Jij & en je lichaam... gebruik het!

  • Geplaatst op
  • Door Ivo en Yildiz
  • 11

Als er over het menselijk lichaam wordt gepraat, gaat het vaak over gebreken. In dit blog willen we even stil staan bij de mogelijkheden. Er zit meer potentie in dat lijf dan je denkt. Een ode aan het menselijk lichaam.

De meest geavanceerde machine die er is:  de homo sapiens.  Jij, je eigen lichaam …….. gebruik hem!

Als je aan hardlopen of wandelen doet gebruik je je lichaam actief. Heel veel mensen die ik spreek over minimalistische hardloopschoenen voeren een waslijst met redenen aan waarom het voor hen niet geschikt zou zijn, want:
-doorgezakte voeten;
-zwakke enkels;
-iets aan de achillespezen;
-iets aan de knieën;
-iets aan de rug;
-etc.
 

Bewondering voor de machine: het menselijk lichaam
Twee weken geleden liep ik een rondje hard met een bekende Nederlandse (ultra)trail loper. Al pratend bedwongen we de heuvels van Bergschenhoek bij Rotterdam(een voormalige vuilnisbelt). Tijdens ons gesprek kwamen we al snel op het onderwerp: waardering en verwondering over wat je allemaal kan met je lijf en hoe sterk het eigenlijk is.

Hij heeft zijn grens elke keer verlegd en loopt nu zelfs trails van meer dan honderd kilometer. Dit gaat niet vanzelf, bewust trainen, luisteren naar je lichaam, maar bovenal verbazing en bewondering dat het kan. We waren het er over eens dat het voor iedereen goed is om bewuster met je lichaam bezig te zijn.  Dan bedoelen we niet dat iedereen een ultra loper hoeft te worden, maar als je je lichaam gebruikt en traint (harlopen, wandelen, fietsen, wat dan ook) dan is het verbazingwekkend wat er allemaal mogelijk is.

Bij geen gebruik: verschrompelen
Ons lichaam is gemaakt om te bewegen, maar het hanteert ook het principe “use it or lose it”!. Wat je niet gebruikt zal worden afgebroken. Uiterst efficiënt, al zeg ik het zelf.  Spieren die je niet of nauwelijks aanspreekt zullen verschrompelen. Een onderzoek hiernaar
liet bij triatleten van respectievelijk 25 jaar en 70 jaar een gezonde spiermassa zien die op een MRI-scan nauwelijks van elkaar verschilde. Daarentegen was bij een controlegroep van mensen die niet of weinig bewegen (ook rond de 70 jaar oud) duidelijk te zien dat de spieren waren verschrompeld en omhuld met een laagje vet. Dit proces van ‘verschrompelen’ begint trouwens rond je veertigste levensjaar, en laat ik daar nou net in de buurt zitten… Afijn, bewegen helpt, dus ik heb niets te vrezen.

De hedendaagse tendens.
Verontrustend vind ik de tendens in de maatschappij naar steeds meer gemak en steeds minder met je lijf doen. En als je dan in je achterhoofd het “use it or lose it” principe hebt dan vrees je voor de spier en botmassa van een ieder die steeds minder doet... Een oud-collega deed een paar jaar geleden een voorspelling dat binnen tien jaar de hele jeugd op elektrische fietsen rijdt. Je moet er toch niet aan denken wat dit in de toekomst voor de gezondheidszorg gaat betekenen, al die zwakke benen en ruggen en nekken…

 

Nu terug naar al die excuses om niet over te stappen naar minimalistische schoenen.
-doorgezakte voeten
-zwakke enkels
-iets aan de achillespezen
-iets aan de knieën
-iets aan de rug
Want wat zouden deze mensen moeten doen??
 

Juist: gebruiken dat lichaam!
Trainen die voetspieren, trainen die beenspieren, trainen die bil/rug en buikspieren!
 

Als voorbeeld het verhaal van Yildiz: “ik droeg altijd zooltjes in mijn schoenen omdat mijn voorvoet doorgezakt was. Toen wij afgelopen maart de webshop overnamen ben ik overgestapt op VFF. Ik droeg mijn schoenen met name overdag, oa tijdens mijn werk. Als ik dan teveel op asfalt/stenen liep ging ik toch wel mijn voorvoet voelen. Ojee dacht ik, mijn voeten zullen toch wel geschikt zijn voor dit soort schoenen. Kan ik wel overstappen met mijn doorgezakte voorvoeten??? Ik ben toen even overgestapt naar een merell (pace glove) schoen en ben voetspier oefeningen gaan doen. Want o,o,o wat waren mijn voeten zwak… En geleidelijk aan werd ik sterker. En sinds de zomer kan ik mijn VFF gewoon de hele dag dragen. Geen enkel probleem meer met mijn voorvoeten :-)”


Wat is jouw verhaal? Op welke manier heeft jouw lichaam jou verbaasd? 

We zijn erg benieuwd!

Geef hieronder in het commentaarveld jouw verhaal en maak kans op een originele Natuurlijkhardlopen.nl DOPPER ter waarde van EUR 12,50. Een wat?  Een drinkfles met een verhaal, lekt niet, je kunt hem goed wassen, gaat hardstikke lang mee en ziet er mooi uit. Bij elke tien reacties verloten we er één.

Niet te koop overigens!

PS: om spam te voorkomen plaatsen wij de reacties pas nadat we ze hebben goedgekeurd.

Update 30/9:  Bedankt voor jullie reacties! Aanstaande vrijdag 3 oktober verloten we de dopper.

Update 03/10:  Bedankt voor jullie reacties! We hebben geloot en de Dopper gaat naar Alies Berning. Gefeliciteerd!

Reacties

  1. Annemiek Timmerman Annemiek Timmerman

    in een ver verleden heb ik als student veel hardgelopen. Heerlijk! Voor mij de enige manier van sporten waarbij ik me vrij voel en compleet kan onstspannen. Helaas moest ik noodgedwongen stoppen vanwege een knieblessure. Telkens wanneer ik de draad van het hardlopen weer op pakte "liep" ik tegen dezelfde knieklachten aan. Alles wat ook iets met natuurlijk te maken heeft, klinkt mij logisch in de oren. Na 1 clinic Natuurlijk hardlopen, heb ik gelijk de schoenen gekocht. Een geweldige ontdekking, hoe simpel kan het zijn. Ik loop gemakkelijker, lichter, harder, verder en zonder pijn! Dankzij de techniek van Chirunning en mijn nieuwe schoenen heb mij vrijheid in sporten weer terug! Dank je wel!

  2. Rob Rob

    Mijn hele leven lang gesport en natuurlijk ook hardgelopen. Door stom toeval, zelf experimenteren en luisteren naar verhalen over natural running, bleek dat het voor mijn "oude" lichaam (54 jr) niet als vreemd werd ervaren om ipv "stampend" hard te lopen een soort "sluipend" hard te lopen. Met blote voeten op gras/ asfalt werd toch positief door mij ervaren (en dat na al die jaren..)Ik vond het wel wat, dat "verend" hardlopen, maar natuurlijk kwam ik er achter dat mijn voeten en met name mijn kuiten mij wel iets mededeelden....! Ik ben toch vast van plan om met mijn zojuist aangekochte Merrels dit grote avontuur aan te gaan. Inderdaad, rustig aan beginnen en ik hou mij aan een schemaatje wat heel rustig mijn nieuwe avontuur gaat begeleiden. Ik ben heeeeeel benieuwd!!

  3. Steven Sels Steven Sels

    Fijne blog over gebreken en mogelijkheden ! 5 jaar geleden werd er gelachen omdat het mijn wens was te blijven lopen en ooit de 20km van Brussel mee te doen. Mijn conditie kon het aan mits training maar ik kon met moeite 5km lopen wegens pijn aan de knie. Een paar jaar geleden heb ik wat op internet gegoogled naar "blessurevrij lopen" en kwam snel terecht bij pose running en natural running, kortom alle sites waar de hiellanding wordt afgezworen. Ik heb mijn techniek aangepast , heb anderhalf jaar lang "stenen kuiten" gehad want ondanks het feit dat je onmiddelijk merkt dat het beter is duurt het een hele tijd vooraleer je lichaam aangepast is. (zeker als je zoals ik tussendoor geen extra krachtoefeningen voor je voeten doet). Maar dit jaar liep ik mijn eerste 20km door Brussel en kocht ik mijn eerste paar natural running schoenen. Ik ben nu 50 en geniet nog meer van het lopen dan 5 jaar geleden !

  4. Paul Cooijmans Paul Cooijmans

    Mijn lichaam heeft mij in 2010 ernstig verbaasd toen ik bij een verkoudheid twee dagen zeer hard moest niezen. Ik kreeg daardoor hevige pijn in mijn rug en daarna ook in mijn been. Uiteindelijk bleek het een hernia te zijn, en het werd zo erg dat ik weinig meer kon en het tot een operatie kwam.

    De dag na de operatie mocht ik het bed uit en kon ik meteen weer goed lopen. Na wat maanden revalideren begon ik weer met hardlopen. Dat ging geleidelijk steeds beter, al ging het in 2013 pas weer echt goed, en voorjaar 2014 deed ik voor het eerst weer aan een wedstrijd mee waar ik zevende werd.

  5. Jan-Bert Oostenenk Jan-Bert Oostenenk

    Vorige week zondag als training voor de Berenloop marathon een lanzame "lange" duurloop gedaan. Ik heb gelopen op fivefingers KMD Sport en waar de ondergrond het toe lied op bloten voeten. Ik had een rugzakje meegenomen met een waterzak en wat te eten. Ook tot mijn eigen verbazing liep ik zonder problemen 42km. Ook in de dagen erna geen problemen gehad.

    Mijn langste afstand die ik hiervoor gelopen had was 33km en dat was ergens in mei. De salland trail van 25k was daarvoor mijn langste afstand. Mijn PR op de halve marathon heb in April kunnen zetten op 1:31:10 en die gaat nog verbeterd worden tenzij ik alleen maar ultra's ga lopen :-)

    De overgang naar Barefoot heeft mij zo'n twee jaar gekost, dagelijks stond ik op met zeg maar spierpijn in mijn voeten. Nu niet meer, met name nadat ik helemaal op blote voeten ben gaan lopen. Ik heb geleerd dat mijn techniek het snelste veranderd als ik op blote voeten loop op een harde ondergrond, glad asfalt bijvoorbeeld. De hardloop techniek is voor ChiRunning, blessure vrij (als je goed naar je lichaam luistert), energie efficiënt en de natuurlijke manier om hard te lopen. Ik kan nog wel even door gaan, maar dan wordt het helemaal zo'n lang verhaal :-)

  6. Ivo van Tol Ivo van Tol

    Hoi Herman, bedankt voor je reactie. Als jij op je 69e de Dam tot Damloop uitloopt, krijg je van mij een paar nieuwe schoenen ;-) Of je wint of niet.

  7. Herman Eggink Herman Eggink

    Vandaag net 50 geworden en vorige week voor de 3e keer de dam tot dam loop gedaan. Laatste keer was 6 jaar geleden en nog op 'gewone' schoenen. Dit keer weer bijna 5 minuten van m'n tijd afgelopen en de laatste 6km op 10km tempo. Als ik zo door ga dan ga ik de dtd over exact 19 jaar winnen :-), lopend op m'n five fingers.

  8. Alies berning Alies berning

    Als kind ben ik geopereerd aan beide voeten, een niet groeiende plantaris fascie zorgde voor een holvoet en klauwtenen. Jaren van steunzolen en stevig schoeisel volgden. En ook veel pijn, de bal van de voet brandde mijn schoen uit bij het lopen. We liepen veel, o.a vakanties met rugzak op stevige bergschoenen (de veters moesten strak aangetrokken worden).
    Een knie-operatie zorgde ervoor dat ik veelal vocht in de knie had.
    Astma en overgewicht zorgden er verder voor dat ik niet de ideale hardloper ben. Toch ben ik een paar jaar geleden begonnen, in eerste instantie op opgebouwde schoenen en in het bos met een enkelbrace. De enkel werd sterker en ik maakte kennis met chi-running. Ik ben er na jaren eindelijk achter wat de pijn in de voet veroorzaakt: slechte doorbloeding en warmte. Oftewel: een soepele zool en ongelijke ondergrond doen wonderen. Mijn Merrell pace gloves draag ik dag en nacht, als ik meer 'schoen' aan wil kies ik voor de inov8 trailroc.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.