Stinkschoenen

 • Geplaatst op
 • Door Ivo van Tol
 • 23

Je bent blij met je schoenen, maar na intensief gebruik beginnen ze wat te ruiken, heel erg te ruiken........ Hoe krijg je ze dan weer bloemetjesfris.

Hallo wat stinkt daar zo. 

Een vraag die veel voorbij komt is, hoe voorkom ik nu dat mijn schoenen (vooral de Vibram FiveFingers) zo gaan stinken? Nu wil ik graag overal wel een antwoord op geven dus ben ik op onderzoek uitgegaan en kwam bij een site in Amerika terecht waar ontzettend veel tips werden gegeven. Daarnaast heb ik ook mijn eigen methodes.

De link van de Amerikaanse lijst stuur ik wel eens door naar mensen, maar eigenlijk wil ik wel eens een Nederlandse lijst met tips. Een soort “Zo houd je je schoen fris" top tien.  De tips die op de Amerikaanse website worden gegeven bevatten veelal namen van middeltjes die hier niet te krijgen zijn of misschien wel, maar onder een andere naam.

(Wat hier volgt is ervaring uit eigen experiment, of uit andere bronnen,

gebruik hiervan is op eigen risico :-))



Voorbehandeld en wassen

Goed, de Vibram FiveFingers en de Merrell barefoot collectie hebben bij de meeste modellen een zogeheten voorbehandeling met AEGIS. Je kunt dit herkennen aan het label wat aan de schoen zit bevestigd met het volgende logo.


Ik ben geen scheikundige, maar het zijn polymeren die de groei van bacteriën en schimmel tegengaan. Als een schoen hier mee behandeld is, is het effect eeuwigdurend.

Daarnaast kun je vrijwel alle schoenen wassen in de wasmachine op een lage temperatuur (30 a 40 graden). Dit doe ik zelf in een wasnetje/zakje. Die kun je kopen bij de Action/Xenos/Blokker voor een paar euro. Let op! De schoenen altijd aan de lucht laten drogen en geen gebruik maken van de wasdroger.


Tip1: Je voeten

Een belangrijke tip uit de Amerikaanse lijst is om vooral te zorgen dat je voeten schoon en fris zijn.
Regelmatig wassen is één, maar je kunt zelfs meer doen.  Je voeten schoonmaken met anti-bacteriële doekjes, vooral tussen de tenen. Je voeten inmasseren met Tea Trea Olie voordat je je schoenen aantrekt of een goedje gebruiken als Pedispray wat je bij elke drogist wel kan krijgen.


Tip2: De schoenen

Hoe goed je je voeten ook schoon houdt, uiteindelijk gaan de schoenen toch stinken. Dan heb je een aantal mogelijkheden om de nare luchtjes weg te houden.

Er zijn verschillende sprays te koop om in je schoenen te spuiten, onder andere de merken Scholl en Gehwol hebben een spray voor in de schoenen. Het gebruik ervan is mij onbekend, maar ik hoor graag wie hier ervaring mee heeft.

Naast sprays kun je ook poeder in je schoenen strooien, ook weer verkrijgbaar van verschillende merken. Je strooit het een aantal dagen achter elkaar in je schoenen en de nare luchtjes zouden verdwijnen.

Tip3: Even weken in….

De methode die ik zelf gebruik om mijn schoenen, maar ook kleding, stankvrij te houden is om ze regelmatig (totdat ik klachten krijg van andere gezinsleden…) voor het wassen even voor te weken in een emmer lauwwarm water met biotex of witte azijn. Dat laat ik dan zo’n één a twee uur staan.


Laat ik dat voorweken achterwege, dan blijft de stank er echt in zitten. Na de wasbeurt is de geur wel iets milder, maar nog steeds goed aanwezig. Met voorweken is het verschil echt te merken en blijven mijn schoenen (en kleding) langer fris.


Tip4: Omarm de stank

Tja, als je zelf geen last hebt van de lucht in je schoenen is de meest efficiënte manier om er mee om te gaan de stank voor lief te nemen.


Wat is jouw manier? We zijn erg benieuwd!


Geef hieronder in het commentaarveld jouw manier om je schoenen stankvrij te houden en maak kans op een paar Feelmax Coolsport teensokken ter waarde van EUR 12,90.

Update: 18-10-2014 We hebben geloot en Huib heeft de sokken gewonnen. Gefeliciteerd!

 

PS: om spam te voorkomen plaatsen wij de reacties pas nadat we ze hebben goedgekeurd.

Reacties

 1. Biibiene Biibiene

  En als je er nu een badstof zooltje in legt tot aan de tenen. Werkt dat niet? Die zooltjes kun je makkelijk wassen

 2. Bart Bart

  Ook ik ben sokken gaan dragen in mijn vibrams. In eerte instantie om te voorkomen dat ik mijn voeten kapot loop (blaren), maar het helpt zeker ook in het verminderen van de stank. En ja, het gevoel is wel ietsje minder geworden, maar nu kan ik wel gewoon kilometers vreten, waar ik voorheen na een km of 6 altijd kapotte voeten kreeg...

  PS: Injinji of feelmax sokken gebruik ik. Beiden bevallen goed.

 3. Joost Joost

  Wasmachine! Evt in een zakje, vooral handig vanwege de Fivefingers met klittenband sluiting, om andere kleding te beschermen. En dan met een schepje Vanish of Biotex erbij.
  Maar het drogen duurt wel relatief lang, dus een 2e paar is zeker fijn!

 4. Huib Huib

  Een kleine aanvulling op het HG wasmiddel: volgens de fabrikant moet er 250 gram poeder per wasbeurt gebruikt worden. Dit is een kwart van de pot. Ik gebruik zelf veel minder, gewoon de hoeveelheid poeder die je bij een gewone wasbeurt gebruikt.

 5. dave cordesius dave cordesius

  Voor geurende voeten danwel sokken... is er pedispray op de markt. Gebasseerd op kampfer (ouderwetse balletjes). Het werkt heel effectief. Zelfs al je schoenen al meuren, kan het de lucht laten verdwijnen. Een flesje is nog geen 7 euro, en die kun je zeker voor een jaar gebruiken. Mijn vibrams ruiken altijd...en hebben nog nooit gestonken. Ik loop de hele dag op de vibram-schoenen.

 6. pieternel van der Poel pieternel van der Poel

  De fibram See U hiervan laat na 2 jr intensief dragen en regelmatig op 60 graden wassen de zijkanten rubber een beetje los. De anderen (nog) geen gevolgen.

 7. Huib Huib

  Ik weet soms niet of slijtage van het wassen op 60 graden komt of niet. Ik ben altijd bang dat lijmlagen loslaten. Dat is gebeurt langs de instaprand van mijn Merrell Trailgloves maar dat kan dus ook aan het instappen liggen.
  Mijn Vivobarefoot Evo's lijken ook te delamineren maar volgens Vivobarefoot mag je ze niet wassen wat ik dus wel gedaan heb. Ook hier kan slijtage een rol spelen, ik heb op deze schoenen heel veel hardgelopen.

 8. Paul Cooijmans Paul Cooijmans

  Als schoenen stinken of vuil zijn was ik ze in een emmer lauw water met wat afwasmiddel of wasmiddel, en laat ze enkele dagen buiten drogen. Ik probeer dat te doen in een periode van droog weer, dan drogen ze het beste. Door zonnestraling en wind verdwijnt de eventuele stank die na het wassen nog overblijft.

  Modder e.d. is naar mijn ervaring een grotere oorzaak van stank dan de voeten zelf.

 9. Ivo van Tol Ivo van Tol

  Iedereen bedankt voor de reacties tot nu toe! Super. Ik heb ook nog een vraag, ik zie dat sommigen wassen op 60 graden. Heeft dit nog verdere effecten op de schoenen? Ik raad mensen aan (en doe het zelf ook) om altijd koud te wassen. Dat geven de fabrikanten ook mee.

 10. Ivo van Tol Ivo van Tol

  @Hendrik, bekijk de reactie van Otto en Huib. Wassen met lauwwarm water. Of begrijp ik je vraag dan verkeerd?

 11. Pieternel van der Poel Pieternel van der Poel

  Hoi Ivo en Yildiz, Ik loop dagenlang op mijn fibrams (verschillende schoenen) en die gaan wel degelijk een ernstige geur af geven. Ik heb daarop het volgende gevonden. Ik was ze om de 2 weken op 60 graden. Als ik de schoenen uit trek dan spuit ik er de voet- en schoendeodorant van Gehwol in. 2 keer per week smeer ik na de douche mijn voeten in met voetfris balsem van Gehwol en elke keer voordat ik vibram in ga met mijn voeten, bepoeder ik mijn voeten met voetpoeder van Dr Bartlema van Drogisterij BIK te Leiden. Doe ik dit allemaal niet, dan stinken de schoenen na 2 dagen dragen al. En nu ik dat allemaal wel doe blijft de kwalijke geur weg. Ik zou de schoenen eigenlijk ook niet meer hoeven wassen.

 12. Raymond Raymond

  Ik heb zelf de ideale oplossing gevonden. Ik loop dusdanig veel op mijn Vapor Gloves dat ze al versleten zijn voordat ze kunnen stinken.

 13. Gabby Gabby

  Ik doe voor ik mijn fivefingers aantrek een theelepel backing soda in de schoen.
  En was ze regelmatig op 40 graden met de sportkleding mee.
  En gewoon goed onderhoud van je voeten helpt al 80%.
  Na dik een jaar zien mijn bilikas er nog als nieuw uit.

 14. irene irene

  Als het maar even warm genoeg, zonder schoenen lopen, gaat er ook niks stinken. Onder de douche even een nagelborsteltje over de voetzool en schoon is je 'schoen'. In de winter draag ik vibrams (KSO) en die zet, bij teveel stank, een nachtje in water met azijn. Net als mijn hardloopkleding. Werkt redelijk.

 15. Marcel Kuiper Marcel Kuiper

  Goeie tips! Ik loop (ook) op Adipure Gazelle, en die meuren nog veel harder dan de VFF's. Ooit de tip gekregen om ze drie nachten in een plastic zak in het vriesvak te leggen. Helpt geen ene moer... Op sokken lopen wil ik niet, dat voelt veel minder lekker. Kga de tips van Huib (10/10 @10.51) maar eens proberen.

 16. Huib Huib

  Ik denk dat het niet goed is om je voeten te behandelen met anti-bacteriële doekjes. Er wordt sowieso al afgeraden om je voeten met zeep te wassen.

  Ik gebruik HG International Wasmiddel tegen stinkende sportschoenen. Voor het beste anti-bacteriële resultaat moet je eigenlijk op zestig graden wassen, ook al adviseren fabrikanten een lagere temperatuur. Dit geld eigenlijk ook voor je sokken. Mijn favoriete sokken (Woolpower) kunnen dan ook op zestig graden gewassen worden.
  De schoenen gaan in een speciale waszak voor schoenen, ook weer van HG. Deze heeft beschermingstrips van schuim die het ‘bonken’ in de wasmachine enigszins tegengaan.

  Beiden zijn te koop bij de Perrysport:
  http://www.perrysport.nl/wasmiddel-voor-sportschoe_100021298.html
  http://www.perrysport.nl/waszak-voor-sportschoenen_100021297.html

 17. Otto Otto

  Gebruik juist geen antibacteriële doekjes!

  Op je huid leven honderden soorten bacteriën die met elkaar strijden om dominantie. Op een gezonde huid is er sprake van een evenwicht. Geen van de bacteriën wordt dominant. Als je antibacteriële middelen gebruikt zijn er altijd wel bacteriën die daar tegen kunnen en die dan geen concurrentie meer hebben en die resistente bacteriën worden vervolgens dominant. Je veroorzaakt dus een probleem door een gevoelig evenwicht te verstoren.

  Een gezonde huid houdt zichzelf gezond. Verstoor het natuurlijke evenwicht zo min mogelijk. Was je huid niet te veel. Gebruik bij voorkeur geen heet water en zeker geen zeep, want dat gaat ten koste van natuurlijk huidvet. Een vetvrije, droge huid is veel gevoeliger en raakt eerder beschadigd. Zeep is bovendien basisch en verstoort de natuurlijke zuurgraad van de huid.

  Dus liefst niet meer dan één keer per dag je huid wassen met lauwwarm water, iedere dag schone sokken en je schoenen schoonhouden.

 18. wullur wullur

  Mijn ervaring met een slechte geur in schoenen heb ik niet, buiten het feit dat ik mijn voeten goed verzorg en behandel, zijn schonen sokken essentieel.daarbij heb ik meerdere schoenen waardoor ik heel vaak afwisselende.
  Ik zie andere reacties graag tegemoed.

  Mvg wullur

 19. heitsma heitsma

  Als mijn FiveFingers gaan stinken gaan ze een nachtje in een emmer
  lauwwarm water met of Biotex of een een ander voorhanden wasmiddel,
  de volgende dag even afspoelen en bij mooi weer buiten laten drogen.
  Twee paar schoenen is overigens wel zo handig.

 20. Freddy Freddy

  Ik ben zelf sokken gaan dragen in mijn vibrams en merrell. Dat houdt je schoenen en voeten fris en loopt ook heerlijk.
  Ik ben enorm fan van Injinji sokken die jullie ook verkopen. Die kan ik echt iedereen aanraden.

 21. Wilko van Asseldonk Wilko van Asseldonk

  Hoi,

  Mijn methode: om de paar weken de schoenen een paar uur in lauwwarm water met Oxy-action (of zoiets dat claimt zuurstofreiniging te doen) en dan op 30 graden in een waszakje in de wasmachine. Werkt prima.
  Weken in azijn gebruik ik voor mijn loopkleding die ondanks het elke keer wassen uiteindelijk toch gaan ruiken. Na azijn in de wasmachine en de geur is weer lange tijd weg.

  Groetjes,

  Wilko

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.