Op blote voeten voor het Spierfonds

  • Geplaatst op
  • Door Rianne Heijnen
  • 2

Rianne benaderde Natuurlijkhardlopen met een mooi verhaal over hoe het lopen op blote voeten / Vibram FiveFingers haar helpt bij de spierziekte die zij heeft.

Lees haar verhaal en doneer voor de actie "Het zit in mei" van het Spierfonds.

Op blote voeten voor het Spierfonds

“Nee mam….je gaat toch niet met die dingen aan je voeten mee naar de voetbal! Ik sta voor gek bij mijn vrienden!” Voor het eerst schaamt mijn puberzoon zich voor zijn moeder. Weer een mijlpaal bereikt. We maken een deal. Naar zijn voetbalwedstrijden en ouderavonden doe ik normale schoenen aan en niet de FiveFingers. Maar als hij me helpt met boodschappen doen, ga ik wel op de Vibram’s. Kan hij mooi oefenen en over de schaamte heen komen. Ik doe er voor de lol nog een schepje bovenop. “Deze zomer ga ik echt op blote voeten door het dorp wandelen.” Dat vindt zoon te erg, nog gênanter dan de barefoot schoenen. Het alternatief, gewone schoenen en een wandelstok om overeind te blijven, vindt hij minder erg. Ik snap het wel. Als doorgewinterde nette-schoenen-met-hak-draagster moest ik mezelf ook wel over een drempeltje helpen toen ik voor het eerst met de FiveFingers aan openbaar ging.

Beschadigde zenuwen

Vorig jaar ging ik fysiek opeens hard achteruit. Ik had chronisch pijn aan armen, voeten en benen. Steeds vaker verloor ik mijn balans en liep daardoor onzeker. Oorzaak: Beschadigde zenuwen door een neuromusculaire aandoening, de spierziekte Dunnevezelneuropathie. Het afgelopen jaar is de pijn in rap tempo verspreid door mijn hele lichaam. Ik kon nog maar twintig minuten wandelen zonder stok en kreeg een revalidatietraject. Tijdens de revalidatie adviseerde de haptonoom en yogalerares mij thuis zoveel mogelijk op blote voeten te lopen. Ik vond dat lastig. Ik was iemand die van het opstaan tot naar bed gaan schoenen aanhad. Want ik had altijd koude en pijnlijke voeten.


Weidegang voor de tenen


Blote voeten in de strijd tegen rollator en rolstoel. Toen die gedachte eenmaal in mijn hoofd had postgevat viel alles snel op zijn plek. Overal drongen de ‘bare feet’ zich aan mij op. Bij mijn Do-In yogales werd het belang van sterke voeten benadrukt. Ik las een artikel in de yogakrant over barefoot walking en zapte bij toeval langs een tv-fragment met een oudere dame die op FiveFingers achter een rollator rende. Al googelend kwam ik op de site van www.natuurlijkhardlopen.nl waar ik de blog vond over Teus, die ondanks de ziekte van Parkinson hardloopt op barefoot schoenen. Dat was voor mij genoeg inspiratie om op blote voeten te gaan lopen en het eerste paar Vibram’s aan te schaffen. En wat ben ik blij dat ik mijn voeten de ruimte heb gegeven. Het was zo grappig te merken dat mijn tenen als vanzelf behoefte hadden om te bewegen, zodra ik mijn schoenen uitdeed. Het ‘ontschoenen’ had op mijn voeten hetzelfde effect als de eerste weidegang in de lente voor de koeien.  Jiehaa!! lekker rekken, strekken en bewegen. Resultaat: warme voeten.

Het zit in MEI Challenge

Ik geneer me niet langer en trek de FiveFingers aan onder jurkjes en naar chique feestjes. Na een halfjaar blootsvoets zijn er dagen waarop ik weer bijna een uur kan wandelen, op de barefoot-schoenen dan. Daarom doe ik mee aan de ‘Het-zit-in-MEI-challenge’ van het Prinses Beatrix Spierfonds. Ik ga de uitdaging aan vijf kilometer barefoot te wandelen om geld in te zamelen voor onderzoek naar dunnevezelneuropathie. Wil je mijn actie steunen of wandel je graag mee? Kijk dan op mijn actiepagina. Direct doneren mag natuurlijk ook! Ben je een echte hardloper en wil je de kracht van jouw blote voeten inzetten voor het Prinses Beatrix Spierfonds? Laat je dan sponsoren voor het Spierfonds bij je volgende hardloop-evenement of maak een eigen MEI-challengeaan. Dan kom ik jou aanmoedigen!

Hartelijk dank voor je steun,
Rianne Heijnen

 

 

Reacties

  1. Katerina Katerina

    Wat een inspirerend verhaal en wat een prachtig woord, "ontschoenen"! Tsja, pubers vinden alles wat hun ouders doen per definitie gênant. Van vreemde pubers en vooral van jongere kinderen krijg ik alleen maar positieve reacties op mijn Five Fingers. Ik ga overmorgen met vakantie (met mijn Five Fingers aan en de Xero Shoes en Dash Gloves in de reistas) - alvast oefenen voor de MEI-challenge van Rianne! (Ik meld me zodra ik terug ben.)

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.