Op-Op-Op-Waarom de POSE Methode een aanrader is.

 • Geplaatst op
 • Door Ivo van Tol
 • 8

De POSE Methode is een manier van hardlopen die op een mooie manier is ontstaan. Bestuderen hoe de beste hardlopers in de wereld bewegen. Beschrijven wat ze doen. En vervolgens oefeningen maken die elke loper in staat stelt dit ook te doen.

Een aantal weken geleden had ik de eer om samen met DE expert op het gebied van de POSE methode, Jacky Ledeboer, een ronde hard te lopen door de duinen. Het meest waardevolle wat ik van haar heb geleerd wil ik je hieronder meegeven. Samengevat: OP-OP-OP-OP

De POSE methode, wat is dat?

In Rusland is Dr. Romanov, een bewegingswetenschapper, nieuwsgierig en vraagt zich eind jaren zeventig het volgende af. Waarom is er voor elke sport een manier om door oefening een goede atleet te worden en wordt van hardlopen maar gewoon aangenomen dat iedereen het kan?

Hij bestudeerde grote atleten en legde nauwkeurig vast hoe zij liepen. Dit vertaalde hij in een manier, de POSE methode. Hiermee kan de gewone hardloper door het doen van oefeningen ook op een veel efficiëntere manier kilometers maken. Een manier die we door slecht schoeisel en slechte coaching zijn kwijt geraakt.

Hij heeft niets nieuws ontdekt zegt hij zelf, hij beschreef alleen wat voor de mens de meest efficiënte manier is om hard te lopen. 

Passie!


Jacky heeft passie voor het hardlopen. Dat merkte ik vanaf het moment dat we de eerste meters samen opliepen. We waren nog geen tweehonderd meter bij mijn huis vandaan of ik begon al aan de eerste oefening. De pull.

Het zag er een beetje gek uit. Alsof je over een hete plaat heen loopt. Je wil dan dat je voeten zo min mogelijk contact hebben met de grond. Dan trek je ze OP-OP-OP.

In eerste instantie begreep ik er geen snars van. Maar toen we even later in de duinen liepen zei ze iets wat me fascineerde. Ze zei "Ivo, ik hoor dat je heel erg met je landing bezig bent, stop daar mee". 

Huh!?! Hoe kan ze dat nou horen? Want ze had gelijk, ik was altijd met mijn landing bezig. Om deze te perfectioneren. Ze gaf me een tip. Simpel.

Denk niet aan je landing! 

"Ok, waar denk ik dan wel aan?" Vroeg ik haar.

Het enige wat je moet doen is denken "OP-OP-OP-OP" oftewel, trek je hielen naar je billen met je hamstrings.

Ik probeerde het meteen en het voelde totaal anders als wat ik daarvoor had gedaan. 

Nu, een aantal weken later waardeer ik deze simpele tip pas echt ten volle. Het hardlopen geeft me nog meer plezier en door constant het mantra OP-OP-OP in mijn hoofd te houden heb ik bij elke stap de meest natuurlijke landing. Zonder hier bewust mee bezig te zijn.

Ik denk dat iedereen veel voordeel kan halen uit deze simpele aanwijzing. Waarom? 
Het grootste gevaar dat bij veel hardlopers op de loer ligt is dat ze te veel kracht gebruiken bij het lopen. 
Vooral bij de afzet van de grond.

POWER

Ja, met kracht afzetten is bij natuurlijke hardlopers één van de meest lastige dingen om aan te passen. 
Het lopen met minimalistische schoenen geeft zoveel plezier en voelt zo licht, dat een overbelasting snel op de loer ligt. Als we teveel kracht gebruiken bij de afzet.

Met het mantra OP-OP-OP vermijd je de -te- krachtige afzet. Je voeten hebben een hele korte contact tijd met de grond. Ik heb het idee dat ik door alleen deze oefening weer een sprong heb gemaakt in het verbeteren van mijn loopstijl. Hopelijk kunnen jullie dit ook gebruiken. 

Hier nog een filmpje van Nicholas Romanov. Hij loopt hard over een ijsbaan. Dat kan alleen als je op een natuurlijke manier loopt. Landen dicht onder je zwaartepunt. Afzetten zonder kracht te gebruiken. 
Bekijk het een paar keer en denk de volgende keer tijdens het lopen. OP-OP-OP-OP.......

En, hopen op een koude winter.Ik ben benieuwd of jullie ervaring hebben met deze mooie techniek. De POSE methode.


Wil je meer weten overde POSE METHODE? Kijk dan eens op de website van Jacky Ledeboer.


Reacties

 1. Gert Noordhoek Gert Noordhoek

  Heb toevallig afgelopen woensdag een privé clinic van Jacky gehad. Was echt een openbaring! Had al wel gelezen over de Pose Method, maar dit soort dingen kan je niet uit een boek leren, je moet het voelen en ervaren.

 2. Ivo van Tol Ivo van Tol

  Hoi Paul,

  Bedankt voor je reactie. De souplesse methode kom ik binnenkort op terug. Ik denk wel dat een combinatie erg mooi is. Ik gebruik al elementen van de souplesse methode. Maar tijdens de korte versnellingen vind ik het heel fijn dat ik aan OP-OP-OP denk. Dat maakt dat ik met zo min mogelijk "power" loop, maar wel met een pittig tempo.

 3. Paul Cooijmans Paul Cooijmans

  Ik heb mij ook verdiept in de Pose-methode, o.a. met het boek "The running revolution" door N. Romanov. Ik geloof dat het een zeer goede hardlooptechniek is en heb er veel aspecten van getracht op te nemen in mijn hardlopen, overigens zonder het gehele oefenprogramma uit het boek te volgen, want dat vond ik praktisch ondoenlijk.

  Ook heb ik de indruk dat ik door te trainen volgens de souplessemethode al spelenderwijs met een goede techniek ben gaan lopen, zodat geen radicale veranderingen meer nodig zijn.

  Zo, als het goed is heb ik nu ook zo'n plaatje naast mijn naam, met een actiefoto uit mijn meest recente wedstrijd.

 4. Ivo van Tol Ivo van Tol

  Bedankt voor reactie Eduard. Inderdaad, Jacky is een inspirerend persoon met heel veel liefde voor en kennis van efficiënt hardlopen.

 5. Eduard Eduard

  Jacky is geweldig ! Ik heb bij haar leren hardlopen en raad iedereen te pas en te onpas aan om dat ook te doen en ik moest mezelf ook maar weer eens een puntjes op de i cursus inplannen.....

 6. Ludka Ludka

  Mooi Ivo! Zo is het. Dank je wel voor verspreiden voor de tip!

  Veel plezier met lopen met de mantra OP-OP-OP-OP.

  Groetjes,
  Ludka

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.