Hardlopen is net als gitaar spelen

 • Geplaatst op
 • Door Ivo van Tol
 • 6

Wat hebben hardlopen en het bespelen van de gitaar met elkaar gemeen? Beide moet je leren wil je het goed doen. En daarnaast wordt het steeds leuker naarmate je het beter kan.

Hardlopen is net als gitaar spelen, let maar op.

Het begint met een wens

Jan is begin 50. Zijn kinderen zijn het huis uit en een lang gekoesterde wens gaat in vervulling. Hij gaat gitaar spelen. Wat heb je daar voor nodig? Een gitaar! 

Op naar de muziekwinkel. De verkoper heeft verstand van gitaren en Jan verlaat de winkel met een prachtige zwarte akoestische gitaar van het merk Fender. 


Vals getokkel

Zijn vrouw is ook blij dat de kinderen het huis uit zijn. Eindelijk rust. Totdat Jan 's avonds aan het "spelen" slaat op zijn gitaar. Het klinkt nergens naar. 

Dat vindt Jan ook......

Met kramp in zijn vingers beseft hij dat het vloeiend kunnen spelen van "Stairway to heaven" nog een aantal bruggen te ver is.

Andere gitaar! 

Waar ligt dat aan? Aan de gitaar natuurlijk. Terug in de winkel doet Jan zijn beklag. Hij wil een gitaar waar hij zonder kramp in zijn vingers meteen  "Stairway to heaven" mee kan spelen. Zodat iedereen die hem hoort spelen, tranen in zijn ogen krijgt van ontroering. Afijn, met een dubbel zo dure gitaar verlaat Jan de winkel.

Zijn gitaar-speel-carrière is nu 28 dagen oud.


Progressie

Helaas, met de nieuwe gitaar -vol magische eigenschappen- lukt het evenmin.
Na drie maanden kramp in de vingers en geklaag van zijn vrouw is Jan het zat. 

Hij hangt de gitaar aan de muur. Naast de open haard.....


Het begint met een wens -2-

Piet is begin 50. Zijn kinderen zijn het huis uit en een lang gekoesterde wens gaat in vervulling. Hij gaat hardlopen. Wat heb je daar voor nodig? Hardloopschoenen! 

Op naar de hardloopwinkel. De verkoper heeft verstand van hardloopschoenen en Piet verlaat de winkel met prachtige zilver grijze hardloopschoenen van het merk Asics. 

Overal pijn

Zijn vrouw is ook blij dat de kinderen het huis uit zijn. Eindelijk rust. Totdat Jan 's avonds aan het "hardlopen" gaat. Ze moet aanhoren hoeveel moeite het kost en wat voor pijn het allemaal oplevert. 
Het lukt voor geen meter. 

Dat vindt Piet ook......

Met pijn in zijn knieën en een stijve onderrug beseft hij dat het soepel kunnen lopen van een tien kilometer nog een aantal bruggen te ver is.

Andere schoenen!

Waar ligt dat aan? Aan de schoenen natuurlijk. Terug in de winkel doet Piet zijn beklag. Hij wil een paar schoenen waar hij zonder pijn in zijn lijf meteen tien kilometer mee kan hardlopen. Zodat iedereen die hem ziet lopen, met bewondering kijkt naar zijn soepele tred. Afijn, met een nieuw -dubbel zo duur- paar schoenen verlaat Piet de winkel.

Zijn hardloop-carrière is nu 28 dagen oud.


Progressie -2-

Helaas, met de nieuwe schoenen -vol magische eigenschappen- lukt het evenmin.
Na drie maanden pijn in zijn knieën, een stijve onderrug en geklaag van zijn vrouw is Piet het zat. 

Hij zet de hardloopschoenen in de kast.....


Moraal?


Ok, nu de moraal van dit verhaal.

Iedereen is het er over eens dat je, wil je goed gitaar leren spelen, les moet nemen. 
Hoe beter je wordt in het spelen van een instrument, hoe meer je beseft dat er nog zo veel meer te leren is. Het is vreemd als je de magie van het gitaar spelen in het instrument gaat zoeken. 

Voor hardlopen is de algemene gedachte dat iedereen het kan. Heb je pech, dan heb je een zware loopstijl, heb je geluk dan heb je een lichte loopstijl. Helaas wijzen de blessure statistieken uit dat een minderheid van de hardlopers permanent blessurevrij is. Het verhaal dat er magie in een hardloopschoen zit is lariekoek

Volgens mij kun je er op drie manieren voor zorgen dat je tot de blessurevrije lopers behoort.

1. Werk aan je hardlooptechniek, zodat je zo efficiënt mogelijk kan hardlopen;
2. Zorg dat je lichaam sterk is, zodat de klappen die er altijd zijn makkelijk worden opgevangen;
3. Zorg dat je lichaam soepel is, zodat je gewrichten de bewegingen makkelijk kunnen maken.


Doe je mee met de clinic? Dan beginnen we met je hardlooptechniek.Reacties

 1. Ivo van Tol Ivo van Tol

  Hoi Paul,

  Bedankt voor je bericht. Leuk om te horen. Ik dacht dat Luc in Zimbabwe zat. Groet, Ivo

 2. Paul Cooijmans Paul Cooijmans

  Misschien leuk om te vermelden hier: Gisteren zag ik voor het eerst iemand met van die vijfvingerschoenen aan een snelle wedstrijd meedoen (een cross) en heel hard lopen en op het podium komen. Het was Luc Krotwaar. Ik deed zelf ook mee, in een andere categorie die ook nogal sterk bezet was overigens.

 3. Ivo van Tol Ivo van Tol

  Hoi Paul,

  Bedankt voor je reactie. Ja, echt looples wordt er maar weinig gegeven.

  Ik vind het een goede ontwikkeling dat de souplessemethode meer wordt gebruikt.

  Over een paar jaar bij alle verenigingen in Nederland?

  Groet, Ivo

 4. Paul Cooijmans Paul Cooijmans

  Dat valt mij tegenwoordig ook wel op, dat mensen denken dat je loopstijl nu eenmaal zo is als hij is en niet veranderd kan worden. Waarschijnlijk doen velen zichzelf daarmee tekort. En bij clubs wordt vaak wel een soort cursus hardlopen gegeven aan beginners, maar dat is meestal gebaseerd op de traditionele duurloopmethode en op haklanding, en kan dus leiden tot een zware loopstijl. Een klein aantal clubs of groepen gebruiken standaard de souplessemethode, dat vind ik een goede ontwikkeling.

 5. Katerina Teplá Katerina Teplá

  Echt schitterend verwoord! En het geldt niet alleen voor gitaarspelen of hardlopen. Alles begint bij jezelf, bij jouw bereidheid op een doel te focussen en daar stap voor stap naartoe te werken vanuit het gevoel dat je het al kunt/hebt/bent. Uiteraard moet je je niet ondermijnen met een gitaar of loopschoenen van slechte kwaliteit, maar wie denkt dat dure spullen instant succes garanderen, heeft het niet goed begrepen. Bovendien: de lol zit hem juist in de uitdaging van het leren, in het steeds een stapje dichter bij jouw doel komen.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.