Geen zin om hard te lopen. Toch gaan. Tien tips.

 • Geplaatst op
 • Door Ivo van Tol
 • 8

Wat zou het leven gemakkelijk zijn als we altijd zin zouden hebben in alles wat we moeten doen.
Voor die momenten dat je geen zin heb om hard te gaan lopen, maar wel weet dat het nodig is, volgen hier tien tips.
Gebruik ze en ervaar aan het einde van je hardloopronde weer het goede gevoel.

Tip 1. Gewoon gaan!

Doe het nu, doe het nu, doe het nu, doe het NU!

Zeg hardop tegen jezelf dat je gewoon gaat, NU.

Sta op. Trek je hardloopkleren aan.

Gewoon gaan.

Dit is de beste methode en meest eervolle manier om toch te gaan hardlopen.

Je laat namelijk zien dat je zelfdiscipline hebt.

 

Zijn de stemmetjes in je hoofd toch hardnekkig, ga dan door naar tip 2.

 

Tip 2. Voel de euforie!

 

Denk aan het goede gevoel dat je krijgt als je lekker aan het rennen bent en vooral het voldane gevoel na afloop. Kun je het gevoel oproepen?  Precies! Dat ga je nu weer ervaren.
Dus sta op. Trek je hardloopkleren aan en ga naar buiten.

 

Tip3. Plan het van tevoren

Zet het hardlopen in je agenda. Ook al loop je altijd op een vaste dag en tijd. Leg het vast en je zult ervaren dat het makkelijker is om te gaan als je het al een tijdje ziet staan.

Je kunt na het hardlopen met een goed gevoel de hardloopafspraak met jezelf afvinken in je agenda.
(Of, zoals ik, in je smartphone op “DONE” klikken).

 

 

 

Tip4. Stel jezelf een doel

Het is een grote motivator om te gaan lopen als je een doel voor ogen hebt. 
Die tien kilometer/halve of hele marathon waarvoor je je hebt ingeschreven.

Het hoeft geen wedstrijd te zijn. Toen ik begon met hardlopen vond ik het een uitdaging om steeds iets langer achter elkaar te kunnen lopen. 5 minuten, tien minuten, een kwartier, een half uur!
 

Tip5. Houd het kort

Sluit een compromis met jezelf en zeg dat je gewoon een korte training doet. Ga tien minuten lopen en besluit dan of je weer terug gaat. Als je dan nog steeds geen zin hebt, keer je weer huiswaarts en heb je toch zo’n twintig minuten wat gedaan.

Je hebt dan misschien geen volle training gedaan. Je bent wel gegaan! Super.

 

 

Tip6. Deel het met anderen

Vraag iemand anders om samen met je te lopen. Daarmee ondermijn je wel de ultieme vrijheid van het gaan wanneer je wil. Als je van jezelf weet dat je die zelfdiscipline niet kunt opbrengen, zoek dan gewoon een maatje of een groep met wie je gaat rennen.
 

Tip7. Geluksvogel

Prent jezelf even goed in hoe bevoorrecht je bent dat je de mogelijkheid hebt om een rondje te kunnen rennen. Je bent fit en kan straks genieten van de natuur om je heen.

Denk even aan al die mensen die geen mogelijkheid hebben om dit te doen.

 

Tip8. Trek je kleren aan

Dit werkt bij mij als een speer. Ik trek gewoon mijn hardloopkleren aan voordat ik ga. Ook al heb ik mezelf nog niet overtuigd dat ik echt ga. Het maakt het al makkelijker om te gaan. Ook het commentaar van alle gezinsleden: “Je gaat zeker hardlopen…..”

Dan kun je geen nee zeggen.

 

 

Tip9. Laat je betalen

Ja echt. Overal is een APP voor. Als je gaat krijg je geld. Ga je niet, dan moet je betalen.

Ben benieuwd of er echt iemand is die dit gebruikt.     

http://www.gym-pact.com/

 

Tip10. Dans je vol energie

Zet een energiek liedje aan en dans en spring vijf minuten mee.
Hup, kleren aan en gaan.

 

 


Hebben jullie nog tips om toch te gaan lopen als je geen zin hebt?

 

We horen het graag.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reacties

 1. Hedy Hempe Hedy Hempe

  Mijn enige tip: kijk er naar uit om te gaan hardlopen! Dan heb je geen muziek en app nodig. Ga genieten van de natuur en het weer. Niet alleen als de zon schijnt maar ook vooral als het regent, denk dan 'wat heerlijk, rennen door de regen!' Het gevoel van vrijheid. Vooral zonder schoenen rennen is pure fun.

  Trek je in het begin niets aan van een bloedbaar: eventueel doorprikken, ontsmetten, een paar dagen wachten tot het weer is dicht gegroeid (gaat vrij snel). Uiteindelijk leren je voeten je hoe je moet lopen. Tijdens het blote voeten lopen ben je altijd in het nu en dat is zo bevrijdend. Je kan niet wachten tot je weer mag hardlopen!

  Tip voor beginners: leg de lat niet te hoog, ga niet te hard en te lang, ervaar bewust wat je doet. Maar het belangrijkste is dat je geniet van wat je doet, geniet van de beweging, ga niet langs de weg lopen maar over de hei, door de wei en door het bos, kijk om je heen! In het begin zal het niet gemakkelijk zijn, vooral als je altijd een hiellander bent geweest, zoals ik. In je voeten zitten 33 botjes met bijbehorende spiertjes en die moeten wennen aan een voorvoetlanding. Geef je voeten de tijd om te wennen. Dat kan wel een jaar duren, maar niet opgeven want het is echt de moeite waard. Er gaat niets boven blote voeten!

 2. Ivo van Tol Ivo van Tol

  Hoi Paul, bedankt voor je reactie.

  Heel goed, houd het vast.

  Bij mij is het de drukte van de dag, werk, gezin met jonge kinderen, webshop. Dan heb ik wel momenten dat ik even overal klaar mee ben. Om dan toch te gaan lopen (daar wordt ik altijd blij van) is soms dan weer een stap.

 3. Paul Cooijmans Paul Cooijmans

  Ik ken dit verschijnsel helemaal niet, ik heb altijd zin om hard te lopen. Als het bewegingsapparaat het toestond zou ik het iedere dag doen. Nog nooit meegemaakt, geen zin om hard te lopen. Bestaat dat echt?

 4. Ivo van Tol Ivo van Tol

  Michel, dank voor je reactie. Maak je jezelf dan niet helemaal gek? Ik laat mijn telefoon altijd thuis. Ik probeer op gevoel, souplesse en hartslag te lopen. Ben ik al ouderwets? :-)

 5. Ivo van Tol Ivo van Tol

  Roel, mooi idee van die bolletjes.
  Ga ik gebruiken voor mijn volgende marathon voorbereiding. Leuk.

 6. Michel Lecluse Michel Lecluse

  Nog een tip: ga eens rennen met een app zoals Strava (of Runkeeper, Nike+, ....). Het werkt voor mij erg motiverend om mijn voortgang te zien, mijn afstand en snelheid bij te houden, en op segmenten te kijken hoe ik ga ten opzichte van andere hardlopers.
  Let op: je kunt er ook in doorschieten. Soms loop ik mezelf voorbij om nog een betere tijd te zetten, dus tegenwoordig laat ik bewust mijn GPS tracker wel eens thuis liggen.

 7. Roel Roel

  Hang een vel papier op, met rijen bolletjes (of wat dan ook). Ieder bolletje staat voor een geplande training. Voor iedere opeenvolgende training die je doet trek je een lijntje tussen het vorige bolletje (vorige training) en huidige bolletje (huidige training). Train je niet, mag je het bijbehorende bolletje niet verbinden. Hoe langer de ketting die je maakt, hoe meer je op een rij hebt getraind. Wees trots op lange kettingen. Wees ontevreden met die confronterende onderbroken kettingen en de slappe excuses die je had om niet te gaan.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.