Met traplopen verbeter je je hardlooptechniek.

 • Geplaatst op
 • Door Ivo van Tol
 • 7

Een fantastische manier om jezelf een ontspannen voor-middenvoet landing aan te leren is om wat vaker de trap te nemen. Geen excuses, want iedereen heeft wel een trap in de buurt.

 

 

Waarom je nooit meer de lift moet nemen!

De ideale landing leer je in het trappenhuis.

Afgelopen maandag had ik een geluksmoment toen ik van de 3e verdieping  (werkplek)  de trap op rende naar de 7e verdieping (lunch!). Ik realiseerde me namelijk ergens halverwege de vijfde en zesde verdieping dat ik bij het naar boven rennen op elke traptrede de perfecte voor-middenvoet landing gebruikte.  En het mooie was, het ging vanzelf!

 

Hoe zat het ook al weer?


Bij een ideale landing tijdens het hardlopen op natuurlijke wijze land je eerst op de buitenkant (het vlezige gedeelte) van je voorvoet. Daarna raakt de knokige binnenkant de grond en als laatste je hiel waarmee je even volledig contact hebt met de grond. Op deze manier maak je optimaal gebruik van de “springveer” die je in je voeten hebt.

In een plaatje ziet het er zo uit:


 

Terug naar het trappenhuis:

Zou iedereen het automatisch zo doen? Was de gedachte die meteen bij me opkwam. Als dat zo is, dan zou het een super oefening zijn voor mensen om de ontspannen midden-/voorvoet landing onder de knie te krijgen. (een haklanding krijg je nooit “onder” de knie J)

 

Onderzoek

Tijd voor een mini-onderzoek. Eens kijken of er ook mensen zijn die met een hiellanding de trap op lopen? In de dagen erna liep ik geregeld met collega’s de trap op en af en gluurde dan naar HOE ze hun voeten neerzetten.

En het mooie was, iedereen had die ontspannen lichte tred met een mooie midden- voorvoet landing en niemand haalde het in zijn hoofd om met een haklanding de trap op te rennen.

Alleen al de gedachte om met een haklanding de trap af te rennen bezorgt me al rillingen. Gelukkig, iedereen liep met een ontspannen tred de trap af. Nou ja, die ene collega met hoogtevrees hield zich stevig vast aan de trapleuning bij de ietwat stijle spiltrap.
 

Oefenen maar

Waarom was ik ook al weer zo blij? Omdat het trap op en af rennen een ideale gelegenheid is om de ontspannen voor-middenvoet landing te oefenen. En vrijwel iedereen heeft wel een trap in zijn omgeving. Op je werk, in je eigen huis of nog mooier, buiten!

Dus laat die lift maar voor wat het is en neem voortaan de trap.

 

 

Belangrijk!

 

Drie zaken zijn belangrijk.

 

De eerste, zorg ervoor dat je platte gemakkelijke schoenen aan hebt als je de trap op of af rent.
Op hakken is levensgevaarlijk. Het mooiste is op je blote voeten, maar dat kan op kantoor voor wat vreemde blikken zorgen. 
 

Als tweede is het van belang om bij het trap op en af rennen ELKE trede te gebruiken en geen treden over te slaan.  Het schijnt dat je bij het gebruik van elke trede ook meer calorieen verbrandt.


Het laatste waar je op kunt letten is dat je soepel en ontspannen naar boven rent. Snelheid is onbelangrijk. Het is wel zaak om sneller te gaan dan wandelen. Je wil gebruik maken van de vering in je voeten en benen.

 

 

 

Ik ben benieuwd wat jouw ervaring is met traplopen in combinatie met het oefenen van een ontspannen landing. Ik werd echt blij toen ik tot de “ontdekking” kwam dat ik eigenlijk elke keer dat ik de trap op ren (dat doe ik graag en veel) ook kan oefenen met een ontspannen voor-middenvoet landing.

Nu is het alleen de vraag hoe we meer mensen het trappenhuis in krijgen. Het is er nog veel te stil.....

 

 

Reacties

 1. Ivo van Tol Ivo van Tol

  Hoi Pascale,

  Bedankt voor je reactie. Je schrijft dat je "van nature een haklander" bent. Lang geleden was dat ook mijn geloof.

  Trek je schoenen eens uit en ga op je blote voeten op een harde vloer staan (beton/asfalt/steen). Spring zo hoog mogelijk in de lucht en land vol op beide hakken op de grond. Doet dit pijn, bekijk dan nog eens je reactie. Voelt dit fijn aan, dan ben je van nature een haklander.

  Ik denk dat het pijn doet.

  Ren vervolgens enkele tientallen meters op die harde vloer. Land je op je hakken?

  Ik hoor het graag!

  Groet, Ivo

 2. Pascale Schutte Pascale Schutte

  Geweldige training ..de trappen in Schoorl is mijn favoriet !!
  maar ik krijg snel last van het gewricht waar het nummertje 2 van landing staat.
  Misschien land ik verkeerd of net te ver naar voren..ik ga er eens opletten om via landing 1 naar 2 te doen..
  Mocht je nog tips hebben om dit tegen te gaan graag !!!
  Ik ben helaas van nature een Haklander, maar doe mijn best om naar mijn middenvoet te gaan.
  Vriendelijke groet Pascale

 3. Katerina Katerina

  Ik heb het geduld niet om op de lift te wachten ;) Ik neem dus altijd de trap en wel in een redelijk vlot tempo. TrapLOPEN vind ik namelijk minder vermoeiend dan langzaam de trap op- of afSTAPPEN.

  De traploopmachine op de fitness stel ik in op 143 treden per minuut, en doe dan als warming-up 3x 1 minuut met ca. 3 minuten pauze ertussen. Op mijn FiveFingers, uiteraard :)

 4. Ivo van Tol Ivo van Tol

  Hoi Paul, bedankt voor je reactie.

  Je hebt nog een goed punt. Je hebt "lekkere" trappen en "vervelende" trappen. Afhankelijk van de grote van de treden kun je in een prettige cadans naar boven of beneden dribbelen. Het kan ook een ramp zijn, als de treden net van dat formaat zijn dat je geen prettig ritme kunt vinden.

  Gelukkig genoeg trappen.

  Fijne dag!

 5. Paul Cooijmans Paul Cooijmans

  Ik neem nooit de lift als ik het kan vermijden, en ik loop met voorvoetlanding de trap op en af. Rennen op de trap doe ik thuis niet, ik denk dat de buren daar last van zouden hebben want je hoort het twee huizen verder.

  Afgelopen zondag heb ik aan een crosswedstrijd meegedaan waar ook een soort trap met enkele lange treden in zat aan een kant van een zandberg. Je moest hem ook nog van de andere kant bestijgen, waar het gewoon los zand was. Via de traptreden klimmen was moeilijker dan over het zand; niettemin werd ik zevende.

  In maart wordt in de buurt van Nuenen de Gulbergencross gehouden; daar is een berg van 50 meter hoog die tot 5 maal beklommen moet worden, dus men heeft 250 hoogtemeters in totaal. Weliswaar geen trap, maar misschien is dat ook wel wat voor mij.

 6. Eduard Eduard

  Voor hen die het trappenlopen in een wedstrijdvorm willen beoefenen, de Puinduinrun in Den Haag 31 januari 2016. Iets meer dan 1000 treden voor de 3 ronden versie !
  Oh ja, deze versie is "ietsje" zwaarder dan een gewone platte 10km dus vergeet je pr en let lekker op je techniek.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.