Blessures? De oplossing ligt in jou!

  • Geplaatst op
  • Door Ivo van Tol
  • 0

Als je geblesseerd raakt van hardlopen, dan is de oplossing in veel gevallen dichterbij dan je denkt. Geen externe oplossingen, maar eens goed kijken naar wat je ZELF doet. Een ongewenste reactie volgt op een actie. En op die actie heb jij alle invloed.Domme dingen

Dit blog had ik eigenlijk “Als je domme dingen doet, dan geeft je lijf dit vanzelf aan” willen noemen, maar ik durfde het niet.

Het komt er wel op neer, doe jij iets doms, dan kun je daarna op de blaren zitten.

Een voorbeeld uit mijn eigen leven. Enkele weken geleden lag hier een dik pak sneeuw. Heerlijk om doorheen te rennen. Dat deed ik ook 's ochtends vroeg, zo’n anderhalf uur.

Bij thuiskomst snel omkleden en met de kinderen de duinen in voor wat sneeuwplezier. Daar ging ik, met 45 kilo kind op de slee. Je kunt er voor kiezen om rustig te lopen, maar rennen met zo’n slee achter je aan is natuurlijk veel leuker (voor mij én voor de kinderen).

In de duinen keer op keer, heuvel op rennen en naar beneden glijden.
Actie = reactie


Na een –domme- actie volgt een reactie en jawel. Ondanks mijn goede techniek, –OP-OP-OP-OP-OP-, heb ik de volgende dag last van mijn rechterkuit. Een dikke -pijnlijke- knoop in mijn spier. Door elke dag kort te masseren is de knoop er gelukkig na twee weken weer uit.

Wie voert de actie uit?

Dat ben je gelukkig zelf en het goede nieuws is dat je er zelf wat aan kan doen. Het enige wat je in de weg staat is je eigen ego. Businesscoach Tibor Olgers heeft het over een ego-aap die op je schouder zit. Bij de één is deze aap wat groter en luidruchtiger dan bij de ander.  

Als je tegen een blessure aanloopt, ga dan kijken welk dom ding jij hebt gedaan of doet. In negen van de tien gevallen ligt het aan jouw looptechniek (eigenlijk het ontbreken er van).

Verander de actie --> Gewenste reactie

Als je durft te kijken naar wat je doet (door het maken van een video), krijg je inzicht in wat jouw blessure veroorzaakt. Dat geeft je mogelijkheden om je actie zo aan te passen dat je lijf de gewenste reactie geeft. Dit vraagt lef. Het is namelijk o zo makkelijk om het probleem buiten jezelf te leggen. “Ik heb nieuwe schoenen nodig.” of “Ik denk dat ik andere schoenen beter geschikt zijn.” Onzin.

Steen en ezel?

Het gezegde, “Een ezel stoot zich in het algemeen, niet twee keer aan dezelfde steen” is op mij beperkt van toepassing. Na een jaar ben ik meestal weer vergeten waar die steen ligt. Ik doe weer iets doms en krijg een reactie van mijn lichaam. Net zoals met de sneeuw een paar weken geleden.
De aandacht lag op het plezier en daarmee vergeet ik de aandacht voor mijn techniek. 

Tempel

Een wijs man (Jim Rohn) sprak ooit de woorden, "Treat your body like a temple, not a woodshed.“

Ga bij jezelf eens na,
1. Geeft je lichaam een teken. Blessure? Pijn?
2. Welke actie van JOU ging hier aan vooraf?
3. Analyseer wat je deed en pas de actie aan. VIDEO!
4. Gewenste resultaat? Ja? Mooi!       Nee? Ga weer naar stap 1.


Heb je hulp nodig bij het aanpassen van je looptechniek? Volg dan bij ons een clinic of stuur een video van jezelf en wij kijken er naar. De oplossing voor je blessures ligt in jezelf. 

Leestip: Ego is the ENEMY - Ryan Holiday  

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.