Survivalrun op minimalistische schoenen? Doen!

 • Geplaatst op
 • Door Ivo van Tol
 • 10

Hardlopen dwars door de natuur en af en toe ook nog lekker klimmen en klauteren? Welkom bij de survivalrun. Een unieke sport die nog leuker is als je deze met een blote voetengevoel kan beleven.

Survivalrun

Het onstaan van de sport

In de jaren tachtig werd er rond het plaatsje Beltrum jaarlijks een vossenjacht gehouden waarbij het spoor van “de vos” werd getrokken door een paar mannen die kriskras door de velden liepen met achter zich aan een in vosse-urine gedrenkte doek. Zo renden ze zeker een stuk van ongeveer 25 tot 30 kilometer door weilanden, over akkers, door sloten en door het bos.


  
            

Met dank aan de AVRO

In die tijd was er ook een populair programma op tv bij de AVRO dat “Survival of the fittest” heette. Hierbij was het de uitdaging om een aantal losse hindernissen te overwinnen.
 

Dezelfde mannen die ook het spoor voor de vossenjacht voorliepen, kwamen op het idee om het rennen dwars door de velden te combineren met een aantal hindernissen: De survivalrun was geboren.
 

De sport groeide langzaam maar zeker en is nu één van de snelst groeiende sporten van Nederland.

 

Meer dan alleen hardlopen

Het mooie aan de survivalrun is, dat het een combinatie is van hardlopen met om de paar honderd meter een leuke verassing in de vorm van een hindernis. Dat maakt het zeer afwisselend.


Om deze hindernissen succesvol te overwinnen heb je een combinatie van kracht, lenigheid en vooral techniek nodig. Essentieel is bijvoorbeeld de beenklem of schippersslag om een touw in te klimmen. Zonder deze techniek kun je beter thuisblijven.


Daarnaast is de verscheidenheid aan hindernissen fantastisch. Swingovers, Spaanse ruiters, combinatiehindernissen, een stuk kanoën , hardlopen dwars door de velden, hout hakken (ja echt!) en nog veel meer.
 

 

      

 

Minimalistische schoenen en de survivalrun

Hoe zit dat nu met minimalistische schoenen en de survivalrun? Dat gaat goed samen.
Als eerste is er het hardlopen, omdat dit over ruig terrein gaat (weinig over gebaande paden) is het van belang dat je sterke voeten en enkels hebt.

Hier ben je als loper op minimalistische schoenen in het voordeel, aangezien je als sterkere voeten en enkels hebt dan de gemiddelde hardloper op conventionele schoenen. Al dansend ren je door het veld.

Bramenstruiken

Doordat je van alles onder je voeten kan krijgen, van bramenstruiken tot takken en boomstammen, is het verstandig om in ieder geval een schoen aan je voeten te hebben met een grof en beschermend profiel.

Mijn favoriete schoenen voor de survivalrun zijn de Vibram Fivefingers Spyridon (koude tenen in de winter), de Merrell Trail Glove en de Inov-8 Bare Grip. 


Om op je blote voeten mee te doen is zeer af te raden, je maakt ze er alleen maar mee kapot.

Voordeel in de hindernissen

Met minimalistische schoenen heb je in hindernissen een beter gevoel wat je doet. Het is in het begin wennen aan het directe contact tijdens bijvoorbeeld het touwklimmen. Met conventionele schoenen heb je een dikke zool die de kracht opvangt, bij de minimalistische schoen voel je het veel directer.


Daarnaast heb je, doordat je “minder” aan je voeten hebt geen last van het verstrikt raken in netten met je voeten. Tevens zijn er hindernissen waar “hulpgaten” inzitten bij het klimmen waar je met je handen én met je minimalistische schoenen net in kan. De conventionele schoenen zijn meestal te dik.

 

Iets voor jou?

Als je er van houdt om lekker buiten te sporten en naast het lopen ook nog iets met je bovenlijf te doen, dan is het zeker aan te raden om het eens te proberen.


Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op, we vertellen je graag meer.


Je kunt ook eens een kijkje nemen op de site van de survivalbond. Hier vindt je veel informatie.

Tijdens de survivalrun in Beltrum van begin januari met de Merrell Trail Glove aan de voeten.

 

 

 

Reacties

 1. Ivo van Tol Ivo van Tol

  De sport groeit als kool. Misschien toch niet weer eens een keer proberen? :-)
  Bekijk de actuele wedstrijdkalender op survivalbond.nl

 2. Ardwie Schoenmaker Ardwie Schoenmaker

  Eind jaren 80 verschillende keren mee gedaan aan Survivel of the fittest, de AVRO tv heeft zeker bij de promotie van de Survivel en triatlon sport een positieve bijdrage geleverd. Mooie herinneringen aan over gehouden, in de jaren 80 nog erg bijzonder als je deze sport(en) beoefende.

 3. Ivo van Tol Ivo van Tol

  Hoi Esther, ja inderdaad een zeer sociale sport. Lekker buitenspelen. Zelf train ik in Monster bij Den Haag. We hebben daar een kleine groep, negen man één vrouw. Mocht je een keer in de buurt zijn, je bent welkom om mee te trainen.

 4. Esther Esther

  Hoi Ivo,
  Bedankt voor de tip!
  Ik train op de nieuwe survivalbaan in Norg, Drenthe. Ik vind het inderdaad een hele complete sport, wat het zo leuk maakt! Onze groep is ook heel sociaal in de zin dat er geen competitie is tussen de deelnemers, maar juist wederzijds respect. Ik vermoed dat dat een beetje survival-eigen is, of niet?

 5. Ivo van Tol Ivo van Tol

  Hoi Esther, leuk dat je aan het survivallen bent. De leukste sport die er is :-)

  Zelf gebruik ik de Vibram FiveFingers Spyridon. Die houden goed. Uiteindelijk gaat alles wel kapot, maar ben wel tevreden met deze schoenen.

  Ben je toevallig zondag in Vlaardingen bij de surivalrun? Dan kan ik je nog wat tips geven. Groet, Ivo

 6. Esther Esther

  Hoi Luc,
  Als vervent minimalistische loper ben ik sinds kort met survivalruns begonnen. Mijn schoenen (Minimus Trail) vertonen na een paar trainingen al slijtplekken aan de zijkant van de schoen. Jij noemt de Spyridon en de Inov-8 Bare Grip. Welk van de twee is slijtvaster? En heb je ervaring met de Fivefingers Treksport? Hoe slijtvast zijn die? Alvast bedankt voor je advies!

 7. Ivo van Tol Ivo van Tol

  Hoi Luc,

  Bedankt voor je reactie! Leuk om te horen. Ik denk dat er weinig schoenen zijn opgewassen tegen het survivalgeweld. De combinatie, water, modder en touwklimmen is helaas een garantie voor een korte levensduur.

  Ik moet wel zeggen dat ik met mijn Spyridon's nu al wel meer dan een half jaar rondren.

 8. Luc Luc

  Loop al jaren survivalruns. Ken geen andere sport die zo compleet is, waar je lichaam zo in optima forma moet zijn en waar je zo in contact staat met de omgeving/natuur, échte aanrader dus!
  Laatste 2 jaar op Inov-8 Bare Grip gelopen. Liepen zalig, maar 1 nadeel: ze gingen relatief snel kapot(trainde ca 1x per week en deed ca 5 wedstrijden per jaar). Nog altijd opzoek naar de ideale schoen, die het langer dan 1 seizoen/jaar kan volhouden...

 9. Ivo van Tol Ivo van Tol

  Oh en Paul, in St Oedenrode zit een vereniging.......

  http://www.vulkaaninbeweging.nl/outdoor/survival-run/

 10. Ivo van Tol Ivo van Tol

  Hoi Paul, bedankt voor je reactie. Voor het klimmen en klauteren heb je inderdaad iets van een parcours nodig. Er zijn echter door het hele land verenigingen die dit hebben. Ik train zelf in de buurt van Den Haag. Mocht je een keer zin hebben, je bent welkom. Groet, Ivo

 11. Paul Cooijmans Paul Cooijmans

  Ik vraag me af hoe je moet oefenen voor zoiets. Je hebt een soort stormbaan nodig voor dat klimgedoe met touwen en zo lijkt me. Ik zou het niet onvoorbereid durven proberen.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.