Minimalistische schoenen

 • Geplaatst op
 • Door Ivo van Tol
 • 18

De nieuwe voorraad schoenen komt weer binnen. Tijd voor een nieuw blog over welke schoen voor jou geschikt is. Of je nu begint met het lopen op minimalistische schoenen of een overstap overweegt naar een ander soort schoen.

De schoen, welke kies je?

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: 

De schoen zal het niet voor je doen!

Tja, dat is een ander idee dan wat je meekrijgt bij een traditionele hardloopschoen. Die krijgt soms magische eigenschappen toebedeeld die je zouden helpen bij het hardlopen.


Wat doet een minimalistische schoen dan wel?

Simpel, de schoen biedt bescherming voor je voet. Bescherming voor wat je zoal op de ondergrond tegenkomt èn voor het weer. 

Als je het zo beschrijft dan kun je ook stellen dat als je onderweg nooit iets tegenkomt. Geen last hebt van koude voeten. Je net zo goed op je blote voeten kunt gaan rennen. Precies.


Wat zijn de kenmerken van een minimalistische schoen?

De drie belangrijkste: Plat, flexibel en ruimte bij de tenen.

Plat 


Geen hoogteverschil tussen de voorvoet en de hiel (ZERO-drop), oftewel met beide voeten plat op de grond.


Hieronder een afbeelding van een doorgezaagde Merrell Trail Glove, je kunt goed zien dat dit een ZERO-drop schoen is. Voor en achter is de zool even dik.
 In tegenstelling tot zijn conventionele broer, die heeft een drop van ongeveer 12 millimeter.
Bij de hiel is de schoen 33 millimeter dik en bij de voorvoet 21 millimeter.Flexibel

Een flexibele zool en bovenkant die de voet alle mogelijkheid geeft om te bewegen.


Ruimte bij je tenen


Een brede voorkant om je tenen de vrijheid te geven.

Nog meer?

Licht in gewicht.

Geen of nauwelijks demping in de zool. Hoe dikker de zool, hoe minder je voelt. 
Wil je je hardlooptechniek verbeteren dan lukt dat makkelijker met een dunnere zool omdat je meer voelt.
Je voeten moeten dan wel langzaam aan de belasting wennen en sterker worden.


Wat kies je?


Goed, nu de kenmerken bekend zijn komen we bij de vraag, wat kies je?

Stap 1.          Wil je een tenenschoen of een gewone schoen?
Tenenschoenen hebben voor elke teen een apart vakje. Bij een gewone schoen zitten je tenen naast elkaar. Het is aan jou om ze allebei aan je voeten te voelen. Wat voelt voor jou prettig?  

Het aanbod gewone schoenen is groter met meer merken en modellen waaruit je kunt kiezen. 


Stap 2.          Hoeveel zool/demping?

Als je je looptechniek wilt verbeteren dan heb je veel voordeel aan een -bijna- direct contact met de ondergrond. Probeer maar eens om je veters vast te maken met dikke handschoenen aan.
Lastig?

Zo zit het ook met je voeten. Die kunnen voelen en informatie doorgeven.
Die informatie vertelt dan aan je hersenen of je op een juiste manier met je lichaam bezig bent.
Dit wordt proprioceptie genoemd. 

Hardlopers die beginnen met het lopen op minimalistische schoenen nemen meestal een schoen waar iets meer zool onder zit. Dit geeft hen een veilig gevoel bij het overstappen. 

Ik denk dat het te maken heeft met het loslaten van het idee dat een schoen met een dikke zool echt iets voor je doet anders dan alle gevoel weghalen.

Stap 3.          De opties


Daarnaast zijn er nog allerlei zaken waar je een keuze in kan maken. Heb je een brede, normale of smalle voet? Wat voor zoolprofiel heeft je voorkeur? Welke kleur wil je hebben? Wat voor materiaal? Waterdicht ja of nee?

 

Stap 4.          Passen en uitproberen
Een schoen moet lekker zitten, zeker als je er veel en lang op wilt hardlopen. Ga dus proberen en pas ook andere modellen dan degene die je in eerste instantie in gedachte had.  Mogelijk pas je je keuze aan, of je bent meer overtuigd van je eerste keuze.Ik ben benieuwd wat jouw overwegingen zijn bij het aanschaffen van een nieuw paar schoenen.

Laat het ons weten in het commentaarveld hieronder.

Reacties

 1. Lucia van Straaten Lucia van Straaten

  Maar waar kan ik de schoenen passen? En is het misschien mogelijk om zoiets in omgeving van Maassluis passen/kopen?

 2. Ivo van Tol Ivo van Tol

  Hoi Henny,

  Dank voor je reactie. De schoenen die wij verkopen worden door mensen gebruikt met Hallux Valgus. Voornamelijk voor de brede voorkant.

  De schoen die jij noemt ken ik niet.
  Ik kan daar geen oordeel over geven.

  Groet, Ivo

 3. Henny Henny

  Een vraag over schoenen ,niet zozeer om hard te lopen , maar vanwege voetprobleem hallux valgus
  Is mijn voet in de loop der jaren zelfs een maatje groter en breder geworden , dus lastig een goed schoen te vinden, mijn vraag is , is de xsensible Stretchwalker een goede schoen voor iedere dag ?
  Graag hoor ik een reactie

 4. Ivo van Tol Ivo van Tol

  Hallo Jan,

  Bedankt voor je reactie. De Leguanos heb ik ook voor het eerst aangehad tijden het BFE afgelopen zondag.

  Verdere ervaring heb ik niet. Je zou even contact op moeten nemen met de importeur of die nog mensen kent die wat ervaringen kunnen delen.

  Heb je hier wat aan?

 5. Jan Jan

  Ik ben op het barefootevenement geweest en overweeg de aanschaf van de Leguano Aktiv. Ik heb gezocht op internet maar nog maar weinig info over dit product kunnen vinden. Hebben jullie hier al ervaring mee? Ik heb ze aangepast en ze zaten heerlijk. Licht en een zeer flexibele zool. Maar heeft iemand ervaring hoe het hardlopen gaat op deze schoenen?

 6. Ruud Ruud

  Hoi Ivo,
  Ja, echt jammer, maar ik heb nu wel een reserve rechterschoen :-)

  Ik denk met het barefoot festival voor vervanging te gaan, grote kans dat dat weer Sockwa wordt, verder zoek eigenlijk ook nog iets voor meer ruig terrein denk aan steenslag of puinhelling nog geen idee wat dat moet worden..

  In de winter periode (kou en nat) was het iets minder, maar denk nu ongeveer een kwart tot een derde van mijn kilometers echt barefoot te doen, in de duinen maar meestal op het strand.

  Een met bevroren ondergrond is voor mij een showstopper, behalve dat dat niet prettig loopt is het risico van blessures dan wel erg groot.

 7. Ivo van Tol Ivo van Tol

  Hoi Ruud,

  Dank voor je reactie. Jammer van die Sockwa.

  Ben nog wel benieuwd hoeveel % van de tijd je op blote voeten rent en hoeveel % van de tijd op schoenen.

  Groet, Ivo

 8. Ruud Ruud

  Hi Ivo,
  Mijn best passende en lekkerst zittende schoen totnutoe was de Sockwa, maar ook Solerunners bevallen zeer goed.

  Verschil:, de Sockwa zit beter om de voet, voelt steviger en verliest minder snel, de Solerunner biedt meer bescherming tegen scherpe stekels en is wat warmer, bovendien ook met een dunne sok te dragen.

  Pikant detail, ik ben in december tijdens een trail mijn linker Sockwa verloren, maar die hing dan ook aan mijn rugzak :-)

  Voor mij het belangrijkste is de bescherming tegen duindoorn stekels, en in mindere mate tegen de kou, dat laatste dan ook weer voornamelijk aan de onderkant.
  Op het moment loop ik dan weer vaker op de Merrell Vapor Glove vanwege de iets dikkere zool, bij kou zijn mijn voeten toch iets gevoelig voor steentjes.

  Net als de Solerunner heeft de Merrell meer de neiging om in blubber te blijven steken (mijn veters zitten heel los).

 9. Paul Cooijmans Paul Cooijmans

  Met platte zool bedoel ik dat er geen verhoogde hak is, dus "zero drop". Daardoor kan de hak van je voet verder naar beneden zakken bij de landing (er zit niks in de weg zoals bij traditionele schoenen), en wordt er meer voorspanning opgebouwd voor de "afzet".

  Het is inderdaad geen bewuste afzet, ik bedoel het reflexmatige terugveren of stuiteren. Bij het neerkomen op de voorvoet zakt het been in bij de enkel, knie, en heup, en meteen daarna veert het reflexmatig terug.

  Klaas Lok schrijft dat er bij een negatieve hak nog meer voorspanning opgebouwd zou worden, maar dat is nog niet onderzocht bij mijn weten.

 10. Ivo van Tol Ivo van Tol

  Hoi Paul, wederom dank voor je reactie.

  Dat van een platte zool en afzet begrijp ik niet.

  In tegenstelling tot wat veel mensen denken zet je niet af tijdens het hardlopen. Kijk bijvoorbeeld maar eens een video van Usain Bolt tijdens een honderd meter sprint.

  Zijn achterste been blijft licht gebogen totdat het weer los is van de grond. De snelheid van het lopen haal je uit de zwaartekracht.

 11. Paul Cooijmans Paul Cooijmans

  Het belangrijkste punt van aandacht is de zooldikte. Zeer dunne zolen (minder dan 11 mm) zijn moeilijk om aan te wennen vanwege de pijn door kleine steentjes en zo. Een maand geleden kwam ik slecht terecht op zo'n steentje met dunne zolen, en die kneuzing van mijn voetzool voel ik nog steeds.

  Op ondergrond zonder scherpe voorwerpen kan ik wel goed te lopen met zeer dunne zolen, maar dat soort veilige parkoersen heb ik hier in de buurt niet, behalve asfaltwegen dan.

  De afwezigheid van een verhoogde hak is geen probleem wat wennen betreft, dat is alleen maar goed omdat zo een betere afzet mogelijk is. Ik let ook op het gewicht van schoenen. Bij trainingen op hogere snelheid geef ik de voorkeur aan lichte schoenen met wat dikkere zolen (12-15 mm) zonder verhoogde hak. En dan met de wind mee lopen, dat is het beste voor techniek en stijl.

  De ideale schoen wat mij betreft is ruim onder de 200 gram, plat, en met een zool van ongeveer 12-13 mm.

 12. Frode Frode

  In 2011 ben ik overgestapt op minimalistische schoenen. Omdat ik in de buurt van waar ik woon dit soort schoenen niet kan kopen, ben ik op internet gaan zoeken. Mijn eerste paar waren geloof ik een paar Merell Road Glove.

  Inmiddels heb ik vier of vijf paar Merells versleten, waarbij de Trail Glove mijn voorkeur heeft. Reden daarvoor is dat ik langs de wegen waar ik loop veel scherpe steenslag tegenkom, ook in de bermen die ik regelmatig moet opzoeken als een tractor of vrachtwagen passeert.

  Ik probeer nu een uitstapje naar trail schoenen van een ander merk, maar mijn volgende paar worden weer Merell. Die bieden de meeste ruimte voor mijn voorvoet.

  Overigens heb ik op de Merell trail glove vorig jaar twee marathons gelopen. Daar heb je geen dikkere zool met meer demping voor nodig hoor.

 13. Inge Inge

  Uitproberen op het barefoot evenement natuurlijk!

  Ik ben zelf van een reguliere hardloopschoen met veel demping over gegaan op de NIKE free 5.0 en sinds het barefoot evenement van vorig jaar loop ik eigenlijk alleen nog maar op minimalistische schoenen. Hardlopen op de bekende tenenschoen van Vibram FiveFingers, en op het werk op Campers.

  Het enige nadeel vind ik dat ik mijn tenenschoenen wel koud vind voor de winter, ik ben namelijk toch een kouwkleum... :-(

 14. Brigit Landewe Brigit Landewe

  Allereerst: direct grondcontact door dunne zool, plus goede afzetmogelijkheid.

  Verder: geen/nauwelijks hielkap. dwz: een diep uitgesneden hiel, die niet versterkt is
  Zacht bovenwerk dat je nauwelijks voelt, vanaf het allereerste moment zaten de Merrel's ongekend goed. (i.t.t. tot de schoenen van inov-8, die veel stugger zijn. (van beide weet ik de naam niet precies, ....gloves en de barefoot variant van inov-8)

  Zelf hou ik van de trail- varianten van de schoenen, gezien de grip met de ondergrond. (en ik vind het ook het leukst om off-road te gaan).

 15. Willem Eise Willem Eise

  Informatief artikel, kan ik mij wel in vinden. Er wordt weinig aandacht besteed aan de overgang, en de relatie met de duur van een loop. Ik heb gemerkt dat het omschakelen en het lopen van wat langere afstanden veel gewenning (bij mij) vraagt.

  Dan heb ik het over lopen op de Nike free 3.0. Het omschakelen naar de 4.0 ging een stuk makkelijker, evenals de saucony trail (4mm drop). Allemaal niet erg minimalistisch, maar toch. Ook best veel andere lopers die geregeld lange afstanden lopen (HM of meer) kiezen toch voor enige demping?

  Daarnaast bieden de meeste brick and mortar winkels een ondiep assortiment, waardoor het passen erg lastig wordt. Nike schoenen zijn al behoorlijk geschikt voor smalle voeten, maar nog wel wat ruim bij de hiel. Hoe kun je dan een andere geschikte schoen passen?

  Een collega heeft daarom bij een bekende internetwinkel daarom 6 paar besteld om te proberen. Is een manier.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.