Looptechniek: ChiRunning deel 1

 • Geplaatst op
 • Door Ivo van Tol
 • 6

Door bewust met je hardlooptechniek aan de slag te gaan kun je je hardloopplezier enorm vergroten. Met minder moeite en zonder blessures steeds langere afstanden lopen. Het is echt mogelijk. ChiRunning is een methode die je daarbij kan helpen. In een aantal blogartikelen willen we je hier graag wat meer over vertellen.

Met meer plezier, efficiënt en blessurevrij hardlopen hangt samen met een aantal aspecten.
De overstap naar minimalistische hardloopschoenen maakte –voor mij- al een groot verschil, maar er bleek meer nodig.

Eén van de belangrijkste –en meest lastige- dingen om aan te werken is namelijk je looptechniek.

Hoe
loop je nu goed hard? In een serie blogartikelen nemen we een effectieve manier onder de loep. We vestigen hier de aandacht op ChiRunning.

 

In onze natuur

Hardlopen zit in onze genen, dat gaat vanzelf goed. Toch? Voor een aantal mensen misschien wel. Voor de meeste mensen is er meer nodig dan een paar schoenen aantrekken en gaan rennen.
Toch is dit wat er vaak gebeurt.

Hoe je hardloopt is als je vingerafdruk

Looptechniek, tot een aantal jaar geleden was dat voor mij een gegeven. Ik loop op mijn manier en een ander op zijn manier. Heb je geluk, dan ben je gezegend met een lichte pas. Heb je pech, dan heb je een zware pas en is hardlopen hard werken. En daar verander je niets meer aan. Het is als het patroon van je vingerafdruk.

Oefenen zonder overtuiging

Toch deed ik elke week braaf mee met de loopscholing op de atletiekbaan, hopende op een efficiëntere pas waardoor ik ineens sneller zou kunnen lopen.  De haklanding was de techniek die bij mij hoorde. Dacht ik......

Hoe je hardloopt is als het bespelen van een muziekinstrument

 

Dankzij de overstap naar Vibram FiveFingers en andere minimalistische schoenen bleek ik mijn techniek wel aan te kunnen passen. Na meer dan tien jaar haklanding bleek ik de voorvoet/middenvoetlanding onder de knie te kunnen krijgen!

Vaarwel idee van een looptechniek als een vingerafdruk. Die techniek kun je dus wél veranderen.

Mijn overtuiging is daardoor veranderd, hardlooptechniek is wél aan te passen. Hardlopen is als het bespelen van een muziekinstrument. Door veel en de juiste oefeningen te doen kun je je hardlooptechniek absoluut verbeteren.

ChiRunning: de juiste oefening

Na de overstap naar minimalistische schoenen en de overname van Natuurlijkhardlopen.nl kom ik  met ChiRunning in aanraking. Ik weet inmiddels dat ik mijn hardlooptechniek kan aanpassen en ben daardoor erg nieuwsgierig naar wat ChiRunning inhoudt.
 

Marion Meesters

Om meer van ChiRunning te weten te komen maak ik een afspraak met Marion Meesters, zij is al bijna tien jaar ChiRunning instructeur en was de eerste instructeur in Nederland.

Samen rennen we een ronde door de Waterleidingduinen.
Wat me meteen opvalt is de rust en ontspanning die ze uitstraalt tijdens het lopen.

U kunt beter stoppen met hardlopen

Vol enthousiasme vertelt ze haar verhaal, hoe ze in 2004 het advies krijgt na jaren van blessureleed om maar eens te stoppen met hardlopen. Dat vertikt ze en ze gaat op zoek naar een manier waarop ze wel kan blijven hardlopen.

Ze stuit op ChiRunning. Hier stort ze zich volledig op en gaat zich daarmee focussen op HOE ze hardloopt.

50 of 100 kilometer zonder moeite

Het werkt en door oefening en aandacht kan ze lange afstanden hardlopen zonder problemen. Allemaal dankzij het bewust veranderen van haar looptechniek.

Wat zijn dan de elementen van ChiRunning? In mijn volgende blog ga ik daar op in.


 

 

Zelf aan je looptechniek werken?

Ben je ook nieuwsgierig geworden of jij aan je looptechniek kunt werken? En ben je benieuwd of ChiRunning je daarbij kan helpen?

Kom dan naar onze clinic efficiënt en blessurevrij hardlopen op 14 juni in Katwijk aan Zee!
Tijdens deze dag krijg je een uitgebreide workshop ChiRunning. Maar er is nog meer!
Koen de Jong komt vertellen over een juiste ademhaling tijdens inspanning. Er zijn workshops over houding, rompstabiliteit en de kracht van je voeten.
Kortom een dag die je niet wilt missen!
Kijk op onze clinicpagina voor meer informatie en schrijf je direct in.

Let op! Tot en met 20 mei  geldt er nog een speciale vroegboekkorting, je betaalt slechts EUR 50,- daarna gaat de prijs omhoog.



Wat is jouw overtuiging over jouw looptechniek? Laat het ons weten in het commentaarveld hieronder. We zijn benieuwd.

 

 

 

 

 

 

 

 

Reacties

 1. Ivo van Tol Ivo van Tol

  Hi Mjise,

  Je kunt het zelf doen, maar het werkt zoveel makkelijker om iemand mee te laten kijken die je op dingen kan wijzen waar je zelf geen erg in hebt dat je ze doet.

  Zelf geen ik trainingen in de POSE methode en dat is lastig om zelf aan te leren.

  Beantwoordt dit je vraag?

  Groet, Ivo

 2. Paul Cooijmans Paul Cooijmans

  Nou, wat mij in Pose aanspreekt is dat wetenschappelijk bewezen is dat het minder belastend voor de knieën is dan haklanding. Het ontzien van de knieën is belangrijk als je tot op hoge leeftijd wilt blijven hardlopen.

  Als ik inhoudelijk naar de voorgeschreven technieken kijk heeft Pose ook enkele punten die mij meer vertrouwen geven, zoals voorvoetlanding (in tegenstelling tot de hele voet of middenvoet) en het expliciet voorschrijven van minimalistische schoenen.

 3. Ivo van Tol Ivo van Tol

  Hoi Paul, wederom bedankt voor je reactie. De Pose Methode gaan we ook nog aandacht aan besteden.

  Is iets minder bekend in Nederland heb ik het idee. Ben benieuwd wat je meer aanspreekt in vergelijk met ChiRunning.

  Groet, Ivo

 4. Paul Cooijmans Paul Cooijmans

  Ik ben bijna een jaar bezig mijn looptechniek te verbeteren, en ben veel informatie over ChiRunning tegengekomen, maar ook over de Pose-methode.

  Beide bieden aanknopingspunten voor mij, maar op zeker moment heb ik toch een voorkeur voor Pose gekregen, en onlangs heb ik het boek "The running revolution" gekocht, van Nicholas Romanov, de uitvinder van de Pose-methode. Zo hoop ik mij nog verder te kunnen verbeteren.

 5. Ivo van Tol Ivo van Tol

  Hoi Renske en Monique,

  Bedankt voor jullie reacties. Mooi om te lezen over jullie ervaringen met ChiRunning.

  Groet, Ivo

 6. M.Wirtz M.Wirtz

  Hardlopen vond ik al leuk maar toen ik vier jaar geleden bij Marion Meesters een workshop ChiRunning volgde ging ik anders kijken naar hardlopen. Op mijn eigen manier liep ik al lekker en ik kon steeds harder en verder en was zeer fanatiek...totdat ik te maken kreeg met kniepijn, dan weer een zeurende achillespees, en weer die knie...het gesukkel begon.

  De kennismaking met ChiRunning was echt een eye opener voor me: buiten dat het erg leuk en lekker blijft om hard te lopen is het heel erg leuk en interessant om de nadruk te leggen op de techniek van het lopen in plaats van op prestatie alleen. Soms heb ik niet echt lekker gelopen maar hou ik toch een fijn gevoel over omdat ik goed met mijn techniek bezig ben geweest. Zo is echt iedere training even belangrijk en nuttig.

  En langzaamaan lukt het dankzij ChiRunning ook steeds beter om te lopen op minimalistische schoenen.

 7. Renske Renske

  Leuk dat je over ChiRunning schrijft! Ik heb een paar jaar geleden een workshop gevolgd bij Marion Meesters en heb over een paar weken een afspraak voor een privé-opfrisles :-)

  Ik denk dat het heel belangrijk is om de principes uit ChiRunning door te trekken naar je hele leven. Dus altijd een goede houding, ook als je staat, zit of wandelt. Daar heb je ook bij je hardlopen weer profijt van :-) En het is juist leuk om op het proces gericht te zijn, want als je alles meteen kunt, is er niks aan.

  Je (ik iig) haalt juist de meeste voldoening uit het leren van iets nieuws als je in het begin denkt: help! Hoe gaat me dit lukken? en dan merkt dat het steeds iets beter gaat :-)

  Dat vereist wel een verandering in je mindset van kortetermijndenken naar langetermijndenken, want uiteindelijk gaat het er niet om dat je die ene marathon zo spoedig mogelijk kunt lopen, maar dat je je hele leven blessurevrij blijft en tig marathons kunt lopen als je dat wilt. Je lichaam trekt zich er tenslotte immers niets van aan wat jij volgens je schema moet lopen.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.