reactie!

  2. Ivo van Tol Ivo van Tol

    Hoi David, bedankt voor je reactie. Wat bij mij helpt om blaren te voorkomen is sokken dragen. Wat de last van je knie betreft kunnen er meerdere oorzaken zijn. Ben je in de gelegenheid om een filmpje van je looptechniek te maken? Dan kunnen we daar naar kijken. Of als je in de gelegenheid bent, kom een rondje rennen bij ons in de duinen. Groet, Ivo

  3. David David

    Ik loop nu meer dan een jaar op five fingers en andere zero drop schoenen (Saucony). (3x p/w) Op vibrams krijg ik bij afstanden langer dan 12 km last van blaren. Ook krijg ik last van mijn knie bij lange langzame (15+ km) duurlopen. Ik heb zelf het idee dat deze schoenen mij momenteel belemmeren om verder te komen. Ik vind het echt super om op de five fingers te lopen, maar twijfel nu aan een overstap naar andere schoenen zodat ik halve marathons beter kan lopen zonder de angst op blaren of pijntjes...
    Ik wil heel graag minimalistisch doorgaan, maar hoe? Graag advies.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.