Een soepel lichaam

 • Geplaatst op
 • Door Ivo van Tol
 • 6

Om lekker te kunnen hardlopen zijn er drie dingen essentieel. Een goede looptechniek, een sterk lichaam en een soepel lichaam. Alle drie gaan ze hand in hand. In een serie van drie blogs gaan we hier dieper op in. Als eerste het soepele lichaam, flexibiliteit. Een lastig onderwerp vind ik zelf omdat de voordelen moeilijk voor te stellen zijn.

3 essentiele dingen:

1. Goede looptechniek, hier komen we over twee weken op terug.
2. Een krachtig lijf, om te zorgen dat je lijf bij elkaar blijft tijdens het hardlopen, niet om te gebruiken voor het hardlopen zelf. Over vier weken het onderwerp. 
3. Het onderwerp voor deze keer, een soepel lijf. Een gewaagd onderwerp vind ik zelf, want ik ben een stijve hark. Wel druk doende om soepeler te worden. Dagelijks wurm ik me in posities die elke dag een beetje minder gewurm nodig hebben.

 

Waarom een soepel lijf?


Efficient bewegen tijdens het hardlopen zorgt er voor dat we minder energie verbruiken. En efficient bewegen kan alleen als je lichaam de soepelheid heeft om die beweging zonder extra inspanning van je spieren uit te voeren. Dat klinkt een beetje abstract, dus heb ik gezocht naar een voorbeeld wat hopelijk meer aanspreekt.

Als ik sneller wil lopen, dan laat ik mezelf meer vallen. Hierdoor moeten mijn benen sneller mee om die val weer op te vangen. Op het moment dat ik soepel in de heupen en hamstrings ben, zal ik deze versnelling makkelijker kunnen uitvoeren. Nu heb ik die soepelheid nog niet. Dit zie ik terug als ik een video van mezelf bekijk van mijn eigen looptechniek bij een hoge snelheid. Ik houd het met mijn benen niet bij. Hierdoor maak ik grotere passen dan nodig, die zorgen voor extra belasting op mijn lijf.

Dus, soepeler worden.


Hoe doe je dat, soepeler worden?


Persoonlijke instructie van iemand die er verstand van heeft is een aanrader. Ik had het geluk dat enige tijd geleden een gewaardeerde klant –Hetty- mij attendeerde op het belang en plezier van een soepel lichaam tijdens het sporten. Ze liet zien welke oefeningen je dagelijks kunt uitvoeren.

Eigenwijs als ik was deed ik enkele dagen braaf deze routine. Na een dag of tien sloeg ik een dag over. Daarna duurde het een jaar voordat ik echt het besluit nam om soepeler te worden.Wil je over flexibiliteit lezen, dan raad ik eens aan om op internet te zoeken naar artikelen van Dr. Kelly Starrett. Een bekende naam in de crossfit wereld. In zijn boek “Ready to Run” vertelt hij hoe een soepel lichaam bijdraagt aan efficiënt hardlopen. Hier staan ook allemaal mooie oefeningen in.

Youtube biedt ook een keur aan oefeningen. Ik doe nu dagelijks voor het slapen gaan onderstaande routine. Mijn uitvoering van de oefeningen ziet er lang nog niet zo soepel uit, maar ik merk al wel verschil tijdens het rennen. Ik heb het gevoel alsof het me nog minder moeite kost om langere tijd op een hoger tempo te lopen. Binnenkort maar eens met de het objectieve oog van de videocamera kijken of het echt zo is.
 

Waar ik benieuwd naar ben is jouw ervaring met soepelheid en sporten.
Is het iets wat je bezig houdt? Vind je het onzin? Helpt het je? Op wat voor manier?

Laat het hieronder weten zodat andere mensen kunnen profiteren van jouw ervaringen.


 

Reacties

 1. Paul Cooijmans Paul Cooijmans

  Ik ben van nature ook stijf, en ben al dertig jaar bezig met dit soort oefeningen, hopende dat dat aan het hardlopen ten goede zal komen. De serie oefeningen in dat filmpje doe ik ook bijna iedere dag, ze staan in het boek "The running revolution" van Nicholas Romanov (die man in het filmpje is Romanov zelf geloof ik).

  Ondanks dat ik stijf was kon ik in het verleden bijvoorbeeld wel mijn benen in mijn nek leggen en met gestrekte knieën de vloer aanraken met mijn vlakke handen; helaas gingen mijn hardlopen en geneigdheid tot blessures er daardoor niet op vooruit. De kern van het probleem zat dus niet in een beperkte bewegingsuitslag van de gewrichten, en het vergroten van die uitslag met oefeningen, hoe nuttig ook, pakt de kern van het probleem mijn inziens niet aan.

  Na een rugoperatie werd ik zeer veel stijver, en nu kan ik met gestrekte knieën de vloer bij lange na niet meer aanraken; ik kom nog maar net met mijn handen voorbij mijn knieën! Op mijn hardlopen lijkt dat echter geen effect te hebben, sterker nog, ik heb sommige van mijn beste prestaties daarna geleverd!

  Ik vermoed dat de belangrijkste aspecten van "stijf zijn" meer motorisch en neurologisch zijn: houterige motoriek, verkeerde inwendige bewegingsvoorstelling, en het niet goed kunnen voelen van je lichaam. Die aspecten zijn volgens mij oorzaak van dingen als slechte houding, verkeerde manier van bewegen, en van de blessures die daar uit voortkomen. Het soepeler maken van gewrichten is op zichzelf niet voldoende om dat probleem op te lossen, want de houterigheid blijft, ook nadat de gewrichten zeer soepel geworden zijn, en daarmee blijft het blessurerisico.

  Samenvattend zou ik zeggen dat dit soort oefeningen wel nuttig is, maar om echt soepeler te gaan bewegen zou je dat motorische aspect ook moeten aanpakken, anders schiet je er nog steeds niet veel mee op.

 2. Ivo van Tol Ivo van Tol

  Fred, Michiel en Femke, dank voor jullie reacties.

  Fred, je hebt gelijk, ik was aan het stoeien hoe ik dit nu juist kon verwoorden. Ik heb echt een eureka moment gehad.

  Ik heb namelijk een cursus Pose Method of running gevolgd. Daar werden we gefilmd en moesten we rustig rennen (12kmpu) en een keer snel (15kmpu). De instructeur bekeek het filmpje van mijn snelle loop en zei direct. Je hebt stijve heupen en hamstrings en daardoor verwatert je techniek op een hoger tempo.

  Ik was meteen nieuwsgierig en ben me er in gaan verdiepen. Nu doe ik regelmatig oefeningen om mijn hele lijf en vooral mijn heupen en hamstrings soepeler te maken.

  En ik merk verschil. Op een hoger tempo heb ik het gevoel dat het makkelijker "draait". Binnenkort ga ik mezelf weer filmen of het er ook beter uit ziet.

  Excuus dat het voor jou nu "Full of nothing" was. Volgende keer weer "Full of valuables" :-)

  Groet, Ivo

 3. Femke van Overdijk Femke van Overdijk

  Volgens mij is het punt nu juist dat een goede houding, en dus ook een goede techniek, niet mogelijk is als je niet soepel genoeg bent. Om je naar voren te laten vallen heb je bijvoorbeeld flexibiliteit in de enkel nodig; anders ga je op je tenen lopen en raken je hakken de grond niet in de steunfase.

  Voor een uitgelijnde, georganiseerde romp moeten je onder- en bovenrug soepel genoeg zijn. Heb je bijvoorbeeld een stramme bovenrug, dan loop je ofwel met gebogen schouders en je hoofd iets naar voren, of je tilt ter compensatie je ribben op, waardoor je core-stabiliteit vermindert en je rug hol trekt.

  Je merkt dat bijvoorbeeld ook als je gaat zwemmen en je bennen zakken steeds naar beneden. Je blijkt dan bijvoorbeeld niet in staat met een uitgelijnde rug 'op' het water te liggen, omdat je rug hol trekt als je armen naar voren bewegen voor de crawlbeweging.

  Als je geen problemen hebt met je houding, dan ben je misschien wel al soepel genoeg. Dat betekent volgens mij echter niet dat soepelheid niet van belang is voor jou, maar alleen dat je er op dit moment voldoende van hebt.

 4. Michiel van Beek Michiel van Beek

  Bedankt voor de tip. Boek direct besteld. Ik denk dat soepelheid idd belangrijk is en ook ik val onder de stijve hark. Yoga is niet zo mijn ding en daarom verwacht ik dat dit boek beter aansluit en wie weet ga ik het dagelijks toepassen...Een andere tip in dezelfde richting vind ik de site van http://sock-doc.com/. Happy running! Michiel

 5. Freddy Jansen Freddy Jansen

  ik lees je blog altijd met veel plezier, maar in deze post verlies je me toch een beetje. Wat is nu precies je punt? 'full of nothing' schreef een professor eens op mijn werkstuk ;-)
  Ik doe zelf in ieder geval zeer weinig aan het onderhouden van de soepelheid van mijn spieren. Alleen na afloop van de training een aantal rek- en strek oefeningen.
  Deze post heeft mij in ieder geval niet overtuigd hier meer aandacht aan te besteden. Ik geloof meer in verbetering van je techniek en houding en ben benieuwd naar de volgende delen van dit verhaal.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.