Een rechte houding: fijn voor lichaam en geest

 • Geplaatst op
 • Door Ivo van Tol
 • 5

Efficiënt bewegen begint met een juiste houding. Dit voorkomt klachten en het werkt positief op je gemoedstoestand. Dat is mijn ervaring. Tot enkele jaren geleden had ik een slechte houding. Een kromme rug. Hoofd naar voren. Met deze rug wist ik dat ik vroeg of laat last zou krijgen. Zeker tijdens het hardlopen.

‘Doe er iets aan!’ Kreeg ik regelmatig te horen van Yildiz
(Zij is Oefentherapeut Cesar, expert in houding en beweging).

‘Kan ik geen rechte-rug-pil krijgen?’ Gaf ik als antwoord.

Yildiz:‘Nee!’

Waarom zou ik op mijn houding letten?

Spanning of ontspanning in je lijf, het zou fijn zijn als je dit zelf in de hand zou hebben.
Dat je kan voelen hoe het er aan toe gaat en waar nodig corrigeren. Om dat te leren is een proces, is mijn ervaring. Helaas dus geen pil.

Ik heb ook gemerkt dat er een mentaal aspect aan zit.

Toen ik –eindelijk- op mijn houding ging letten verbaasde ik me het meest over het volgende. Doordat ik rechter op stond en liep had ik het gevoel dat ik “gezien” werd. Liep ik door een menigte heen, stapte iedereen opeens aan de kant. WAUW! Verbazingwekkend, voorheen was ik altijd degene die slalommend zijn weg zocht.


 

Naast het mentale aspect zorgt een juiste houding ervoor dat je lijf alleen spieren gebruikt die nodig zijn. Geen onnodige spierspanning. Efficiënt.

Bijvoorbeeld, probeer een uitgeschoven ladder overeind te houden. Zodra deze recht staat kost het weinig moeite, maar op het moment dat je de ladder iets schuin houdt. Moet je veel kracht uitoefenen. Of kukelt deze zelfs om. Zo zit het ook in je lijf. Bij een slechte houding, is je lichaam voortdurend aan het compenseren.

Welke voordelen heb ik hier van tijdens het lopen?

Tijdens het hardlopen wordt bij elke stap een grotere kracht op je lichaam uitgeoefend dan bij stilstand. (Hoe groot weet ik niet precies, mocht iemand dit weten……)   

Op het moment dat je tijdens het lopen een slechte houding hebt, zal je lijf harder moeten werken om te compenseren. Met een rechte houding, houd je meer energie over.  

Let jij op je houding tijdens het lopen? Ik ben benieuwd.

Bij verschillende methodes waarmee je een natuurlijke loopstijl kunt leren, speelt houding een belangrijke rol. ChiRunning, de POSE methode. Vorige week heb ik kennis gemaakt met de Alexander techniek. Hierover binnenkort meer. Ook dat is een techniek waarbij houding centraal staat tijdens het lopen.


 

Wat is een juiste houding?

Voelen wat een juiste houding is vond ik in het begin lastig. Mijn houding was slecht. Hoofd naar voren. Rug krom. Geen “natuurlijke” S, zoals bij een juiste houding(zie afbeelding). Meer iets als  Quasimodo.

Recht is trouwens onjuist als je naar de onderstaande afbeelding kijkt. Een gestapelde wervelkolom vertoont een lichte S vorm als je het van de zijkant bekijkt. Bij deze houding hoeft je lijf niet te compenseren.

Een voorbeeld hoe het eerst was. Mijn hoofd “hing” aan mijn nek. Denk aan de ladder. De spieren  tussen mijn schouders en nek (trapezius) waren vroeger staalkabels. Compensatiekracht.

Nu ik beter op mijn houding let,  zijn de staalkabels een stuk geslonken en voelen soms zelfs ontspannen aan.

 

Hoe weet ik of ik een juiste houding heb?

100% zeker weten dat je een goede houding hebt is lastig. Met tips en trucs van een expert in houding en beweging, bijvoorbeeld een oefentherapeut Cesar/Mensendieck, kun je veel leren. Je kunt zelf oefeningen doen of in een spiegel naar jezelf kijken.

Een laatste opmerking. Op het moment dat je een slechte houding hebt, wennen je spieren hier aan.
Het voelt vertrouwd als je onderuit gezakt zit. Als je je houding verbetert, gaan je spieren op een andere manier aan het werk. PROTEST! In het begin voelt een rechte houding ongemakkelijk omdat je lijf er niet aan gewend is. Het is een proces van bewust met je houding aan de slag gaan, oefeningen doen, voelen.

 

 


      Op het barefootevenement, 10 april 2016, geeft Yildiz tips over een juiste houding bij de stand van                    Natuurlijkhardlopen.nl. Dan kan ze je laten voelen hoe je in de juiste houding staat.
 

 

Maak je veel gebruik van je smartphone, lees dan dit artikel eens.

En hoe zit jij achter je laptop of computer?Reacties

 1. Didi Didi

  Hoi Ivo!
  Iemand in Taiwan (de eigenaar van een ijzerhandel in een klein dorp!) vertelde me dat 'ie mbv een boek zijn rugproblemen opgelost had (hij zag mijn houding en vermoeidheid). Heb een Engelse editie ("8 Steps to a pain-free back") gevonden in HK en aangeschaft. Ook de DVD bekeken, en gratis videos online. In Taiwan is er geen andere manier, maar ik weet dat Esther Gokhale vorig jaar in Nederland is geweest om cursus te geven (ze is trouwens half Nederlands). Ze leidt ook therapeuten op, ik weet niet of die er al zijn in Nederland. I like her style, it just makes so much sense!
  Groetjes,
  Didi

 2. Ivo van Tol Ivo van Tol

  Hoi Paul,
  Dank voor je reactie.

  Je houding past bij je persoonlijkheid. Dat klopt. Maar als je meer zelfvertrouwen krijgt ga je rechter op lopen. Of het zou het zelfs zo zijn dat als je rechter op gaat lopen, je meer zelfvertrouwen krijgt. Het idee van "Ik mag er zijn". Leuk hè.

  Groet, Ivo

 3. Paul Cooijmans Paul Cooijmans

  Ik let zeker op houding tijdens het hardlopen, en ben er al mee bezig sinds begin jaren negentig toen ik een jaar mensendiecktherapie gehad heb (later ook nog cesartherapie). Wat hardlopen betreft lukt het met de houding het beste in korte intervaltrainingen; dan kun je de concentratie op de juiste houding gemakkelijk volhouden.

  Bij lang aan een stuk hardlopen ga je al snel aan iets anders denken en vergeet je de houding. In het algemeen is het moeilijk je oude houding te veranderen, naar mijn ervaring. Ik denk dat houding o.a. voortkomt uit de persoonlijkheid, met name uit introversie/extraversie. Het voelt tegennatuurlijk aan een houding aan te nemen die tegen je persoonlijkheid ingaat.

 4. Ivo van Tol Ivo van Tol

  Hoi Didi,

  Bedankt voor je reactie. Ik ben gelijk even gaan kijken. Interessant.

  Heb je dit in Nederland gedaan of in Taiwan?

  Groet, Ivo

 5. Didi Didi

  De Gokhale Method heeft me geholpen een betere houding te hebben in het dagelijkse leven. En dat hielp dan weer om een betere methode bij het hardlopen te behouden. Kan het aanraden!

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.