Barefoot op strand of asfalt

Soms hoor je dat je beter op een zachte ondergrond kunt beginnen met barefoot hardlopen. Soms hoor je dat het beter is om op een harde ondergrond te beginnen. Wat is waar?

__________________________________________________________________________________________

Zachte of harde ondergrond?

Regelmatig hoor ik van mensen dat ze om te beginnen eerst wel op het strand of een andere zachte ondergrond  gaan rennen. Prima, alleen adviseer ik de mensen om juist eerst te beginnen op een harde ondergrond. Op een harde ondergrond krijg je namelijk het beste feedback over hoe je loopt. Je laat het dan bijvoorbeeld wel uit je hoofd om de haklanding vol te houden. Dat doet zeer. (Alhoewel uit onderzoek blijkt dat er toch een kleine groep mensen is die de hiellanding kan volhouden, maar dat is weer voer voor een ander blog)


Lekker landen op je hielen…..
In het zachte zand op het strand kun je ongestoord je hiellanding blijven volhouden. Het zand, of een zachte grasmat, zorgt voor een natuurlijke demping. Alle zachte ondergronden zijn zogezegd “vergevingsgezind”. Je krijgt geen juiste feedback en je ontwikkelt zo niet de juiste barefoot style techniek.

Lekker lopen op het strand…..
Natuurlijk is het fantastisch om over het strand hard te lopen, of dit nu op je blote voeten is of op minimalistische schoenen. Een leuke oefening om op het strand te doen is het bekijken van je voetafdruk in het zand. Zet je schoenen even aan de kant en ren een stuk door half hard zand wat je vaak dicht bij de waterlijn vindt. Kijk vervolgens naar je voetafdrukken.

Heb je onbewust toch een hiellanding gemaakt, dan zie je duidelijk een diepe hielafdruk. Heb je bij het afzetten met je tenen een “kuiltje” achter gelaten, dan gebruik je (te) veel kracht in je afzet. In het meest ideale geval laat je een vlakke en volledige afdruk van je voet achter.

Uit die schoenen…….
Om te voelen hoe het is om maximale feedback te krijgen, loop ik af en toe een paar honderd meter op blote voeten over een harde en gladde ondergrond. Mijn ervaring is dat het gevoel zo anders is als met een dunne laag rubber ertussen, ook al is deze slechts een paar millimeter dik. Dit af en toe ervaren is een mooie aanvulling op het ontwikkelen van een goede barefoot style techniek. Probeer het eens.



Tartan, asfalt, gras, zand, grind, blubber, kinderkopjes, kasseien ……
Wat voor ondergrond loop JIJ graag op? En heb je hier nog een speciale reden voor? Wissel je af wat ondergrond betreft? Ik ben benieuwd.

Laat het ons weten en PLAATS EEN REACTIE in het veld hieronder.  Jouw commentaar kan anderen weer helpen om met nog meer plezier hard te lopen.

Let op! Om SPAM te voorkomen worden reacties eerst goedgekeurd.


Tip! Al veertig jaar lang worden in Noordwijk de strandlopen georganiseerd. In de zomer kun je elke donderdagavond de strijd met jezelf of andere lopers aan gaan over een afstand van 2,4 of 8 kilometer.

 

Reacties

  1. Ron Loper Ron Loper

    Ik heb een beetje hetzelfde als Marije. Ik loop zoveel mogelijk op blote voeten. Op strand, bospaden en asfalt. En ook door de modder, dat voelt heerlijk aan je blote voeten. Als je ze na afloop maar goed kunt schoonmaken...
    Doe eigenlijk alleen de lange duurlopen van meer dan 16 km nog op schoenen. Moet misschien ook eens Vibrams gaan kopen ofzo.

  2. Marije Marije

    Ik loop bijzonder graag met blote voeten op asfalt, het is uitstekend voor je techniek. Alle foutjes die er toch weer insluipen met schoenen (zelfs met de allerdunste zolen) leer je in no time weer af. Ook ontspant het de spieren erg goed, een aanrader bij spierpijn. Een beetje nieuw asfalt is overigens wel prettig, als het wat versleten is liggen er vaak veel kleine steentjes en brokjes op. Dat voelt wat minder fijn...

    Met schoenen aan loop ik het liefst in de modder, dat is technisch lekker uitdagend!

  3. Arjen Puite Arjen Puite

    Hoi Ivo, allen,

    Goed stuk met prima adviezen.
    Ik loop het liefst op blote voeten. Ik loop op het strand, licht ruw fietspad (over de duinen in Meijendel), glad asfalt/steen en af en toe wat bospad.
    Ik vind elke ondergrond zijn eigen charme hebben en ik heb daarin geen voorkeur. Ik wissel strand graag af met harde ondergrond. Inderdaad wat staat in het stuk: zand is zeker vergevingsgezind. Ik begin vaak op het strand, heerlijk door het water lopen en ga dan de duinen in. Oeps, is het dan, die knieën moeten 2x zo laag en dat afzetten (wat ik blijkbaar op het strand doe) is ook niet houdbaar :).
    Dus voor je techniek kun je inderdaad het beste inderdaad op zo hard mogelijke ondergrond lopen. Daarnaast kun je, als je dat 'onder de knie' hebt ook meedoen aan vrijwel alle loopevenementen die op harde ondergrond zijn, dus het geeft veel meer keuze als je daar interesse in hebt. Strandlopen zijn er niet zoveel :)

  4. Frode Numan Frode Numan

    Mijn ervaring na twee jaar barefoot-schoenen (prachtig begrip toch...) is ook dat een harde ondergrond makkelijker loopt. Tijdens mijn lange duurlopen pak ik vaak 6 tot 9 km strand mee, en zomers gaan dan altijd de schoenen uit. Ik zie dat als een extra krachttraining. Ik zou het strand dan ook zeker niet voor een beginner aanbevelen, maar wel voor een ervaren loper die de overstap maakt naar barefoot.

    Heerlijk is het ook om in het ondiepe water te lopen. Je kan dan goed ervaren waar je voeten op de grond komen ten opzichte van je lichaamszwaartepunt. Ook voel je goed of je schuift bij je landing en (te veel) afzet. In combinatie met de afdrukken, waardevolle informatie voor je looptechniek.

    Niet te onderschatten...de schurende werking van nat grof zand. Bij Petten waar ik veel loop, wordt zand opgespoten, dat lijkt wel wat grover. De eerste keer dit jaar op blote voeten op het strand, was de huid op mijn tenen aardig versleten ;-)

  5. Roel van der Vegte Roel van der Vegte

    Ik ben zelf zo snel mogelijk op een harde ondergrond gaan lopen. Daarvoor had ik mezelf al aangewend om van een hiellanding naar een midden-/voorvoet landing te gaan met mijn gedempte schoenen. Die tip van af en toe een stuk helemaal bloetvoets lopen ga ik uitproberen! En mijn voetafdruk bekijken op het strand is ook een mooie controle. Toch even kijken of 12 juli haalbaar is.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.