Welke schoen?

 • Geplaatst op
 • Door Ivo van Tol
 • 37

Een schoen aan je voet, die moet lekker zitten. Maar hoe kies je een geschikt model voor jezelf als je wilt gaan hardlopen of wandelen op een minimalistische/barefoot schoen.

De schoen, welke kies je?

Als je begint met hardlopen op minimalistische schoenen, welke schoen kies je dan? Deze vraag krijg ik regelmatig en vond het daarom tijd om eens een blog aan schoenen te wijden.   

Als eerste even de kenmerken van een minimalistische (hardloop)schoen:


 • *Geen hoogteverschil tussen de voorvoet en de hiel (ZERO-drop), oftewel met beide voeten plat op de grond.

  Hieronder een afbeelding van een doorgezaagde Merrell Trail Glove, je kunt goed zien dat dit een ZERO-drop schoen is. Voor en achter gelijke zooldikte.
   In tegenstelling tot zijn conventionele broer, die heeft een drop van ongeveer 12 millimeter. • *Een flexibele zool en bovenkant die de voet alle mogelijkheid geeft om te bewegen.

 • *Licht in gewicht.

 • *Geen of nauwelijks demping in de zool

  Nog even terug naar de Trail glove. De totale zooldikte is 9 millimeter met een rubber laag van 3 mm, een tussenzool van 4 mm en een binnenzool van 2 mm. Event ter vergelijking, 3,5 centimeter bij de hiel en 2,2 centimeter bij de voorvoet voor zijn conventionele broer.

 • *Een brede voorkant om je tenen de vrijheid te geven.
Goed, nu de kenmerken bekend zijn komen bij de vraag, wat kies je?

Stap 1.          Wil je een tenenschoen of een gewone schoen?
Tenenschoenen hebben als voordeel dat je je tenen vrijer en onafhankelijk van elkaar kunt bewegen. Een gewone schoen is beperkter in tenenvrijheid.  Het aanbod gewone schoenen is daarentegen groter met meer merken en modellen waaruit je kunt kiezen.

Een overweging kan ook zijn in hoeverre je wilt opvallen. Voordat ik natuurlijkhardlopen.nl had overgenomen liep ik alleen op “onopvallende” Merrell en Vivobarefoot schoenen. Nu val ik het liefst zoveel mogelijk op, en dat lukt prima met mijn smurfblauwe Vibram FiveFingers Bikila EVO.

Stap 2.          Hoeveel demping?

Binnen het aanbod van minimalistische schoenen kun je grofweg  kiezen uit twee soorten schoenen.

Degene met alleen een stukje rubber tussen jouw voet en de ondergrond.  Schoenen met een zool van enkele millimeters die je letterlijk op kan rollen en in je zak stoppen. Een voorbeeld is de Merrell Vapor Glove of de Vibram FiveFingers KSO EVO. Met deze schoenen sta je het dichtst bij het blote voetengevoel met toch nog een laagje bescherming.

Het belangrijkste kenmerk van zo’n schoen is dat je de meest directe feedback krijgt over je looptechniek. Dit zal je dwingen om je techniek aan te passen naar een natuurlijkere loopstijl.
De overstap van een conventionele schoen is behoorlijk, dus je zal goed naar je lichaam moeten luisteren.

Als tweede kun je een schoen nemen waar toch een beetje demping in zit. Een mooi voorbeeld hiervan is de Vibram FiveFingers Bikila EVO. Een schoen met een kleine laag demping. Die zorgt ervoor dat de voeten geleidelijk kunnen wennen aan hun nieuwe taak. Hier schuilt wel het gevaar in dat je door de mindere feedback van de ondergrond je je minder efficiënte looptechniek blijft vasthouden.

Als mensen zich voor het eerst gaan begeven op het pad van barefoot style hardlopen en ze zijn onzeker over wat nu aan te schaffen. Dan stel ik veelal voor om te beginnen op een schoen met nog een klein beetje demping.

Stap 3.          De opties

Daarnaast zijn er nog allerlei zaken waar je een keuze in kan maken. Wat voor zoolprofiel heeft je voorkeur? Welke kleur wil je hebben? Wat voor materiaal? Waterdicht ja of nee?

Stap 4.          Passen en uitproberen
Een schoen moet lekker zitten, zeker als je er veel en lang op wilt hardlopen. Ga dus proberen en pas ook andere modellen dan degene die je in eerste instantie in gedacht had.  Mogelijk pas je je keuze aan, of je bent alleen maar meer overtuigd dat je eerste keuze de juiste was.

 

Het verhaal van een schoenenverkoper is pas betrouwbaar als er meerdere mensen zijn die dit beamen of kunnen aanscherpen. Daarom horen we graag jullie reacties op dit blog. Als waardering voor jullie moeite verloten we een paar Xero Shoes Amuri Cloud naar keuze als we minimaal twintig reacties krijgen.

 

PS. In dit blog heb ik de transitieschoen (een schoen met 3 of 6 mm DROP en redelijke demping) achterwege gelaten.  Dit is een schoen die je als overgangsschoen kan dragen, om meer geleidelijk de overstap te maken.

Update zondag 14-09-2014

We hebben al meer dan twintig reacties ontvangen, bedankt allemaal!
De Xero Shoes gaan we dus verloten, dit doen we vrijdag 19 september. Dus tot die datum kun je nog reageren en maak je kans om te winnen!

Update vrijdag 19-09-2014

Bedankt voor al jullie reacties!

We hebben een winnaar geloot: Paul Cooijmans. Van harte gefeliciteerd!

Reacties

 1. Ivo van Tol Ivo van Tol

  Hoi Menno,

  Dank voor je reactie. Balen dat je niet hebt kunnen lopen.

  Ik ben geen medicus, maar het idee van steunzolen is dat de voet ondersteuning nodig heeft. Helaas denken veel mensen in Nederland dit. Ik denk dat veel mensen slappe voeten hebben.

  Mijn advies, maak eerst je voeten sterker. (natuurlijkhardlopen.nl/sterkevoeten) En kijk dan of er echt iets mee aan de hand is.

  Dus eerst herstellen, zorgen dat je voeten sterker worden. Ik denk dat bij een groot gedeelte van mensen die steunzolen dragen dit al genoeg is om er vanaf te komen.

  Beantwoordt dit je vraag?

  Groet, Ivo

 2. Ivo van Tol Ivo van Tol

  Hoi Anouska,
  Maatvoering bij een tenenschoen is als volgt. Jouw ideale maat is de schoen waarvan de binnenmaat net een paar millimeter groter is dan de lengte van jouw voet. Hij moet zitten als een sok die niet strak zit. De maatvoering komt vaak goed overeen met je huidige schoenmaat. Als een model iets kleiner uitvalt, dan staat dit vermeld.

  Voordeel van demping is dat je je voeten meer beschermt, mocht je toch in je oude looptechniek vervallen. Voordeel van minder demping is dat je alles voelt. De meeste mensen kiezen voor de "veilige" route van in het begin iets meer demping. De Trail Glove / Pace Glove of de Bikila Evo. Dat is nog steeds minimalistisch in vergelijk met je "normale" hardloopschoenen. Beantwoordt dit je vraag? Groet, Ivo

 3. Menno Menno

  Hoi Ivo. Dank voor je heldere blog. Ik ben een hardloper maar de afgelopen 2,5 jaar heb ik dat een stuk minder kunnen doen door een ontstoken zenuw in mijn voorvoet (mortons neuroom). De klachten bleven en begin mei ben ik eraan geopereerd, zenuw is eruit gesneden. Hoe ik deze blessure heb opgelopen is moeilijk te zeggen maar kan te maken hebben met het dragen van verkeerd schoeisel.

  Het idee achter barefoot (hard)lopen spreekt me aan en ik ben benieuwd of het ook mij blessures kan besparen. De orthopedisch chirurg adviseerde mij pas te beginnen met barefoot (hard)lopen nadat de voet goed genezen is. Dat kan nog een paar maanden duren. Ik heb 2 jaar geleden steunzolen aangemeten gekregen en zo hoopten ze mijn blessure te kunnen verhelpen. Zonder succes dus.

  Gaan steunzolen en barefoot schoenen eigenlijk wel samen of is het juist de bedoeling die eruit te laten? De chirurg vertelde mij dat het nooit bewezen is dat steunzolen blessures voorkomen. Het liefst loop ik natuurlijk zonder.

  Voor mij is van belang dat mijn voorvoet en tenen de ruimte hebben in een schoen. Ik wil evt barefoot lopen zoizo rustig gaan opbouwen.

  Wat adviseer je mij qua schoenen? Ik woon in Voorburg. Wat is de dichtsbijzijnde winkel waar ik schoenen kan passen, proberen en me te laten adviseren?

  Dank!

 4. Anouska Anouska

  Hoe ga je om met maatvoering bij een tenenschoen? Is het hierbij ook verstandig om juist iets groter te kopen of juist te gaan voor aansluitend met perfecte pasvorm en de tenen goed in de ... Tenen? En wat is verstandig om te doen als je als ik al veel gewoon op blote voeten loopt, maar het hardlopen altijd hebt gedaan op standaard hardloopschoenen: juist beginnen met ietwat meer demping of juist niet?

 5. Ivo van Tol Ivo van Tol

  Hallo Veerle,

  Bedankt voor je reactie. Leuk om te horen dat je enthousiast bent.

  Om te wandelen zijn er en aantal opties. Mijn vader en moeder gebruiken de Merrell Bare Access met Goretex. Je kunt ook kijken op vivobarefoot.de Daar vind je veel leren schoenen. De Tracker is een hoge wandelschoen. Alle schoenen van Vivobarefoot kun je via ons bestellen.

  Beantwoordt dit je vraag?

  Groet, Ivo

 6. Veerle Veerle

  Ik loop sinds kort zeer korte afstanden met de Nike FREE (voorlopig nog op de loopband) maar loop er in mijn vrije tijd wel regelmatig op. Heb ook juist inov aangekocht voor trails want dat is mijn hoofddoel. Ik ben benieuwd want het allemaal gaat geven. Wat ik niet vind zijn wandelschoenen hiervan. In plassen of modder lopen deert mij niet maar wandelen is toch nog net iets anders. Een minimalistische wandelschoen (wandelingen tot 20 km) zou in slechte weersomstandigheden wel handig zijn. Hoe doen jullie dit? Zijn hier al schoenen voor?

 7. Ivo van Tol Ivo van Tol

  Hoi Mick, bedankt voor je reactie. Toen ik de overstap maakte van dikke zolen naar bijna geen zool liep ik te veel op voorvoet. Met als gevolg keiharde kuiten. Ik ben er vervolgens op gaan letten om te landen op midden/voorvoet en vervolgens de voet gelijk weer plat. Dan komt de ontspanning even terug in de kuit. Als je een klein stukje (100 meter) op je blote voeten hardloopt ga je vanzelf voelen hoe dit moet. En hoe het je zal vergaan met VFF? Je kunt langskomen in Noordwijk en dan kun je het proberen.

 8. Mick Mick

  Loop al bijna 20 jaar, ben nu af en toe aan het proberen om meer op m'n voorvoet te landen. Amai, de kuiten en scheenbeen zien toch wel wat af.
  Ben benieuwd hoe mijn voeten zich zouden gedragen in VFF aangezien ik in gewone schoenen steunzolen draag.

 9. Sebastiaan Sebastiaan

  Tot een jaar of vijf terug kreeg ik erg snel knieklachten bij het hardlopen en kwam dan ook niet veel verder dan een keer of drie lopen om er weer mee op te houden. Nadat ik mijn deelname aan een 10 km wedstrijdje (zonder veel training) moest bekopen met een knie die vier dagen lang niets meer kon, dacht ik te moeten toegeven dat ik gewoon niet de bouw heb voor deze sport. Dan maar zwemmen of zo.
  Totdat ik op een dag toevallig stuitte op een boek over chi-running. Het hele concept vond ik eerlijk gezegd nogal bizar en was dan ook wel sceptisch, maar besloot het toch maar te proberen. Langzaam probeerde ik mijn loophouding te veranderen, minder verkrampt, niet meer op mijn hiel landen, het bovenlichaam in balans. Zo uit het boek lukte het niet helemaal, maar toen ik er een cursus bij gedaan had kreeg ik meer gevoel voor mijn eigen lichaam en lukte het me beter om mijn houding te oefenen.
  Op dat moment ben ik ook over gegaan op Fivefingers, omdat ik een zo optimaal mogelijke feedback wilde.
  Ik heb het redelijk langzaam opgebouwd. Ik begon met stukjes van niet meer dan een paar km. Er kwam telkens een punt dat ik pijntjes begon te voelen en dat ik wist dat het voor dat moment voldoende was. Ik ben wel voor de cold turkey gegaan en heb in die periode niet met andere schoenen gelopen. Na een half jaartje lukte het me om zo'n 12 km pijnvrij te lopen.
  Omdat ik ook wat verder wilde en het niet aandurfde op mijn VFF Speed's heb ik nog een ASICS transitieschoenen met een kleine heel drop aangeschaft. Dit vond ik niet zo'n succes omdat ik er zwarte tenen (nagels) van kreeg. Vanaf dat moment ben ik uitsluitend op Vibrams blijven lopen, tot op trails van boven de 50km.
  Na de Speeds, mijn eerste paar, ertoe verleid bij het toen net beginnende Natuurlijk hardlopen in Delft, heb ik ook nog de Bikila's (2x), de Seeya's en de Spyridons aangeschaft. Ik heb niet echt een voorkeur voor een bepaald paar. De Spyridons en de Bikila's gebruik ik allebei voor onverhard en ook wel voor de stad. De Seeya's gebruik ik alleen voor de stad of op de baan.
  De reden waarom ik al vijf paar heb aangeschaft is eenvoudigweg slijtage. Na zo'n 1400 km komen er gaten in de zool waardoor ik blaren krijg en is het bovenwerk met name bij de tenen versleten.
  Naast de VFF's heb ik onlangs een paar Inov-8 trailschoenen aangeschaft. Met de Spyridons kun je heerlijk door de duinen of Nederlandse bospaden lopen, maar als het echt glad en stijl wordt geven ze onvoldoende grip. Ook zijn ze niet echt geschikt voor rotsachtige bergpaden. Omdat er volgens mij geen VFF schoen is die dit wel kan, ben ik dus uitgeweken naar Inov-8. Ik ben benieuwd hoe die gaan bevallen.

 10. Wilfred Wilfred

  Hallo ik heb alles aandachtig doorgelezen . ben sindskort ook begonnen met hardlopen op blote voeten veelal in het bos en ik vindt het helemaal top ik hou deze site goed in de gaten en hoop zo ook over een tijdje een goede barefoot schoen te vinden . vrg wilfred

 11. karen karen

  ben heel tevreden tot nu toe met mijn vff trail spyridons. alleen dat tenen meer bewegingsvrijheid zouden hebben? dat kan ik niet zeggen, ze bewegen vrijer als ik op mijn inov8's loop. de vff zijn het bijna op blote voeten lopen gevoel, en dat is wel heel fijn, en dus de reden geweest om ze te kopen. wellicht nog een keer bikila's voor verharde ondergrond erbij :-)
  en die xero sandalen zou ik graag op de trails willen proberen!

 12. David David

  Ik loop nu een jaar op Vibram (KomodoSport en Speed XL in winter) De schoenen dwingen me om mijn loophouding goed te houden. Als ik meer dan 10 km loop moet ik extra goed letten op houding. Doe ik dat niet, word ik afgestraft met pijn aan mijn voeten achteraf. Heb maanden moeten wennen maar loop nu vij makkelijk en met veel plezier. Heb ook zero drop schoenen met demping maar die vind ik minder comfortabel. LAngere afstanden probeer ik daar wel op te lopen uit voorzorg. Ben wel op zoek naar een schoen die net iets meer demping geeft dan de vibrams maar wel de flexibiliteit heeft...

  Deze zomer ook in de alpen gelopen met de vibrams. Mijn zoon van zeven had ze ook aan. WAs echt heerlijk en wat ben ik blij dat ik geen bergschoenen meer hoef te dragen. Hangt overigens wel af van hoe ruig het terrein is, maar op de paden was het TOP!

 13. Atila Baysiz Atila Baysiz

  Sinds kort eigenaar van de vibram treksport. Ik heb ze met heel veel plezier gedragen. Gevoel wat je hebt is heerlijk. Heel mijn vakantie gedragen, zowel op straat, in de bergen of in zee. Echt een aanrader.

 14. Véronique Véronique

  Ik heb meerdere schoenen geprobeerd, maar mijn favoriet zijn toch de vibram komodo sport. Super universeel. Hardlopen, fitness, naar het werk, alles kan. Ze gaan lang mee en zitten erg goed. Ook heb ik de Merrell pace glove voor meer reguliere gelegenheden, maar deze is toch iets minder in het 'blote voeten gevoel'. Helaas zijn de lederen vibrams niet meer te krijgen. Deze stonden namelijk best netjes. Daar zoek ik nog een vervanger voor.

 15. petra petra

  ik heb er voor gekozen om eerst mijn vibrams als gewone schoenen te gebruiken, na3/4 jaar probeer ik nog steeds moed te verzamelen om erop te gaan hardlopen maar eerlijkheid gebied me te zeggen dat dit aan het concept weer beginne met hardlopen ligt en niet aan de vibrams :). Mijn ervaring met gewoon lopen is: in het begin moet je echt afwisselen met gewone schoenen, maar nu.. ik wil niet meer zonder. Ik heb de laatste jaren veel rug, knie en voet klachten gehad en het gaat nu zoveel beter! Ik zou het echter onlogisch vinden om in zo'n geval eerst te beginnen met rennen. ALs je klachten hebt: eerst gewoon wandelen en kijken hoe je dan je voet anders neergaat zetten. In mijn geval versterkte mijn voet ziender ogen en dat kan nooit kwaad!

 16. Roland Roland

  @Paul Cooijmans: Orginele TAiChi / Kung fu schoenen hebben een zool van touw en dus niet geschikt om buiten op harde ondergrond te gebruiken. Ze zijn dan qua prijs wel veeel goedkoper maar slijten dan ook navenant. Voor buiten heb je ook een versie met een zool van plastic/rubber. 't Is lang geleden dat ik daar op liep maar de zool is vrij stijf/stug en heel glad in verhouding tot bvb vivobarefoot (waar ik nu op loop). Ik zou hier zelf zeker nooit op gaan hardlopen.

 17. Pim Pim

  Sinds een jaar of drie loop ik op vibram bakila fivefingers. Zoals zovelen met teveel positivisme begonnen en veel pijn aan achillespezen, kuiten en schenen als resultaat. Langzaam opbouwen is het devies. Ik wissel nu af met ouderwetse dikke zolen schoenen, maar hou daarbij wel vast aan een middenvoetlanding. Kan eigenlijk niet anders meer lopen. Ik loop zomers veel in de polder door hoog en nat gras. De bakila's kunnen daar niet goed tegen. De lijm tussen binnen en buitenzool laat los en de binnenzool krijgt een plooi en ik een blaar. Die waterdichte 5fingers klinken aanlokkelijk voor een polderloper. Die ga ik bestellen.

 18. Emiel heerdink Emiel heerdink

  Ik verkies eigenlijk twee schoenen, de vibram bikila deze gebruik ik bij verharde wegen en voor de obstacleruns die ik graag doe kies ik altijd voor de vibram mr! Tot nu toe bevalt de overgang naar minimalistisch geweldig, in t begin alleen wel veel spierpijn in de kuiten en voeten hehe

 19. Frank Kerckhoffs Frank Kerckhoffs

  Na voetklachten (een doorgezakte voorvoet) een paar jaar geleden begonnen met blootvoetsrennen. Uiteindelijk de merell trail glove gekocht, zodat ik ook op de holle wegen bij ons kan rennen, deze zijn vaak met gebroken sten verhard. Een perfecte schoen.

 20. Ivo van Tol Ivo van Tol

  @Wilko,

  We krijgen veel vragen of trailrunning, binnenkort gaan we hier dieper op in, dus houd onze nieuwsbrief in de gaten....

 21. Ivo van Tol Ivo van Tol

  @Eelko, sinds een aantal jaar loop ik in de winter in de duinen met een sterke lamp op mijn hoofd. De sterkte is vergelijkbaar met de koplamp van een auto, als je hem een keer wilt uitproberen.....

 22. Wilko Wilko

  Goed artikel. Zelf loop ik alweer op mijn 4de paar Fivefingers. Geven het heerlijke blote-voeten gevoel. De transitie heeft bij mij zo'n anderhalf jaar geduurd (maar dan reken ik de tijd dat ik weer min of meer op dezelfde tijd een marathon liep.
  Ik heb nog wel een vraag die jij niet adresseert: waar moet je naar kijken als je trails gaat lopen? En dan bedoel ik de rotsige types in de Alpen.

 23. Rik Bulten Rik Bulten

  ik ben een van die sukkels die zo enthousiast waren over minimalistisch hardlopen, dat ik veel te hard van stapel ben gelopen. Binnen de kortste keren liep ik 10 km op Five Fingers See Ya. Niet veel later zat ik bij de huisarts met sesambotjes die de pijp aan Maarten hadden gegeven. Een cortisoneninjectie en honderden kilometers op conventionele loopschoenen, begint het toch weer te jeuken. Zou barefoot lopen terugkeer van knieklachten (iliotibiaal band syndroom), die ik associeer met die ik met dikke schuimrubberen zolen, kunnen voorkomen? Dit najaar ga ik de overgang nogmaals proberen, maar dan wat voorzichtiger...

 24. Eelko Jansen Eelko Jansen

  Hi, ik loop halve marathons en trails op inmiddels flink versleten Vibram sprints.Tussendoor loop ik graag op mijn zelfbouw-tarahumara's van Xeroshoes. Nadeel vind ik de wondjes die de touwtjes opleveren als ze nat en/of vies worden. Hierop loop ik dus tot 8 km en nooit verder. Helaas.De vrijheid voelt super met die dunne matjes.Vibram vind ik toch vaak teveel schoen inmiddels, dus ik wissel af.Ook blootsvoets loop ik veel, maar dan lever ik snelheid in omdat ik op de weg moet letten en in het donker lopen kan dan niet. Er is niet 1 schoen of manier voor alle paden en wedstrijden. Wissel lekker af en bouw rustig op als je wilt overstappen op barefoot-stijl.

 25. Cedric Cedric

  Na een jaar veel klachten met scheenbeen ben ik overgestapt op minimalistisch (VFF Bikila). Sindsdien geen klachten. Terwijl ik mijn schoen zocht heb ik veel reviews gelezen en mijn keuze gebaseerd op: Prijs/Afstand voor verslijten/positieve vs negatieve reacties/ 0mm/Ruiger voor iets meer grip(wil nog wel eens in de natuur rennen)/ beschikbaarheid. Ik heb ze momenteel bijna 2 jaar en ze rennen nog steeds goed. Nog niets echt versleten. Denk ze nog wel 6-8 maanden te kunnen gebruiken.
  Ik zou hierna wel overstappen op een ander model dan de VFF puur om het feit dat ik er moe van wordt aan iedereen te moeten uitleggen waarom ik zulke teenschoenen draag.

 26. Rendik Rendik

  Ik loop zowel op de vibram speed, Inov8 beargrip als de Saucony peregrine. Grootste verschil is de zijwaartse hakondersteuning, die mist de speed, waardoor je daar ideaal je techniek mee oefent. De beargrip is ideaal voor trails op losse ondergrond, en de peregrine vooral voor harde ondergrond, maar is ook een prima trailschoen, deze heeft veel meer steun. Ik gebruik daarbij Freelace ' veters' zodat ik de schoen heel los kan dragen, voor meer vrijheid.

 27. Freddy Freddy

  @Piet Hanegraaf: Met Bikila's kun je ook prima door het water lopen

  @Paul Cooijmans: verschil tussen bikila's/merrell natural running schoenen en atletiek spikes of tai chi schoenen is de zool van vibram kunststof. Deze is echt slijtvast en dat is wel handig voor het lopen over straat.

 28. Ivo van Tol Ivo van Tol

  @Paul Cooijmans
  Hoi Paul,
  Ik heb geen ervaring met de kungfu schoenen, dus ben benieuwd of jij er mee hebt hardgelopen. De baanatletiekschoen, oftewel spikes, heb ik wel hier in huis liggen. Echter, deze heeft een hele stugge zool, zeker de voorvoet waar de spijkers ingaan.
  En wat de prijs betreft verwijs ik je graag naar laatste regel van de reactie van Nicolette :-)

 29. Freddy Freddy

  Ik heb ze gewoon maar allemaal gekocht ;-)
  Begonnen op Bikila LS (en inmiddels aan mijn tweede paar bezig), Merrell Vapor Glove erbij om af te wisselen en originele Xero Shoes voor de fun.

  Ik vind de vrijheid van je tenen in Bikila's (tenenschoenen dus) nogal tegenvallen. Eigenlijk zitten ze juist veel meer ingepakt dan bijvoorbeeld in Merrell's. Probeer je tenen bijvoorbeeld maar eens 'op te tillen' of naar beneden te krommen. Dat is in Bikila's veel moeilijker dan in de dunne Merrell's.
  Ik loop graag op mijn (onopvallend zwarte) Bikila LS, maar zal als mijn huidige bikila's versleten zijn eerder voor een zo dun mogelijke Vivo of Merrell gaan.

  De Xero's zijn echt voor de fun. Ik heb het zelfbouw pakket uit Amerika laten komen en vind het supergrappig om ze af en toe onder te binden, maar echt praktisch is het niet. Ik ben gezakt voor mijn Tarahumara knoop examen :-). Ik gebruik ze wel om aan mijn techniek te werken, je krijgt namelijk heel veel feedback over de manier je loopt met die losse zooltjes onder je voet. Vooral lopen zonder te 'klapperen' vind ik nogal een uitdaging.

 30. Nora van der Meij Nora van der Meij

  Hallo Ivo,

  Sinds bijna een half jaar draag ik Merrell schoenen. Sportief wandelen en elke dag de hond uitlaten met deze schoenen aan bevalt me prima.
  Op een regenachtige dag heb ik mijn oude wandelschoenen (Ecco) maar weer aangetrokken, maar dit beviel me helemaal niet. Ik kreeg pijn bovenaan mijn schouders/nek.
  Daarom ga ik binnenkort goretex schoenen bestellen.
  Vanwege het minimale gewicht zijn de schoenen ook erg handig om mee te nemen wanneer je met vakantie gaat of een dagje uit en misschien moet wandelen.

  Groet Nora

 31. Chee-Wai Chee-Wai

  Hey, interessant artikel. Even kort mijn mening: als je wil starten met minimalistische schoenen dan is mijn ervaring dat je heel voorzichtig moet opbouwen. Voorzichtig opbouwen is geen probleem als je net bent begonnen met hardlopen maar als je al doordeweekse rondjes van 5+ km maakt dan is mijn ervaring dat je maar 1 dag in de week mag trainen met de genoemde schoenen en van daaruit te werken aan je looptechniek en aan het versterken van de 'juiste' voet- en beenspieren.

  Ik heb FiveFingers en Merrell Trail gloves en ren nu op Xero sandals. Mijn transitieperiode duurde 6 maanden en nu (3 jaar later) schaaf ik nog steeds aan mijn looptechniek. De Fivefingers voelen het beste en zijn superlicht maar ik liep te snel van stapel en dat leverde me een gekneusd voetbeentje en dus een gedwongen rustpauze van 6 weken op. De Merrells zijn veel comfortabeler en zijn dus een goede beginnerschoen maar ik heb minder het "WOW-ik loop op blote voetengevoel.
  De Xero sandalen zijn ECHT hard-core. Als je looptechniek niet perfect is dan ga je de stappen op het asfalt opvangen met je gewrichten in plaats van je spieren en dat levert geheid blessures op. Je krijgt dus wel directe feedback op je looptechniek en je leert dus super efficient te lopen maar voor beginners dus niet aan te raden!

 32. Paul Cooijmans Paul Cooijmans

  Wat ik me wel eens afvraag bij minimalistische hardloopschoenen: Wat is nou het voordeel van deze vrij dure schoenen boven bijvoorbeeld de veel goedkopere stoffen schoenen die bij kung fu of tai chi gebruikt worden, of boven baanatletiekschoenen, die ook geen hak hebben en waar je nog spijkers van onderen in kunt doen om meer grip te hebben? Beide lijken mij ook bruikbaar voor minimalistisch hardlopen.

 33. Piet Hanegraaf Piet Hanegraaf

  Minimalistische schoenen zonder demping, maar wel bescherming (tegen steentjes etc). Zo natuurlijk mogelijk is voor mij het belangrijkst, jezelf temperen is lastig zijn maar nodig om de aanpassing te maken. Verder is een ademende stof heel fijn, maar hoeft deze niet perse waterdicht te zijn. Minimalistische schoenen zijn vooral fijn omdat ze licht zijn en wanneer je in het water stapt nemen ze zo weinig op dat je er niks van merkt, en koude voeten krijg je toch niet tijdens het hardlopen. Ik heb zelf de Vibram Spyridion die de meeste van deze eigenschappen bezit, ook heeft deze iets meer profiel onder de zool waardoor je meer grip hebt in een bosrijke omgeving.
  Het voordeel van de amuri cloud is natuurlijk dat je er mee door het water kunt wandelen zonder dat deze nat worden, het slipper effect in schoenvorm, ideaal om mee te nemen op reis, lijkt me!

 34. Nicolette Hebing Nicolette Hebing

  Sinds november vorig jaar(2013) loop ik op Vibrams. Omdat ik slechte knieen heb en aan beide voeten hielsporen, moest ik steunzolen, kon nog geen half uur lopen zonder. Het nadeel daarvan echter was, dat ik continue spier- en rugpijn had. Sinds ik op Vibrams loop, zijn alle klachten verdwenen. Geen pijn meer en ik loop weer als een kievit. Wanneer ik weer een keer op gewone schoenen probeer te lopen, voelt dat als lood aan mijn voeten. Voor mij geen andere schoenen meer dan Vibrams! En nog een voordeel: ik doe 2 keer zo lang met Vibrams dan met gewone schoenen.

 35. AliesBerning AliesBerning

  Er zijn, na lang uitproberen, nu twee paars schoenen die ik graag draag: merrell pace gloves en inov8 trailroc 236 (nu 245 geloof ik. De pace gloves draag ik dagelijks en meestal bij het hardlopen, wanneer ik het gevoel heb dat mijn voeten wat meer comfort/steun nodig hebben, ook bij lange wandelingen, kies ik voor de Trailrocs.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.