De POSE methode

 • Geplaatst op
 • Door Ivo van Tol
 • 8

Hardlopen met de techniek van de POSE methode voelt alsof je wind mee hebt. Ik was er al enthousiast over, maar na mijn ontmoeting met de man die deze methode bijna veertig jaar geleden bedacht, ben ik laaiend enthousiast.

40 jaar geleden......

In de voormalige Sovjet-Unie stelt bewegingswetenschapper Nicholas Romanov zichzelf de vraag; Hoe kan het dat er voor alle disciplines binnen de atletiek eerst een techniek wordt aangeleerd behalve voor hardlopen? 

Je leert eerst de techniek van het discuswerpen, speerwerpen, hoogspringen, verspringen voordat je met zo'n sport echt serieus een resultaat kunt neerzetten.  

Voor hardlopen was er niets, geen methode. Goed en efficiënt hardlopen was volledig afhankelijk van of je geluk had ja of nee. Met geluk was je bewegingspatroon efficiënt en vloeiend, met pech zwaar en houterig.


Een methode

Bij afwezigheid van een methode is de POSE methode ontstaan. Een methode voor ALLE hardlopers, van topatleet tot amateur om een efficiënte looptechniek aan te leren. Let op! Er is niets nieuws bedacht, alleen een methode hoe je mensen leert hardlopen. Het sleutelwoord binnen deze methode is: zwaartekracht 
Altijd wind mee

Het idee binnen de POSE methode is om optimaal gebruik te maken van de zwaartekracht als leidende kracht binnen het hardlopen. De zwaartekracht is altijd aanwezig en is gratis. 

Dit is anders als de gangbare gedachte, dat we door middel van spierkracht en afzet ons voortbewegen. 

Op het moment dat je de POSE techniek juist toepast, dan voelt het alsof iemand je in je rug duwt tijdens het lopen. Een grote glimlach verschijnt op je gezicht als je dit voor het eerst meemaakt. 
Echt verbazingwekkend. De truc is om je de techniek eigen te maken, dit gevoel te ervaren en dan te blijven oefenen om die techniek meerdere kilometers achter elkaar te kunnen vasthouden.


Cursus

Ik had al veel geleerd van de POSE coaches Jacky Ledeboer en Wieland Heiser, maar afgelopen weekend kreeg ik les van Dr. Romanov zelf. 40 jaar ervaring, op elke vraag een antwoord, alles te verklaren via de logica van de natuurkunde. Ik heb me suf geschreven om maar zoveel mogelijk kennis en ervaring mee te nemen naar huis.

Kennis en ervaring die ik graag met jullie wil delen. 

Via ons tweewekelijkse blog, maar ervaren is beter dan lezen over.

Kom daarom naar één van onze clinics en ervaar hoe het voelt om 
tijdens het hardlopen een duw in de rug te krijgen. Dr. Nicholas Romanov samen met Ivo van Tol
 

Reacties

 1. Ivo van Tol Ivo van Tol

  Hoi Roel,

  Bedankt voor je reactie. In zacht zand kun je prachtig zien welke lopers een goede techniek hebben en welke nog wat moeten leren.

  Mocht je nog hulp nodig hebben met het verder toepassen van de POSE methode, kom dan eens langs.

  Ik ben inmiddels bij Dr. Romanov langs geweest en heb weer meer kennis en inzichten.

  Fijne dag!

  Groet, Ivo

 2. Roel van der Vegte Roel van der Vegte

  Een tijd geleden meegedaan met een POSE clinic. Ik moet zeggen dat ik daarna moeite had dit echt toe te passen, tot afgelopen zaterdag bij de Meeuwen Makrelenloop op het strand langs de Zandmotor bij Kijkduin. Je komt daar regelmatig een stuk rul zand tegen en dan werkt POSE echt: pull, pull, pull en je hebt geen enkele moeite in het rulle zand. Ik was ook direct sneller dan de lopers die ik tot het rulle zand wel bij kon houden, maar niet in kon halen.

 3. Ivo van Tol Ivo van Tol

  Bedankt voor je reactie Jacky.

  Jij hebt me enthousiast gemaakt en me ingewijd in de POSE methode waarvoor dank!

  En zeker leuk om binnenkort weer een ronde te rennen.

  Groet, Ivo

 4. Jacky Ledeboer Jacky Ledeboer

  Mooi Ivo dat je Nicholas nu ook zelf ontmoet hebt! Echt wel een bijzonder man en heel toegankelijk ook. Ik heb hem ook altijd de oren van zijn kop gevraagd als ik hem ontmoette, want ik wil ook altijd precies weten hoe alles zit. Geniet van het leerproces (uitgeleerd zijn we immers nooit) en het geniet van het begeleiden van mensen naar een fijne, gezonde loopstijl. We gaan gauw weer eens rennen en sparren samen. (-;

 5. Ivo van Tol Ivo van Tol

  Hoi Claartje,

  Dank voor je reactie. Er is een nieuwe datum toegevoegd, 17 december.

  Binnenkort volgt ook nog een datum op een doordeweekse dag, voor de mensen die op zaterdag altijd aan het werk zijn.

  Groet, Ivo

 6. Claartje van der Grinten Claartje van der Grinten

  Zou graag meedoen aan een clinic van de POSE-techniek, maar ik kan niet op 26 november. Zijn er nog andere data waarop de clinic wordt gehouden?

 7. Ivo van Tol Ivo van Tol

  Hoi Jos,
  Dank voor je reactie. Ja, je hebt gelijk bij ChiRunning is de zwaartekracht ook de leidende kracht.

  Als je daar mee aan de slag bent, prima! Ik zeg altijd tegen iedereen, ga aan je techniek werken. POSE, Chi, Evolution, noem maar op.
  Maar DOE iets.

  Succes en lekker lopen!

  Groet, Ivo

 8. Jos Nederpel Jos Nederpel

  Hallo Ivo, jouw uitleg over de POSE methode of techniek doet mij sterk denken aan de Chi Running techniek waarbij ook het uitgangspunt is om gebruik te maken van je zwaartekracht!

  Vriendelijke groet,
  Jos Nederpel

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.