Wat heeft schoonspringen met hardlopen te maken?

 • Geplaatst op
 • Door Ivo van Tol
 • 2

Bij schoonspringen is het overduidelijk. Landt je na een sprong met je gezicht plat op het water, dan doe je iets verkeerd. Blijf je keer op keer proberen, of ga je iets anders doen?

Tijdens een training schoonspringen

Stel je doet aan schoonspringen. Je maakt een dubbele salto van de drie meter plank en landt plat op je gezicht. Niet één keer, niet twee keer, maar elke keer tijdens je training. Na afloop zeg je tegen je trainer, "Lekker getraind, wel jammer van dat rode gezicht na al die klappen op het water."

Compliment van de trainer 

De trainer geeft je een compliment voor je inzet. Hij/zij toont medeleven voor je rode gezicht en raadt je aan om de volgende keer dertig sprongen te maken in plaats van twintig. Kijken of het dan lukt.

Afijn, de volgende training is je gezicht nog iets roder. Je vraagt je af of dit wel de juiste sport voor je is....

Absurd 

Iedereen die bovenstaande leest, zie het belachelijke van zo'n situatie in. Als schoonspringer DOE je iets verkeerd als je keer op keer plat op je gezicht valt. Je techniek loopt achter bij het gewenste resultaat. 
Het heeft geen nut om een beweging te blijven herhalen in de hoop dat deze ooit beter wordt. Een goede coach gaat je tips en oefeningen geven om je techniek te verbeteren. 

Dan kun je daarna met gemak twee, drie of meer salto's maken gevolgd door een gracieuze landing. Je techniek stelt je in staat om dit te doen. Deze techniek wordt ondersteund door kracht, souplesse, fysiek uithoudingsvermogen en zelfvertrouwen.

Hardlopen

Ok, nu over naar het hardlopen. Voor de duidelijkheid refereer ik naar het voorbeeld van de schoonspringer. Een atleet loopt al jaren hard, maar is voortdurend geblesseerd.
Een rood gezicht na elke training. Keer op keer plat op het water. Train harder, train gevarieerder, train met andere schoenen. Niets helpt, de blessures blijven. Jarenlang gaat het op deze manier door.

Techniek is de sleutel

Dan, op een dag, komt er iemand langs die vraagt. Wil je van je blessures af? Ga dan eens beginnen aan het werken aan je looptechniek. Begin bij nul en ga opnieuw kijken hoe je beweegt. Verbeter jezelf stap voor stap.

De schoonspringer ziet gelijk de voordelen. Als ik aan mijn techniek werk, dan landt ik straks niet meer op mijn gezicht. Ben ik in staat om misschien wel drie of vier salto's te maken, met schroef! Resultaten die een schoonspringer doen watertanden. 

De hardloper denkt, ho ho, opnieuw beginnen? Nee, ik heb al zoveel kilometers in mijn rugzak. Ik ga echt niet opnieuw beginnen. Ieder heeft nu eenmaal zijn eigen loopstijl. Dan maar af en toe geblesseerd. Zonde!

Twee smaken

Bij hardlopers waar ik mee praat komen grofweg twee verhalen naar voren. Enerzijds zijn er de lopers wiens pijn te groot werd. Ze vielen zo hard met hun gezicht op het water dat hun ogen na elke training twee dagen dicht zaten. Constant geplaagd door blessures. Daar moest iets gebeuren. Dus volgt er een zoektocht naar mogelijkheden om toch te kunnen blijven hardlopen. 

Daarnaast zijn er de avonturiers. Mensen die altijd op zoek zijn om dingen beter te doen. Er is geen acute noodzaak van blessures, maar meer een nieuwsgierigheid. Zij durven actie te ondernemen en te werken aan hun techniek. Ze durven het aan om eerst een stap terug te doen in prestatie met als doel uiteindelijk een betere prestatie. Makkelijker lopen, sneller lopen, langer lopen.

Beginner

Ik vind het moeilijk om een nieuwe manier van bewegen aan te leren. Wat me vaak in de weg zit is mijn ongeduld. Ik wil te snel in een te korte tijd. Ik merk dat meer mensen dit ervaren.

De schoonspringer heeft jarenlang sprongen met vier salto's gemaakt van de tien meter plank. Wel met telkens een platte landing op het gezicht. Nu eerst één salto goed uitvoeren van de één meter plank. Als dat goed gaat. Door naar de volgende stap: twee salto's.

Vergelijk het met de hardloper. Vele marathons gelopen, geplaagd door blessures. Nu aan het werken aan zijn techniek om dit één kilometer vol te houden, dan vijf kilometer. Daarna tien kilometer, een halve marathon, een hele marathon. Alles zonder blessures.


In een mooi artikel vond ik nog de zes sleutels om goed te worden in wat je doet.

Dit zijn ze:

 1. Doe waar je van houdt.
 2. Doe de moelijke dingen eerst.
 3. Oefen intensief.
 4. Vraag de juiste feedback.
 5. Neem af en toe een pauze.
 6. Maak van oefenen een gewoonte.

Wil je ook aan de slag met je techniek? Kom dan naar één van onze clinics.


 

Reacties

 1. Ivo van Tol Ivo van Tol

  Hoi Ronny,

  Als je een geschikte locatie hebt, een kleine gymzaal. Dan zou ik langs kunnen komen voor een clinic. Zo komt er binnenkort waarschijnlijk een clinic in Groningen. Wie weet ook in België?

  Daarnaast kun je op Youtube heel veel video's vinden over de POSE methode.

  https://www.youtube.com/channel/UCIubM8F0vtRcv9WEzrY_aRg


  Ik stuur het antwoord ook naar je mail-adres.

  Groet, Ivo

 2. bruyneels ronny bruyneels ronny

  Dag Ivo,
  Ik zou graag eens één van die clinics willen volgen, over de pose methode. Maar ik woon in België, en de afstand is te ver voor mij, bestaat hier geen dvd over. zo kan ik deze toch bestuderen en beoefenen. Graag een antwoordje via mijn mailadres.
  Alvast bedankt,Ronny

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.