Tien barefoot tips
- Geplaatst op
- Door Ivo van Tol
- 3
Op een zeker moment, als je al wat ervaring hebt opgebouwd met barefoot hardlopen, is het tijd om eens achterom te kijken. Een aantal barefoot experts hebben dit gedaan en hebben tien tips gegeven die zeer de moeite waard zijn om zelf eens te overdenken. Hoe is jouw barefoot avontuur verlopen tot nu toe?
Deze keer wil ik een mooi artikel met jullie delen wat ik heb gelezen in het Barefoot Running Magazine (Met dank aan Tom). Het is geschreven door een aantal ervaren barefoot lopers die eens na hebben gedacht over hoe ze ooit zijn begonnen en waar ze nu staan met een aantal jaar barefoot ervaring in de rugzak. Ze hebben tien dingen opgeschreven waar je eens bij stil kan staan en over kan nadenken hoe je dit zelf ervaart. Ik vond het erg mooi om te lezen, en heb daarom besloten om er een vrije Nederlandse vertaling/samenvatting van te maken met wat persoonlijke dingen er aan toegevoegd. Ik ben benieuwd wat jullie er van vinden.
1. Looptechniek
Als er iets is waar veel over is geschreven is het wel looptechniek. Het internet puilt uit van de informatie. Zeker in het begin van je barefoot avontuur ben je er erg druk mee. Rechte houding, ontspannen schouders, korte passen, landen op voorvoet/middenvoet, losse knieën, vooruit kijken, armen rustig mee laten bewegen, handen los, etc. Maar hoe let je op zoveel dingen tegelijk? Als ik mezelf even als voorbeeld neem keek ik alleen maar naar mijn voeten om te controleren dat ik niet per ongeluk op mijn hak zou landen.
Eigenlijk zou het hardlopen vanzelf moeten gaan, omdat het in onze genen zit. Helaas is de moderne mens wat uit vorm. Van veertig uur achter een bureau zitten krijg je geen sterke buikspieren. Daarom is het handig om je lichaam wat te helpen met wat oefeningen die jou ondersteunen. Hoe je er achter komt wat je nodig hebt? Vraag het aan iemand die met je meeloopt of die je tegenkomt. Ik kreeg twee tips, "je loopt té veel op je voorvoet" en "houd je hoofd nou eens recht op je romp".
2. Wandelen op je blote voeten/minimalistische schoenen
Om de voordelen en het plezier te ervaren van minder of niets aan je voeten hoef je helemaal niet hard te lopen. Wandelen zorgt er ook al voor dat je voeten actief worden en weer gaan doen waarvoor ze bedacht waren. Zonder medische wonderen te claimen heb ik van veel klanten positieve verhalen gehoord over hoe verbaasd ze waren dat hun “zwak” gewaande voeten ineens veel meer konden dan ze hadden gedacht.
3. Iedereen willen bekeren
Als je begint met barefoot hardlopen en je denkt “wow, dit is top!” dan wil je het liefst dat iedereen het gaat proberen (en je neemt bijvoorbeeld een webshop over in barefoot schoenen….). Als je het een tijdje langer doet, dan bekruipt je langzaam maar zeker een gevoel van waardering voor wat het doet in je leven. Het is een avontuur wat je aangaat. Voor mij betekende het een les in luisteren naar mijn lichaam. Al met al is het belangrijkste om lekker te kunnen hardlopen en hiervan te genieten, of je dit nu dik-, dun- of ongezoold doet.
4. Vergeet je voeten!
Als je net begint met barefoot hardlopen lijkt alle aandacht naar de voeten te gaan. Die moeten ineens gaan werken en dat voel je. De overstap van matrassen onder je voeten naar bijna niets onder je voeten kan er voor zorgen dat je geforceerd je voeten gaat neerzetten. Hierdoor kunnen pijntjes ontstaan. Meestal kun je door je aandacht naar je techniek te laten gaan hier een oplossing voor vinden. Loop je ontspannen, heb je een rechte houding, is je pasfrequentie goed. Vaak komt het door de ontspanning in je loophouding met je voeten ook wel goed.
5. Maak er geen wedstrijd van
Hoe snel en hoe ver is voor veel hardlopers een belangrijk onderwerp. Tijdens de overstap naar barefoot running is het zaak om geduldig te zijn en goed te luisteren naar je lichaam. Hoe lastig dit is, heb ik zelf ervaren. Ondanks twaalf jaar hardloopervaring kon ik maar lastig accepteren dat het even duurde voordat ik weer kon “knallen” bij een tien kilometer wedstrijd. Laat je daarom niet opjutten, het komt vanzelf goed.
6. Pas je aan
Wees niet bang om dingen te wijzigen in je looptechniek of snelheid. Als je het barefoot avontuur bent aangegaan zul je van tijd tot tijd je moeten aanpassen aan de omstandigheden.
(Deze tip is in het oorspronkelijke artikel gaat van het een blootsvoets avontuur.....)
7. Je schoenen zijn onschuldig!
Altijd maar geblesseerd? Je schoenen zijn onschuldig! De meeste blessures ontstaan door wat er tussen je oren je zit. Toch doorgaan als je pijntjes voelt. Tijdens de marathon de laatste zeventien kilometer met kramp in je bovenbenen nauwelijks vooruit komen en toch maar doorgaan. Je lichaam geeft je genoeg signalen dat het even genoeg is. Het plezier van het barefoot lopen ligt deels in de feedback die je krijgt. Het is aan ons om er wat mee te doen. Een mooie quote: “Het fundament voor elke goede relatie bestaat uit twee zaken, de eerst is communicatie, de ander luisteren. Je lichaam communiceert wel degelijk met je, maar luister je?.......Luister je?”
8. Uitdaging --> Bevrijding --> Uitdaging
Als je aan je barefoot avontuur begint is het een uitdaging. In het begin is het zoeken naar de juiste houding en techniek, de snelheid die je had is ineens ver te zoeken. En als je echt op je blote voeten loopt dan krijgen je voetzolen het ook te verduren. Als je wat verder bent in je barefoot avontuur kan het ook voelen als een bevrijding.
Ik voel me regelmatig schuldig als ik terugkom van een lange duurloop. Dan voelt het alsof ik niks heb gedaan terwijl ik vroeger na zo’n afstand stijf was en last kreeg van mijn onderrug. De combinatie van een lange duurloop met fysieke ongemakken zit zo in mijn systeem dat het raar voelt als dit opeens anders wordt.
Na de bevrijding volgt dan weer de volgende uitdaging. Waar zal ik me nu aan gaan wagen? Zou een utraloop iets voor mij zijn? Een mooie trailrun, of een marathon in de bergen? Het hardloop plezier stijgt naar grote hoogte.
9.Jouw avontuur
Het is voor iedereen anders. De één begint zijn barefoot avontuur door gelijk tien kilometer te gaan lopen op Fivefingers na een maand lang voetversterkende oefeningen te hebben gedaan. Anderen, zoals ik, kunnen dit na drie maanden slechts een kwartier volhouden. En weer anderen houden het eerst bij wandelen voordat ze het gas erop zetten. Wat je ook doet, het zal voor iedereen anders zijn. Twee belangrijke adviseurs, je eigen lichaam en de mensen om je heen, maar luister je ook naar ze…?
10. Het gaat over meer dan alleen hardlopen!
Wat ook je reden was om aan je barefoot avontuur te beginnen. Het kan veel meer worden.
Zodra je bewuster met hardlopen bezig bent ga je vanzelf ook naar andere aspecten kijken in je leven. Hoe ga je met je lichaam om bij bijvoorbeeld drukte, spanning of je voeding?
Zelf ben ik zo enthousiast dat ik Natuurlijkhardlopen.nl heb overgenomen. Hier heb ik, als kind uit een “werknemersnest”, meerdere nachten buikpijn van gehad. In de afgelopen periode heb ik allemaal ontzettend leuke mensen ontmoet, allemaal met hun eigen verhaal. Zij delen het lef om het barefoot avontuur aan te gaan. En mijn buikpijn is inmiddels wel over :-).
Link naar het artikel in Barefoot Running Magazine (Pagina 42 t/m 45)
Mooi Ton! bedankt voor je reactie
Loop nu drie jaar barefoot (fivefingers) Eerste maanden wat pijn aan de schenen(aanhechtingen) daarom eerste jaar 1x per week in duin/bosgebied en twee keer per week op de schoen.
Nu 2x per week op de voet en 1x per week op de schoen. Merk dat ik langzaam op hardere ondergrond kan lopen. Geen enkele blessure meer en minder rugpijn.
Mijn ervaring kan ik het best omschrijven door een gedichtje wat tijdens het sporten ontstond.:
Ik loop op weg naar steeds minder iets
en stap in een gezegend niets
Geen weg, geen aankomst en geen doel
Geen vrome gedachten maar ook geen schuldgevoel.
Hoi Ivo,
Bedankt voor de samenvatting! Allemaal goede en herkenbare punten. Ik moet alleen nog een webshop vinden die ik kan overnemen ;)
Groeten, Arjen