In 5 stappen succesvol overstappen

 • Geplaatst op
 • Door Ivo van Tol
 • 4

Wil je gaan hardlopen op minimalistische schoenen? Volg deze vijf stappen en ga met meer plezier en zonder blessures van je kilometers genieten.

Vijf stappen voor een vloeiende overstap naar het lopen op minimalistische schoenen.


Je kunt schoenen aanschaffen en er naar kijken. Heel lang gaan nadenken wat een juist moment zou kunnen zijn om ze te gaan gebruiken. Telkens een goede reden verzinnen om toch nog even iets langer door te lopen op je conventionele “matrassen”. Nog een avond het internet afstruinen om je nog beter in te lezen over het hoe en waarom van de barefoot schoen.

 
Die schoenen zijn gemaakt om te gebruiken, om heerlijk mee door het bos te rennen.  Volg de volgende vijf stappen en maak het ook voor jou tot een succes.

Stap1. Neem een besluit!

Net als bij elk ander avontuur wat je aangaat is het belangrijk om voor jezelf een besluit te nemen dat je het gaat doen. Je zegt tegen jezelf: “Ja, ik ga dit doen”. Als je voor jezelf de keuze hebt gemaakt, zul je het makkelijker volhouden bij tegenslag in welke vorm dan ook.
 

Stap2. Wat is je doel?

Lichtvoetiger lopen, geen blessures, sneller lopen, meer genieten van het lopen, langere afstanden lopen. Beschrijf voor jezelf wat je uiteindelijk wilt bereiken. Je kunt hierbij ook best een tijdslimiet stellen, alleen ga goed na of dit realistisch is. Je voeten moeten sterker worden en dat kost tijd.


Zelf  heb ik er drie maanden over gedaan om een kwartier achter elkaar  op minimalistische schoenen te kunnen lopen. Mijn doel was om zonder blessures de overstap te maken, en dat binnen een half jaar.
 

Stap3. Hoe pak je het aan?

Welke strategie hanteer je bij het overstappen. Een aantal mogelijkheden zijn bijvoorbeeld;
 

 • *een rustig schema voor beginners volgen naast je gewone hardlooptrainingen die je misschien al doet.
   
 • *eerst een maand lang voetversterkende oefeningen doen, zodat je al sterkere voeten hebt, daarna kun je proberen om al enkele kilometers achter elkaar te gaan lopen.
   
 • *tijdens je gewone trainingen op een transitieschoen gaan lopen die nog tussen een conventionele en minimalistische schoen in zit.


  Kortom, welke aanpak past bij jou?
   

Stap4. Wanneer doe je het?

Als je weet hoe je het gaat doen, is het van belang om te kijken wanneer je het gaat doen.

Zelf deed ik mijn gewone looptraining op woensdag, zaterdag en zondag. Op maandag dinsdag en donderdag ben ik het beginners-schema gaan volgen.

Om tien uur ’s avonds trok ik mijn schoenen aan en vertrok in mijn gewone kleren (echt zweten doe je niet met die paar minuutjes) voor een rondje om de wijk.  


Plan het in wanneer het jou past, zet het in je agenda.


 

Stap5. Doen!

Je hebt voor jezelf het besluit genomen, je ziet duidelijk voor ogen waar je heen wil, hoe je dit gaat doen, op welke momenten je dit wilt doen en dat is allemaal prachtig, maar tevergeefs zonder:

 

ACTIE!
 
 

 

 

Welke reden heb jij om nog niet te starten met je barefoot schoenen? Wat houdt jou tegen?
Of welke reden/doel heb jij om juist NU te starten met barefoot schoenen?
Laat het ons weten in het commentaarveld hieronder.

 

Reacties

 1. jan vergeer jan vergeer

  Hallo,ik heb een vraag.
  Ik loop al jaren hard op gewone hardloop schoenen,sinds vorige winter ben erachter dat mijn kraak been in mijn knie aan slijtage onderhevig is.nu is mijn vraag of er mensen zijn die door het veranderen van loop stijl en minimalistische schoenen toch gewoon door kunnen lopen.ik vind het namelijk nog te leuk om niet meer te doen.groet Jan Vergeer.

 2. Paul Cooijmans Paul Cooijmans

  Ik ben afgelopen zomer begonnen. Aanleiding was dat ik de laatste jaren last kreeg van een knie, en door aanpassingen aan mijn hardlopen hoopte mijn hardloopleven te verlengen. Dat lijkt te lukken.

  Ik ben eerst mijn trainingen gaan doen op schoenen met minder demping, maar wel enige demping (wegwedstrijdschoenen). Tegelijk ben ik op echte minimalistische schoenen veel gaan wandelen. Na een maand of drie, vier, ben ik af en toe gaan hardlopen op de minimalistische schoenen, en dat breid ik nog steeds langzaam uit. Ik verwacht in de loop van de winter het merendeel der trainingen op die schoenen te kunnen doen. Ik heb ondertussen ook aanpassingen gemaakt aan mijn techniek, pasfrequentie, en trainingsbenadering. Sleutelwoorden daarbij zijn voorvoetlanding, hogere pasfrequentie, en de souplessemethode. Ook het letten op de juiste stand van het bekken heeft veel geholpen.

 3. Pieternel van der Poel Pieternel van der Poel

  Hoi Ivo, Ik ben afgelopen week begonnen met het beginnersschema die je mij toegestuurd hebt en ik ben om. Na 8 jaar niet hardgelopen te hebben, is het weer een mooie start. En na onze gezamenlijke training van afgelopen zondag zie ik het doel duidelijk voor ogen. De 5 km op Leiden marathon. Waarschijnlijk in januari samen met de loopgroep Hollen met Han.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.