Tien vragen die je kunt verwachten over je minimalistische schoenen

 • Geplaatst op
 • Door Ivo van Tol
 • 16

Je hebt er voor gekozen om te lopen op een minimalistische schoen. Dat valt op tussen al die dikke zolen. Lees hier de tien meest gestelde vragen die je onderweg kunt krijgen.

Tien vragen die je kunt verwachten als je kiest voor een minimalistische schoen

 

In het startvak van de survivalrun in Udenhout. Twintig man staan onder de startboog en wachten tot de speaker aftelt tot het startschot.

Ik ben één van de twintig, Vibram FiveFingers Spyridon MR aan mijn voeten.

Naast me staat een mede-atleet. Hij kijkt naar beneden.

Hij ziet “ze”.………“Nog vijftien seconden tot de start”………………………… 

Ik weet al welke vraag hij me zo gaat stellen. Er gingen hem al velen voor.
Langzaam gaat zijn blik weer omhoog.………………“Tien, negen, acht, zeven”……………

Hij kijkt me aan…………… en jawel:                   “Kun je daar op lopen?”

“JA!”  Zeg ik met een grote glimlach.…………………“vier, drie”………………

 “Ook op de weg?”

………”één, en succes heren”……………


“JA! Kijk maar!” En ik speer er vandoor.  

Zeshonderd meter dansen over de weg,
slootje over springen,
daarna een maisveld in.

Het kan echt.

Nog zo’n vraag


De meeste gestelde vragen / opmerkingen:

Vraag:                                  Zit dat nou lekker?

Vraag:                                  Hoe doe je dat dan met sokken?
                                               (Bij deze vraag trek ik mijn schoenen uit.
                                               Als de teensokken dan tevoorschijn komen volgt de uitroep:
                                               “Ohhhhhhhhhh, dat is grappig, net handschoenen!”)

Vraag:                                   Voel je dan niet alles onder je voeten?Vraag:                                   Hoe zit dat dan met glas op straat?Vraag:                                    Geven ze ook ondersteuning?Vraag:                                    Maar je hebt toch demping nodig?Vraag:                                    Voel je dat dan niet zitten tussen je tenen?Vraag:                                     Is het moeilijk aantrekken?


Vraag:                                     Ik heb zwakke enkels, dan is het toch zeker niks voor mij?


Herkenbaar?


Welke reacties krijgen jullie?


We zijn benieuwd naar jullie verhalen.


Laten we de lijst nog een stukje langer maken……

 

 

 

 

Reacties

 1. Ann-marie Ann-marie

  The most funny/shocking reaction I've had till now was at a bus stop. A guy of about 18 standing next to me. He looked down at my 5-finger shoes, literally jumped a meters up and away as though he had seen a ghost. He shouted “wtf”!

  After which he apologised for the frightful reaction and said,” that's alien man”! The conversation that followed was all of the above but he also asked if my toes where really in those separate toe compartments. I answered ,”I certainly hope so otherwise I really would have tiny feet “.

  We both laughed about that and he thanked me for the info. As the bus arrived he asked if he could take a photo of my 5-finger shoes as they're so cool.

 2. Katerina Teplá Katerina Teplá

  Ik was al een paar jaar aan de "hobbitschoenen", vooral voor het (trail) wandelen, toen ik Ivo leerde kennen in zijn andere hoedanigheid van ICT-consultant ... naar aanleiding van zijn oproep heb ik de vraag omgedraaid.
  K: Wat dacht JIJ eigenlijk toen je mij op kantoor op Dash Gloves & vrijdags op Five Fingers zag lopen ...?
  I: Toen dacht ik, hé, dat is een dame met durf. Gewoon je FiveFingers aan naar je werk.
  Dat heb ik nog niet aangedurfd. :-)

 3. Michael Klein Michael Klein

  Ja je kan zeker marathons lopen als je geen hiellander bent.
  Mijn eerste marathon gelopen als hiellander in 2009 daarna kon ik bijna niet meer lopen laat staan hardlopen i.v.m. pijn in beide knieen.Na herstel looptechniek omgegooid cursus natuurlijk hardlopen gedaan en sindsdien land ik op voor/middenvoet.

  Daarna nog 5 marathons gelopen, wel op normale schoenen overigens maar wel op natuurlijke stijl, nooit meer pijnlijke knieen. Nu weer meer barefoot en met barefoot schoenen. onder andere met de Xero Amuri-Z-trek. Een superfijne running sandaal.

  Wel geleidelijk afstand opbouwen.Ze bevallen super ook om normaal op te wandelen om te wennen.

 4. Paul Cooijmans Paul Cooijmans

  Ik heb er nog nooit reacties op gehad, maar ik heb dan ook niet van die schoenen waarbij elke teen apart verpakt is. Misschien probeer ik dat later nog.

  Wat betreft marathons lopen als voorvoetlander, in mijn ogen zijn de beste marathonlopers van tegenwoordig allemaal voorvoetlanders. Bij zo'n lange afstand is het vaak wel nodig na de landing even terug te zakken op de hak om de kuitspieren te ontspannen.

 5. Michel Michel

  Ik ga ook wel eens op mijn vff hemps op pad. De meeste vragen krijg ik nog wel thuis: "doe je nou alweer die rare schoenen aan?"
  ;)

 6. Ivo van Tol Ivo van Tol

  Hoi Frode,

  Als het te zwaar wordt voor je kuiten, dan is er iets je techniek wat aangepast zal moeten worden. Veelal loop je met teveel power.

  Vandaag een goed gesprek met Jacky Ledeboer (Pose Methode Coach) tijdens een ronde hardlopen door de duinen.

  Weer veel geleerd. Binnenkort deel ik het via het blog.

 7. Ruud Ruud

  Op blote voeten zijn de reacties vergelijkbaar, daar komt dan nog vaak de vraag bij: "Mag ik je voeten zien ?" ze bedoelen dan natuurlijk de voetzool.

  Volgende reactie is dan meestal "Oh, dat valt nog best mee." bij het zien van mijn meestal bijna schone zool die egaal soepel is zonder eelt, kloven of blaren :-)

  "Ben je niet bang voor glas ?" staat met stip op nummer één van de opmerkingen gevolgd door de vraag of dat dan niet gevaarlijk is zonder demping.

  Ik weerleg hun weerstand meestal met de opmerking dat ik al jaren afstanden tot 20 km en een enkele keer 40 km over straat ren, zonder blessures.

 8. Frode Frode

  Hoi Ivo, Ron,

  Dat denk ik ook. Maar misschien als je erg op je voorvoet land, dat het dan te zwaar wordt voor je kuiten? Ik ben ook een middenvoeter ;-)
  Mijn eerste marathon dit jaar gelopen in Rotterdam, op mijn Merell trail glove 2. Ik kreeg kramp in mijn hamstrings de laatste paar km. Waarschijnlijk te weinig gedronken.
  Komende maand ga ik Amsterdam lopen. Ik hoop nu zonder kramp. De 35 km trainingen gingen goed.

 9. Ivo van Tol Ivo van Tol

  Chantal, bedankt voor je reactie.

  Kinderen hebben het vaak ook als eerste in de gaten.

  Het mooiste was nog een jongen van een jaar of 13 die zei: "Meneer, wat heeft u coole schoenen aan."

 10. Chantal Chantal

  "Wat heb jij voor grappige schoenen aan?" is meestal de eerste en dan volgen diverse vragen van de bovenstaande lijst.
  Heel herkenbaar. Ik draag ze als "gewone" schoenen en wandelschoenen. Dus loop er vaak het centrum vd stad of de supermarkt mee in. Humor, die vreemde blikken en dat gemompel als "ze" opvallen. Of... "Kijk, mama/papa, die mevrouw heeft hele rare schoenen aan!"

 11. Ivo van Tol Ivo van Tol

  Ron bedankt voor je reactie. Ik ben benieuwd hoe je het gaat ervaren als je overstapt op je Vibram's.

  Succes in Amsterdam en misschien tot volgend weekend!

 12. Ron Ron

  Frode, Ik loop zelf marathons en ben een middenvoetlander. Dat gaat prima. Ik moet er wel bij zeggen dat ik dit nu nog op gewone schoenen doe, maar wel loop ik via de chi running manier, dus landen op voor/middenvoet. Na de marathon van Amsterdam ga ik ook trainen met de Vibrams. Ik heb deze de afgelopen 3 maanden gedragen tijdens gewone wandelingen en dagelijks gebruik.

 13. Frode Numan Frode Numan

  Mijn Merell Glove vallen natuurlijk minder op dan de 5-fingers van Vibram. Nog weinig vragen gehad, maar ik krijg wel vaak rare / verbaasde blikken.
  De vragen over gebrek aan demping zijn het meest herkenbaar. Ik vraag ze dan altijd even om 10cm omhoog te springen en op hun hakken te landen ;-)

  Laatste een leuk gesprek met een oud (sub)top baanatleet die meerdere keren de halve van Texel heeft gewonnen maar nooit verder kwam dan de halve marathon omdat hij een voorvoetlander was en niet heeft kunnen omschakelen naar hiellanden...hij was van mening dat hiellanden efficiënter is dan voorvoetlanden. Ik denk juist van niet, omdat je dan je achillespees minder benut.
  Kan dat, een marathon lopen als je geen hiellander bent?

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.