Het verhaal van Teus van der Kolk

Regelmatig willen we een verhaal delen van een barefootloper. Deze keer het inspirerende verhaal van Teus van der Kolk.

Kwaliteit van leven …

Als ik contact opneem met Teus weet ik alleen maar dat hij op Vibram FiveFingers loopt en dat hij al jaren de ziekte van Parkinson heeft. Een progressieve ziekte die zijn leven ingrijpend heeft veranderd. Na het constateren van de ziekte kan hij al redelijk snel zijn werk niet meer uitvoeren en dan is hij pas begin veertig. Nu is hij halverwege de vijftig en heeft hij een activiteit ontdekt die letterlijk zijn kwaliteit van leven verbetert: Hardlopen.

Levenslust ….
Het eerste contact via e-mail verloopt heel prettig, alhoewel Teus mij nog nooit heeft ontmoet spat de levenslust van het scherm. Hij vertelt dat hij mij graag tijdens een rondje hardlopen meer wil vertellen over zijn barefoot ervaring. Het belangrijkste voor Teus is dat hardlopen zijn kwaliteit van leven verbeterd. Zijn ziekte zal nooit weggaan, maar door het hardlopen (en hockeyen) is hij al een aantal jaar qua medicijngebruik op hetzelfde niveau. Normaal zijn bij het voortschrijden van deze ziekte steeds meer medicijngebruik nodig om de effecten van de ziekte te onderdrukken.

Man met een missie…..
Wat voor Teus bijna net zo belangrijk is als het hardlopen zelf, is zijn streven om meer parkinson patiënten aan het bewegen te krijgen. Wat hij ervaart aan positieve effecten wil hij anderen ook laten ervaren. Vandaar dat hij graag zijn verhaal met me wil delen en ik ook een bericht op onze website mag plaatsen.

Aantrekken en gaan……
Teus begon zijn eerste hardloopkilometers op conventionele hardloopschoenen. Een te krap model leidde tot onaangename voetproblemen: blauwe teennagels.  Per toeval kwam hij terecht bij de Vibram Fivefingers, hiermee kon hij beter voelen wat er onder zijn voeten gebeurde en had hij geen last meer van zijn tenen. Verbazingwekkend is wel dat hij gelijk een half uur achter elkaar kon hardlopen waar andere lopers het lopen op minimalistische schoenen heel rustig moeten opbouwen.............

Ultraloop……..

We lopen ons rondje hard door de duinen van Soest een week nadat Teus de 50 kilometer Salland Trail succesvol heeft volbracht. De kilometers van een week geleden zitten nog in Teus zijn kuiten en na een paar kilometer doen we even rustig aan om de kuiten wat rust te geven. Teus zijn kwaliteit van leven zit onder andere in het hardlopen, hij is dus extra zuinig op zijn benen en zijn lichaam en voelt  goed aan wanneer hij even moet pauzeren.

Doping……

Tijdens het lopen vertelt Teus dat hij tijdens het hardlopen niet kan voelen of hij in tempo achteruit gaat. Als andere lopers hem in gaan halen, die hij eerder in de race fluitend voorbij liep, is het tijd om zijn medicijnen te nemen. Zonder zijn medicijnen verkrampt zijn lichaam langzaam en wordt de loopbeweging steeds inefficiënter. Ergens halverwege ons rondje stopt hij even om zijn medicijnen in te nemen. Niet veel later valt het me op dat  zijn armen meer ontspannen met de loopbeweging mee gaan terwijl hij ze daarvoor verkrampt voor zich hield.

 

Triathlon…..

Vol enthousiasme vertelt Teus over een nieuw avontuur namelijk een triathlon samen met twee andere parkinson patiënten. In eerste instantie was het idee om ieder één onderdeel van de hele afstand te doen, maar zwemmen in open water is voor een parkinson patiënt een extra risico mocht de kramp er ineens inschieten. Al snel komt daarna het idee om met zijn allen een korte afstand te doen waarbij ieder alle disciplines doet en het zwemmen in een zwembad plaats vindt in plaats van in open water. Zodoende is Teus al druk doende met het regelen van een racefiets.

BEWEEG!

Zijn boodschap is duidelijk, ga bewegen! Je kunt meer dan je denkt.
Zijn missie om meer Parkinson patiënten aan het bewegen te krijgen geeft hem veel energie en dat straalt hij uit.

Teus bedankt dat ik een rondje met je mocht rennen en succes met de triathlon!


Lees hier een artikel over Teus uit Parkinson Magazine.


Bekijk hieronder een fimpje over Teus.
Reacties

 1. sylvia sylvia

  goed zo Teus ik ben zelf ook Parkinson patiënt al vanaf 2002 en heb toch nog doorgewerkt tot 2011 als brandweervrouw maar op een gegeven moment moest ik toch stoppen nou dit doet me nog steeds heel veel pijn.
  maar ja probeer nu me tijd ook een beetje te besteden aan de dingen die nog wel gaan zoals fietsen en zwemmen want blijven bewegen is heel belangrijk anders ga je vast zitten ik heb ook altijd last van me rug dus hardlopen lukt helaas niet wie heeft er nog meer tips.

 2. Ivo van Tol Ivo van Tol

  Hoi Stan, bedankt voor je reactie. Mooi dat je de video aan andere parkinson patiënten laat zien. Dat is wat Teus graag wil, anderen inspireren om ook te gaan bewegen en de voordelen laten ervaren die hij ook ervaart.

 3. Stan Stan

  Een erg mooi en inspirerend verhaal! Prachtig hoe Teus doet wat men als onmogelijk acht. Ik heb de video al een keer aan een van mijn parkinson patiënten laten zien. Sterkte Teus!

 4. Helen Helen

  Bedankt voor het delen, Teus, je bent een bron van inspiratie. Sterkte en blijf doorgaan.

 5. Remko Hoving Remko Hoving

  Heel veel respect , hier kunnen een heleboel mensen nog een voorbeeld aannemen.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.