Bij twijfel, doorgaan, vertrouwen komt door oefenen, oefenen, oefenen...

 • Geplaatst op
 • Door Ivo van Tol
 • 20

Overstappen van conventionele hardloopschoenen naar minimalistische hardloopschoenen is een proces. Een proces waarbij er momenten kunnen zijn waarop je zal twijfelen aan je keuze. Met dit blog willen we je een duw in de rug geven om vol te houden.

Twijfel

Je loopt op schoenen met zolen die je alleen beschermen tegen de straat, minimalistische schoenen. Misschien dat je wel blootsvoets je kilometers maakt. Je bent net begonnen na je eerst avonden ingelezen te hebben in de materie. Misschien ben je “gewoon” gestart zonder je  grondig verdiept te hebben in de theorie.


Opnieuw beginnen
En dan, je gaat beginnen, maar dat valt tegen. Je liep toch al die jaren moeiteloos tien kilometer of meer achter elkaar.  Nu lijkt het alsof je weer helemaal opnieuw moet beginnen. Met enkele minuten rennen zijn je kuiten al keihard geworden.  Het contact wat je hebt met de ondergrond voelt wel fantastisch.

Voetlanding, pasfrequentie, pfff..


De eerste paar keer ben je met van alles bezig, hoe moest ik mijn voeten ook alweer neer zetten, en die korte pas waar ik over had gelezen, dat voelt toch wel vreemd, ik denk dat ik toch gemaakt ben voor een langere pas.
 

Houd vol!

Je slaat geen acht op de pijntjes die je hier en daar krijgt. Maar als je na drie weken nog steeds slechts enkele minuten achter elkaar kunt rennen, begint de moed je in de schoenen te zakken. Misschien is de mens toch geboren om te rennen met dikke zolen......?

 

STOP! Laat deze twijfels komen, maar begeleid ze ook weer naar de prullenbak. We zeggen altijd eerlijk tegen iedereen dat je met het overstappen vaak wel een jaar bezig bent. Je lichaam moet wennen aan de andere manier van gebruik. Het vertrouwen komt door het te blijven doen, doen, doen, doen


We merken dat sommige mensen het lastig vinden om dit geduld op te brengen. Met dit blog willen we ze motiveren om toch door te gaan. We vinden het zonde als jouw proces halverwege blijft steken.

Gratis clinic
Als je de vijf stappen hebt gevolgd om over te stappen en je bent nu bezig met het doen en je zit met vragen of praktische zaken dan kun je nu elke eerste zaterdag van de maand langskomen voor een korte clinic.

Die is gratis voor klanten van Natuurlijkhardlopen.nl.

Wat heeft jou gemotiveerd om door te gaan met oefenen, oefenen, oefenen?

  

Reacties

 1. Ivo van Tol Ivo van Tol

  Hallo Almar, bedankt voor je reactie. Ik verbaas me ook over hoe makkelijk ik de lange afstanden loop.

  Gisteravond heb ik meegedaan met de 25 kilometer Nighttrail in Bergschenhoek en het voelde zo makkelijk. Na afloop wel vermoeid, maar de benen voelden prima.

  Vroeger, met de haklanding en dikke zolen was het veel meer "werken" in plaats van over de trail dartelen zoals nu.

  Overigens gelopen op de Vibram Fivefingers Spyridion MR.

 2. Almar Bouwman Almar Bouwman

  Ik ben in augustus 2014 overgestapt van een hiellandig naar een voorvoetlanding. De eerste keer gewoon op blote voeten, dan dwing je jezelf om op de juiste manier te lopen. Hield er flink wat spierpijn en blaren aan over. Heb toen ook gelijk Vibram Fivefingers gehaald. Ik moest mezelf dwingen om het rustig aan te doen zo verslavend is het.

  Inmiddels kan ik niet anders meer lopen. Een hiellanding voelt gewoon onnatuurlijk. Dankzij natural running kan ik veel verder lopen. Voorheen bleef ik altijd steken bij de 10 kilometer. Tegenwoordig is een halve marathon geen probleem meer.

  Lange afstanden, 15-20 km, loop ik op Altra One2 schoenen. Dat zijn zero-drop schoenen met een beetje cushioning. Loopt gewoon wat comfortabeler.

  Kortere runs loop ik op mijn Vibram Fivefingers Bikila's, ook op de trails. Je voelt dan veel beter hoe en waar je loopt en je hebt meer controle. Waarschijnlijk ga ik dit jaar nog de Spyridon MR halen speciaal voor de trails.

  Kortom, overstappen was de beste keuze. Ben er erg blij mee.

 3. Margriet de Wit Margriet de Wit

  3 1/2 jaar geleden ben ik rustig aan gestart met de Vibram Fivefingers, na (ongeveer) een maand liep ik volledig op de blote voeten schoenen. De wens om op blote voeten te lopen was er altijd al. De lichte tred en meer op de voorvoet past bij me. Wat een uitvinding! ik loop op de kunstgrasbaan en op de weg. Tot nu heb ik geen blessure gehad.

 4. Ivo van Tol Ivo van Tol

  Paul, bedankt voor je reactie. Mooi verwoord. De energie die wordt opgevangen door spieren en pezen.

 5. Paul Cooijmans Paul Cooijmans

  Wat mij motiveerde om door te gaan: Als ik last van een kuitspier of achillespees had, beschouwde ik dat als een teken dat ik op de goede weg was.

  Want het betekende dat ik de schok van de landing met mijn spieren en pezen opving, in plaats van met de knieën. De energie die door spieren en pezen opgenomen wordt gaat alvast niet naar het kraakbeen van de gewrichten.

  En ik was hiermee begonnen omdat ik de laatste jaren last van een knie kreeg, zodat het ontzien van de knieën voor mij belangrijk was. Ik heb nu al maanden geen noemenswaardige last van die knie meer terwijl het hardlopen goed gaat, dus ik ga zo door.

 6. Ivo van Tol Ivo van Tol

  Hoi Frode, wat leuk om te lezen. Iemand tien centimeter omhoog laten springen en op zijn hakken laten landen... AUW!

  Een gymleraar die het toen al doorhad.

  Geniet van de 30 kilometer in Schoorl!

 7. Frode Numan Frode Numan

  Van mijn 18de tot mijn 33ste heb ik gelopen op gewone hardloopschoenen. Meer dan twee keer per week, betekende dat ik last kreeg van mijn rechter knie. Vanaf mijn 30ste wilde ik meer en vaker lopen, ruim 10 jaar heb ik ook lopen sukkelen met adviezen voor schoenen, sportpodologen, speciale schema's. Steeds kon ik na een maand of drie weer maanden stoppen door last van mijn knie.

  Toen ontdekte ik ongeveer 4 jaar gelden filmpjes op youtube over poserunning. Ik heb een paar Merell gloves besteld en heb mezelf in een periode van 6-9 maanden opnieuw leren hardlopen. Daarbij wilde mijn rechter kuit niet zo snel wennen als mijn linker kuit. Maar geduld en vertrouwen hebben mij erdoor geholpen.

  Inmiddels heb ik meerdere halve marathons achter de rug. Meerdere duurlopen van 30+ km en ga ik aanstaande zondag genieten van de 30 van de Groet uit Schoorl run.
  Middenvoet of voorvoet landen is voor mij het geheim, en landen recht onder je zwaarte punt. Met schoenen met dunne zolen voelt dat het best.

  Als ik met mensen praat over deze looptechniek heb ik een simpele uitleg: als je loopt, dan spring je van voet naar voet. Spring eens 10 cm omhoog en land op je hakken.....
  Meer is volgens mij niet nodig om uit te leggen wat de beste manier van rennen is.

  Overigens, ik had vroeger een docent lichamelijke opvoeding, Karel Lafertu uit Schagen. Die liet ons elke gymles beginnen met rondjes rennen in de gymzaal op blote voeten, tot hij niemand meer hoorde...had ik die les maar beter begrepen...

 8. Ivo van Tol Ivo van Tol

  Hoi Robert, bedankt voor je reactie. Één van mijn hobbels was ook een zweepslag nadat ik goed vijf maanden bezig was. Wist niet wat me overkwam. Een groot twijfelmoment.

  Goed om te horen dat je op
  Vibram Fivefingers geen last meer hebt van je voetbalblessure.

 9. Robert Robert

  Hoi,

  ik ben 3 jaar geleden op Vibram Fivefingers overgestapt na jaren hardlopen op 'gewone' hardloopschoenen, voornamelijk in verband met blessures. Ik heb ooit een blessure bij het voetballen opgelopen, en ik krijg altijd last van mijn rechter enkel als ik in hardloopschoenen ren.

  Nadat ik overgestapt was op Vibram's, had ik eigenlijk alleen nog spierpijn na het rennen. Na een jaar opbouw (zelfs na een zweepslag in mijn rechterkuit) heb ik 2 keer de damloop in Vibram's gelopen. Verder, het gevoel van contact met de ondergrond, daar kan geen enkele andere schoen aan tippen.

  Ik merk ook dat mijn loophouding verbeterd is en dat mijn stappen veel stabieler en veerkrachtiger zijn geworden.

  In het kort, terug is geen optie :)

 10. Ivo van Tol Ivo van Tol

  Hoi Cedric, bedankt voor je reactie. Wat een verhaal. Doe het deze keer rustig aan. Alhoewel de eigenwijsheid om van muurtjes af te willen springen wel blijvend is.

 11. Martijn Martijn

  Ruim vier en een half jaar geleden kocht ik mijn eerste paar Vibram Fivefingers (een paar KSO's). Het heeft ongeveer negen maanden geduurd voor ik weer het aantal kilometers kon lopen dat ik voor de overstap deed. Onderweg heb ik natuurlijk de nodige pijntjes gehad en elke keer dat het oncomfortabel werd liep ik even iets minder. Om deze reden heb ik bijvoorbeeld een keer de halve van Amsterdam laten gaan terwijl ik al op drie kwart van mijn voorbereiding was.

  Steeds heb ik de voordelen ingezien en vertrouwd op mijn voorbereiding. De podotherapeut en de fysiotherapeut hadden wisselende meningen. Ik heb hun raad ter harte genomen en ben op een verstandige manier doorgegaan met trainen op de Vibram's.

  Kort na de overgang naar dit type schoenen wist ik dat ik geen standaard loopschoenen meer wilde gebruiken. De controle over je eigen voeten en het gevoel met de weg zijn onbetaalbaar.

  Een ieder moet doen wat goed is voor zijn loopstijl. Ik kan alleen mijn erg positieve ervaring delen.

 12. Cedric Cedric

  Ik ben 2 jaar geleden begonnen met barefoot running( op Vibram Fivefingers) en heb een jaar heel blij hardgelopen, erg lastig in het begin met de spierpijn.

  Ik ben alleen een keer vlak voor mijn halve marathon van een muurtje afgesprongen (ik had op dat moment de runnershigh dus niks kon meer stuk) alleen niet zo goed geland. Had er een beetje last van maar toch gewoon de halve marathon gerend en toen mijn enkel, definitief, gebroken.

  Hierdoor wat angst gekregen gek genoeg doordat veel mensen zeggen dat ik misschien toch maar niet op Vibram Fivefingers moet rennen. Ik heb toen na 6 maanden Nike Free's gekocht. Heb er een half jaar op gelopen maar wat een ramp.

  Ben weer terug naar Vibram's gegaan, alleen de spierpijn is terug en kan dus niet ver rennen. Helaas, maar dat komt wel weer terug.

 13. Ivo van Tol Ivo van Tol

  Hoi Hans,

  Bedankt voor je reactie! Nordic Walking is ondanks het imago een aanrader voor mensen die zoeken naar iets tussen hardlopen en wandelen in.

  Je bent ook nog met je bovenlijf bezig en kunt de intensiteit mooi variëren.

 14. Hans Hans

  Ik ben geen hardloper, maar een nordicwalker. Nordicwalking is voor mij een trainingsvorm, waarbij ook wel korte stukken wordt hard gelopen.

  Bijna een jaar geleden kwam ik de Vibram Fivefingers tegen in een sportzaak. Ik had al diverse keren artikelen van therapeuten gelezen over het lopen op blote voeten voor mensen met rug- en heupklachten.

  Omdat ik de mogelijkheid aangeboden kreeg de Vibrams een paar weken uit te proberen, heb ik de stap gewaagd. Wat een openbaring was het. Vanaf de eerste keer dat ik ze aan had was ik verkocht.

  Problemen heb ik, behalve het aantrekken, niet gehad. Mijn eerste paar Spyridons zijn bijna versleten en heb intussen een paar Bikila's en voor de winter Lontra's.

 15. Marit Marit

  Vorig jaar begonnen op de Vibram Fivefingers en dat was een openbaring! Jawel, ik moest wennen aan deze nieuwe manier van lopen, maar het voelde meteen zó goed dat ik besloot nooit meer op dikke zolen te lopen (daar 'slofte' ik ook om de zoveel stappen mee, en dat heb ik met de Vibram's nooit!).

  Helaas heb ik nog geen wintervaste Vibram's. Uit tijdgebrek om een goed paar uit te zoeken heb ik 'gezondigd' en een paar Nike Free gekocht. Uiteraard oók vanuit het 'liefst zo natuurlijk mogelijk lopen'-oogpunt. Ook met die schoenen ben ik erg blij, maar nòg blijer ben ik als straks met warmer weer de echte, vertrouwde Fivefingers weer aan mijn voetjes prijken!

 16. Eve Eve

  Gewoon blijven doorgaan.
  Het overstappen duurt inderdaad gauw een jaar tot anderhalf jaar.
  En wat in de blog staat klopt als een bus.

  Op zo'n 50 uur/jaar na ... ben ik inmiddels zo'n 4 jaar 'schoenen' af.

  Barefoot of Vibram FiveFingers. Het hele jaar door voor alle activiteiten.

  Geen pijnlijke voeten meer na een dag staan/werken, stevigere kuiten, ik sla mijn enkels niet meer om wat me wekelijks gebeurt bij gewone schoenen, weg rugklachten ... kortom blije voeten, blij lichaam.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.