Hardlooples voor je de weg op mag

 • Geplaatst op
 • Door Ivo van Tol
 • 4

Iedereen mag hardlopen. Daarom is het denk ik ook zo populair. Je kunt het overal doen en op elk moment van de dag. De schaduwzijde is het enorm aantal blessures. Op de tweede plek na veldvoetbal. Kan ook iedereen hardlopen?

Hardlopen is een technieksport. Als je kijkt naar andere hardlopers zie je grote verschillen in hoe iedereen loopt. Er wordt vaak gesproken over loopstijl , maar dit impliceert dat je of geluk hebt met een lichte- of pech met een zware loopstijl. Ik heb het liever over looptechniek. Dat betekent dat je er wat aan kunt doen. Je kunt je techniek verbeteren. Je kunt lopen leren.

Verplicht looples 

Een groep van vijftig hardlopers begint hard te lachen als ik vraag;"Wie herinnert zich nog zijn eerste autorijles?". Alle handen op één na (zonder rijbewijs) gaan omhoog. Het is bij wet geregeld dat je eerst moet leren voordat je het alleen mag proberen. Niemand twijfelt daarover. Gelukkig maar, anders had het aantal verkeersslachtoffers een stuk hoger gelegen. 

Nu naar hardlopen. Het algemene idee is. Iedereen kan hardlopen. Ene voet voor de andere en gaan. Wanneer je wil. Resultaat? Een tweede plaats op de lijst van sporten met de meeste blessures(CBS). Alleen veldvoetbal wint het van hardlopen. Zonde.Aan / Uit 

Vasthouden aan het idee dat iedereen kan lopen leidt tot wat ik noem aan/uit lopers. Mensen lopen hard, tot ze last krijgen van blessures X. Ze nemen een tijd rust. Beginnen weer met lopen en krijgen weer last van dezelfde blessure. Sommige lopers kunnen dit jaren volhouden. Aan-Uit-Aan-Uit-Aan-Uit.
Herken je jezelf in dit patroon?

Stel jezelf dan eens de volgende vragen.

Vraag jezelf eens af 


1. Hoe komt het dat ik blessure -X- krijg?
2. Wat kan ik er aan doen om dit voorkomen?
3. Hoe zou het zijn als ik nooit meer een blessure zou hebben?

Mezelf als lijdend voorwerp nemend, zou ik het volgende kunnen antwoorden:

Op vraag 1*
Doordat ik iets doms doe. 

Voorbeelden (de lijst is eindeloos, maar ik noem er drie)

Voorbeeld 1
Vorige week op vakantie. Ik blaas in één keer met de mond een luchtbed op. 
Gevolg, drie nachten lang hoestend doorbrengen. 

Conclusie: Dat had ik beter anders kunnnen doen.

Voorbeeld 2
Fanatiek dertig schroeven met een schroevedraaier de muur in draaien. Vervolgens drie weken lang een geirriteerde pols. 


Conclusie: Dat had ik beter anders kunnnen doen.

Voorbeeld 3
Toen ik mijn looptechniek aanpaste van hak- naar voorvoetlanding. Na krap een half jaar liep ik met een veel te krachtige afzet een halve marathon. Met als gevolg een zweepslag(scheur in kuitspier).

Conclusie: Dat had ik beter anders kunnnen doen.

Op vraag 2*
Bij jezelf te rade gaan. Probeer je eigenwijsheid te beteugelen. Werken aan mijn looptechniek.


Op vraag 3*
Fantastisch. Hardlopen zonder zorgen, met veel plezier de paden afsjezen. De afstanden en routes lopen die ik wil, met een hele lichte loopstijl. Een grote glimlach op mijn gezicht.

De oplossing 

Voor het luchtbed en de schroeven is het eenvoudig. Leen de elektische schroevendraaier of elektrische pomp van je buurman. 

Je looptechniek is een andere verhaal. Als je daar aan gaat werken dan gaat je loopplezier met sprongen vooruit. Wil je dit ook ervaren en ben je klaar voor een verbetering in je looptechniek?

Clinic

Kom dan naar de clinic efficiënt en blessurevrij hardlopen. Hier leer je met behulp van de POSE methode hoe je efficiënter je kilometers af kunt leggen. 


Zie ik je daar?

Lekker lopen!

Reacties

 1. W.E Jongsma W.E Jongsma

  Hoi Ivo,
  herkenbare blog ; - ).
  Een hardloopmethode blijft natuurlijk een middel dat je met body sensing bewust moet leren gebruiken. Dat geeft dit proefschrift over blessurevrij hardlopen ook aan: Although recent reviews of barefoot running and various associated running styles (Chi and Pose running) concluded that there are positive effects of a forefoot strike pattern, advice about running style should be given with caution because of the low quality of studies and the short-term effect. Future studies should confirm whether MFS and/or FFS prevent RRIs or whether these running styles are associated with other types of RRIs. Until then, caution is appropriate when advising preventive changes in running style in individual runners. p.143, http://www.hardloopblessurevrij.nl/wp-content/uploads/2016/01/Proefschrift-Maarten-van-der-Worp.pdf

  Maar je blog wordt ondersteunt door de samenvatting van hoofdstuk 7 in proefschrift: het statement “beginnen
  met hardlopen, het enige wat je nodig hebt is een paar hardloopschoenen” veel te optimistisch is.

  En het onderbouwt m.i. het belang van minimalistische schoenen (p143ev.)

  Vriendelijke groet,
  Willem Eise

 2. Ivo van Tol Ivo van Tol

  Hoi Paul, wederom bedankt voor je reactie. Ik sta elke keer tijdens het lopen weer versteld met hoeveel meer plezier en gemak ik kan lopen sinds ik bewust mijn looptechniek ben gaan verbeteren.

  Nu zoveel mogelijk mensen zien te overtuigen ook aan de looples te gaan.

  Veel loopplezier op je MERRELL schoenen.

  Groet, Ivo

 3. Paul Cooijmans Paul Cooijmans

  Lijkt me heel goed zo'n les. Ik moet er niet aan denken wat een verschil het gemaakt zou hebben als iemand me dertig jaar geleden geleerd had hoe hardlopen eigenlijk moet. Maar de hardloopboeken en -schoenen van de jaren 70/80/90 hebben ons een verkeerd pad opgestuurd.

  Met die schoenen waar ik het laatst over had (Inov-8 trailroc 255) ben ik na enige weken opgehouden omdat ik toenemende pijn in mijn knie kreeg, misschien doordat de rechterenkel teveel naar binnen knikte. Na enige rust ben ik weer begonnen op de Trail glove en Vapor glove, daar heb ik toch meer vertrouwen in. Ik denk er ook over om eens echt op blote voeten te gaan lopen.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.