Win schoenen! Deel jouw verhaal

  • Geplaatst op
  • Door Ivo van Tol
  • 19

Wat zijn jouw ervaringen met natuurlijk hardlopen? Het lopen met minimalistische schoenen of het werken aan je hardlooptechniek. Ik werk aan een boek en wil graag jouw ervaringen hierin verwerken.

In de afgelopen jaren heb ik veel informatie verzameld en in blogs op de website geplaatst.
Op dit moment werk ik aan een boek met al deze informatie. 

Maar één verhaal van één loper is minder sterk dan een bundeling van meerdere verhalen.

Daarom vraag ik jullie om HULP.

Help mee


Deel jouw ervaring met natuurlijk hardlopen, met het lopen op minimalistische schoenen, het veranderen van een haklanding naar een voorvoetlanding. De hindernissen die je bent tegengekomen. De mooie dingen. De minder mooie dingen.


Onder alle reacties die ik krijg, verloot ik een paar schoenen naar keuze uit de webshop.


Bovendien krijgen alle mensen van wie ik de reactie verwerk in het boek een gratis exemplaar als deze uitkomt eind 2016.


Je reactie is het best bruikbaar als je jouw ervaring op de volgende manier beschrijft:

1. Zo was het voordat je startte....

2. Zo was het kort nadat je bent overgestapt....

3. Zo is het nu na -x- jaar ervaring.....


Je kunt op twee manieren reageren. 

Hieronder in het commentaarveld. Dan kan iedereen nu al leren van jouw ervaring. 

Of je stuurt een e-mail naar i[email protected] met als onderwerp: "Mijn ervaring"

Reageer voor vrijdag 30 september 2016.

Mijn doel is om hardlopen uit de top tien van sporten met de meeste blessures te krijgen. 
(Het staat nu op de tweede plek na veldvoetbal....)
Met jullie hulp komt er een waardevol boek, waarmee we weer een stap dichterbij dit doel komen.


Bedankt!



-Update 3 oktober-
De winnaar is bekend: Anne Gerdes - Gefeliciteerd!







Reacties

  1. Ivo van Tol Ivo van Tol

    Iedereen bedankt voor jullie reacties.

    Maandag maken we bekend wie de schoenen heeft gewonnen. Fijn weekend!

  2. Saul de Boer Saul de Boer

    1. Zo was het voordat je startte....

    Ik doe al aan hardlopen sinds mijn tienerjaren. Eerst begeleidde ik mijn vader op de fiets en later ging ik meelopen toen ik de overstap maakte van turnen naar atletiek. Ik heb jaren op traditionele hardloopschoenen gelopen totdat ik last kreeg van mijn knieën en mijn achillespees. Hierdoor begon een oneindige cyclus van blessures, herstellen, opnieuw opbouwen, blessures, herstellen etc. Het plezier was er een beetje af, terwijl ik jaren zonder enig probleem mijn kilometertjes had gelopen.

    2. Zo was het kort nadat je bent overgestapt....

    Ik ben toen overgestapt op Merrel Trail Gloves om van de blessures af te komen. (Het originele plan was een paar Nike Free Hyperfeel zien te bemachtigen maar die zoektocht sneuvelde.) Het barefoot gevoel was iets dat mij zo aanstond dat ik het ook buiten het hardlopen wilde ervaren. Doordat sporten en de tijd voor sport steeds minder werd in het ouder worden -Je moest het opeens gaan plannen terwijl je vroeger gewoon ging sporten en meer sporten- kwam deze zoektocht als geroepen.

    Ik hield er namelijk twee grote hobbies aan over namelijk lopen (ja lopen, wandelen, kuieren) en hardlopen; beide op barefoot schoenen.(De eindeloze zoektocht naar barefoot schoenen ((we kennen hem allemaal)) laat ik achterwege.) Lopen en hardlopen, barefoot of op barefoot schoenen geeft een soort tinteling; een genot die ik het best kan beschrijven als een ervaring die het midden houdt tussen seksueel genot en iets nieuws of ontzettend lekkers eten.

    Ik was vrijwel gelijk van mijn knie blessures af maar de overstap van schoenen met zolen naar schoenen zonder heeft een jaar geduurd. Men moet niet denken dat het moment dat je overstapt het moment is dat je blessures verdwijnen. Mijn transitie periode heeft meer dan een jaar geduurd en een goede begeleiding van mensen zoals Ivo van Tol, Jacky Ledeboer, Paul Aarts en Marion Meesters is essentieel om vol te houden en niet op te geven.

    Het tempo bepalen voor mijn transitie was namelijk erg lastig ondanks het opstart schema. Je voeten moeten immers flink aan kracht winnen en erg wennen. Mijn knie blessures waren over maar ik heb in mijn transitie periode last gehad van mijn achilles, zere voeten en hielpijn. De beste training voor het hardlopen was dan ook dagelijks op barefoot schoenen lopen - lui trainen noem ik dat, lopen moet je toch wel-. En op momenten dat ik wilde opgeven of vragen had kon ik altijd Yvo even mailen voor een tip of uitleg. In welke vorm dan ook begeleiding is essentieel.

    3. Zo is het nu na -x- jaar ervaring.....

    Nu ongeveer 2/3 jaar na mijn eerste rondje op barefoot schoenen blijf ik leren: op het moment over de POSE methode. De lente en zomer periode loop ik op Xero Shoes (De schoen die een Nobelprijs verdient als je het mij vraagt.) en het najaar en de winter doe ik met een scala aan Vivobarefoot schoenen. Mijn voeten zijn nu ook zo sterk dat als ik een periode niet hardloop en weer ga lopen, zullen mijn voeten niet achterblijven maar sterk genoeg zijn geworden om zo een uur of meer hard te lopen.

    Ook heeft barefoot lopen bij mij verscheidene niet direct gerelateerde gevolgen gehad. Ik kan nu namelijk rustig door een winkelstraat lopen met meerdere schoenenwinkels zonder te worden verleid door het zien van een paar mooie sneakers (nog steeds een grote hobby van mijn broer). Ik herinner mij dan spontaan mijn kniepijn weer en het gevoel 'doof' te zijn met die dikke zolen.

    De bijwerking hiervan is dat 'minder keuze' soms een grote bevrijding geeft dan heel veel keuze. Iets dat tegen de tijdgeest ingaat. Een ander indirect gevolg van barefoot running is dat ik vrijwel alleen nog maar plantaardig en veganistisch eet. (Een hele zoektocht op zichzelf. Tip begin met de film Forks over Knives.)

    Maar ook kleinere keuzes zoals het AH jam merk vervangen met jam zonder toegevoegde suikers en de Calve pindakaas inruilen voor de pindakaas met 100% pindas.
    Dit zorgt bij mijzelf voor een herwaardering van hoe de dingen van nature smaken zonder toevoegingen zoals suiker. De 'natuurlijk' in Natuurlijkhardlopen heeft bij mij dus ook gevolgen gehad buiten het hardlopen.

  3. Henk Dijkstra Henk Dijkstra

    Ik ben met vibram begonnen omdat ik last kreeg van de achillespees van mijn rechtervoet.
    Mijn eerste paar kocht ik bij Bever.
    Op hardloop schoenen kon ik 10 minuten hardlopen.
    Op de vibrams kon ik gelijk heerlijk hardlopen zonder last te krijgen van de achillespees, voordat ik het doorhad liep ik meer dan een uur.

    Een jaar eerder had ik een kijkoperatie aan mijn knie gehad (kraakbeen beschadiging).
    Op hardloopschoen bleef ik na het hardlopen wat vocht bij de knie houden.
    Op de vibrams had ik daar totaal geen last meer van.

    Ik loop meer dan dertig jaar en train 6 x per week soms in combinatie met veldrijden en heb eigenlijk alleen positieve ervaringen met vibrams.

  4. Richard kessels Richard kessels

    Jaren lang heb ik elk jaar nieuwe schoen gekocht meestal saucony. Zelf was ik een enorme haklander. Door de looptrainersdag in nijmegen ben ik rustig gaan proberen met merrel schoenen hard te lopen. Elke dag een kwartiertje en dat uitbouwen. In het begin door de nieuwe techniek heel erg last van mij kuiten gehad, maar dat trok weer weg.

    Nu loop ik al twee jaar minimalistich en dat bevalt goed. Sinds de looptrainersdag van verleden jaar heb ik ook vibram fivefinger schoen aangeschaft. Dit na een workshop hierover. Ook dit bevalt goed ik wissel de merrel met de fivefingers af per training. Mijn loop ervaring is wel op de fivefinger schoen loop ik het lekkerst.

  5. Jetske Jetske

    Wat leuk dat je een boek gaat schrijven!
    Ik wil mijn ervaring wel delen.

    1. Zo was het voordat je startte....
    Ik loop al een tijd hard en heb diverse "normale" schoenen versleten. Daarbij sukkel ik al langer met een hardnekkige bilblessure die iedere keer door het hardlopen weer geactiveerd wordt. Ik ben een poos over gegaan op wandelen, maar het rennen is toch wel echt heel fijn in het bos... In mijn zoektocht in blessureland stuitte ik op minimalistisch lopen. Dat had ik nog niet eerder ontdekt.

    2. Zo was het kort nadat je bent overgestapt....
    Wel in voor iets nieuws heb ik Vibram Fivevingers aangeschaft en ben ik met schema rustig gestart. De pijn in mijn bil bleef...helaas. Wel vond ik het lopen op de Vibram's een hele leuk ervaring. Lekker door de blubber in het bos. Het heeft echt mijn beleving van het hardlopen plezieriger gemaakt. Je hebt veel meer gevoel voor de ondergrond.
    Als ik ga wandelen trek ik ze altijd aan, veel prettiger dan die zware wandelschoenen. Maar goed, voor het rennen vond ik de overstap best lastig. Vooral omdat je het rustig moet opbouwen.


    3. Zo is het nu na -1/2 jaar ervaring.....
    Met mijn blessure ben ik na dryneedling, nu bij de Hardloopfysio ( wat echt een aanrader is bij hardloopgerelateerde klachten!), die mij opnieuw enthousiast heeft gemaakt voor het rennen op mijn Vibrams. Met nieuw schema en metronoom heb ik een schema. Ik vind het een uitdaging en ik ga 'm aan, want ik wil blijven lopen en hopelijk binnenkort zonder pijn!

    kortom: Het blote voeten gevoel is heerlijk, de overstap vraagt wat doorzettingsvermogen

  6. Jeroen ter Brugge Jeroen ter Brugge

    Vijf jaar geleden was ik veel aan het kracht-fitnessen. Voornamelijk esthetisch, ik trainde voor een mooi afgetraind lijf. Echter merkte ik dat mijn conditie achter bleef. Daarom ging ik zo nu en dan eens hardlopen, op mijn speciaal daarvoor gekochte sportschoenen. Lekker veel demping, want dat was goed voor je knieën had ik mij laten vertellen in de winkel. Ik liep zo u en dan 5 kilometer, maar merkte dat mijn schenen zeer deden, en later vonden ook mijn knieën het niet meer prettig. Ik ben er mee gestopt en verder gegaan met het spieren kweken.

    Toch bleef die conditie achter en dat stak me. Drie jaar geleden ben ik weer begonnen met hardlopen, maar ben ik verder gaan kijken. Na mijn eetgewoontes om te hebben omgegooid van vleeseter naar plantaardige eter, kwam een vriend met 'barefoot' schoenen aanzetten. Ik vond het maar raar maar was wel geïnteresseerd in zijn theorie die erachter zat. Het heeft toch even geduurd, maar na een aantal maanden wilde ik het ook proberen. Ik was de blessures zat en het hardlopen wilde voor geen meter, letterlijk.

    Het is nu in 2016 dat ik mijn eerste barefoot hardloopschoenen al niet meer gebruik. Ik ben overgestapt op de Xeroshoes, of eigenlijk sandalen. Heerlijk dat vrije gevoel. Toegegeven, het was even wennen. Beginnen met landen op je voorvoet tijdens het lopen. Na veel kuitspierpijn dit uitbreiden naar minuutjes hardlopen, en nu ben ik aan het trainen voor de 15 kilometer!

    Ik krijg nog steeds verbaasde gezichten als mensen mij zien lopen op de minimale sandalen, maar ik vind het prachtig. Als ze er naar vragen vertel ik er graag over, wat de theorie is die erachter zit, en mijn uiterst positieve ervaringen. Hopelijk wordt het een trend in het hardlopen en zullen ze ook bij andere winkels in Nederland, dan alleen bij Ivo, deze theorie met zulke hartstocht verkopen!

  7. Rick Leijssen Rick Leijssen

    Ik probeerde te gaan hardlopen op "gewone" hardloopschoenen maar steeds opnieuw kreeg ik enorm last van mijn kniegewrichten - ik kon niet meer dan ongeveer 5 km hardlopen zonder klachten te krijgen. Nadat ik op het internet wat gelezen had over barefoot running probeerde ik mijn techniek te veranderen door meer op mijn voorvoet te landen, wat inderdaad mijn kniegewricht ontlastte maar wel consequent blaren opleverde met die stijve hardloopschoenen aan mijn voeten!

    Toen heb ik een paar schoenen van Vivobarefoot besteld, en niet meer teruggegaan. Ik loop nu eigenlijk altijd op vivobarefoot schoenen (niet alleen hardlopen, maar ook in het "gewone" leven zeg maar). De bewegingsvrijheid en het "extra zintuig" (door de dunne zolen kun je daadwerkelijk voelen wat er onder je voeten is) wil ik niet missen.

    Bij het overstappen heb ik geprobeerd rustig op te bouwen, zoals alle informatie op het internet aanraadde, maar ik ging alsnog te snel, waardoor ik last kreeg van mijn voet (symptomen leken op een beginnende marsfractuur). Dat heeft me wel extra attent erop gemaakt dat ik echt naar mijn lichaam moet luisteren, en als ik pijn voel meteen moet stoppen.

    Na de overstap heb ik nooit meer last gehad van mijn kniegewrichten door het hardlopen. Door de minimalistische schoenen ben ik me veel bewuster van mijn techniek bij het hardlopen, en ik vind het ook wel voldoening geven om te merken dat ik daardoor nu heel soepel loop.

  8. Anne Gerdes Anne Gerdes

    Ook ik heb mij lang wijs laten maken dat je alleen kunt hardlopen op speciale schoenen met een dikke zool. Na veel zwoegen en zweten ontdekte ik het Chirunnen. Wat een verademing. En geen pijn meer in knieeen en rug. Op mijn vraag in de winkel (van een keten die zich specialiseert in hardlopen) of barefoot schoenen, of die vreselijk leuke met teentjes, ook iets waren om te proberen kreeg ik als antwoord dat het maar weinig mensen echt lukte om een voorvoeter te worden.

    Het werd mij met vreselijke verhalen over blessures sterk afgeraden. Dus toch maar weer een paar "echte" hardloopschoenen. Ik wilde tenslotte niet de blessures die mij voorspelt werden door de verkoper.

    Tot ik een paar weken geleden bij een evenement van mijn andere sport, paardrijden, een jong stel ontmoette met die leuke gekke schoentjes aan. Ze trokken veel bekijks en we raakten aan de praat. Hun enthousiasme over de fivefingerschoes trok mij en ook mijn man over de streep. Gewoon proberen was hun advies. Zij liepen hard, klommen, wandelden en reden er zelfs paard mee. Tja, bestellen dan maar toch?

    We hebben tot nu toe maar 1 groot nadeel van onze vibram's ontdekt; als je deze schoenen eenmaal aan hebt trek je ze niet graag meer uit! We zijn er ook mee aan te trainen, en de verhalen van andere lopers kunnen wij delen. Je hebt spieren in je kuiten waar je het bestaan echt niet van wist! Maar het lopen is fantastisch! Alsof we door het bos dansen zo licht. We gaan in oktober wel de workshop volgen om onze techniek verder te verbeteren. Maar we zijn helemaal om. Ook de pubermeiden die bij ons wonen ben ik de techniek van voorvoet landing aan het bijbrengen.

    Ze waren geschokt te merken hoe heftig het was om te springen op hun hak en platte voet. Jong geleerd, oud gedaan! Ik denk dat we over niet al te lang allemaal op barefoot schoenen lopen. Dus met 4 enthousiaste meiden kunnen wij zo'n gratis paar goed gebruiken!

  9. Paul Cooijmans Paul Cooijmans

    Ik liep al 28 jaar hard, overigens niet met haklanding (die is anatomisch onmogelijk naar mijn ervaring), toen ik begon met de overstap naar minimalistische schoenen. Ik had al een aantal jaren last van een knie en voerde een enkele veranderingen door om daar vanaf te komen, zoals trainen volgens de souplessemethode, aandacht voor een betere voorvoetlandingtechniek, en dus het gebruik van minimalistische schoenen.

    De eerste drie maanden wandelde ik alleen op de minimalistische schoenen, daarna ging ik er een deel van de hardlooptrainingen op doen. Aanvankelijk kreeg ik last van kuitspieren en achillespees, maar die pasten zich na een aantal maanden aan. Van de knie had ik minder last dan voorheen, en ik werd sneller. Ik wisselde de minimalistische schoenen af met gewone hardloopschoenen.

    Na iets meer dan twee jaar gaat het overwegend goed wat betreft de knie en de snelheid. Wel wissel ik minimalistische schoenen nog steeds af met gewone. Dat zit hem vooral in het lopen op hoge snelheid, dan krijg ik met minimalistische schoenen soms pijn boven in de voet, zodat ik teruggeworpen word op schoenen met demping. Als ik alleen rustig lange afstanden zou lopen zou ik geen schoenen met demping meer nodig hebben vermoed ik, maar ik wil ook wedstrijden lopen en winnen, en kennelijk heb ik daarvoor nog niet voldoende aanpassing en/of is mijn techniek nog niet goed genoeg. Overigens zie ik nooit iemand op minimalistische schoenen harder lopen dan ik, dus dit probleem zal niet uniek zijn. Ik blijf proberen voldoende aanpassing te krijgen om alles op minimalistische schoenen te kunnen doen.

  10. Ivo van Tol Ivo van Tol

    Hallo Janneke, Leon, Ron, Jan-Bert, Tessa en Jeroen. Bedankt voor jullie mooie reacties. Groet, Ivo

  11. Jeroen Beije Jeroen Beije

    Waarschijnlijk ben ik een van zovelen die op advies schoenen moest dragen met anti pronatieblokken in de zolen en een zware demping van lucht of gel-achtig materiaal.
    Ik loop hard sinds ik een jaar of 5 ben en heb dat tot m'n dertigste gedaan op dat soort schoenen.

    Gelukkig werd ik rond m'n negende jaar gezien tijdens een vrije training door een prof-renner die potentie in mij zag. Er volgde een traject van looptrainingen die mij van m'n hakken afhaalde, m'n bovenlichaam naar voren verplaatste "zoals kindjes doen die net lopen, alsof je dubbeltjes op de grond wil pakken" luidde het advies.
    Na deze techniek, met brandende kuiten, te hebben geperfectioneerd, voelde iedere training en wedstrijd aanzienlijk effectiever, liep ik prettiger, betere tijden èn veel minder blessure gevoelig!

    Minimalistische hardloopschoenen waren er destijds (jaren '80 en '90) nog niet dus m'n schoenen bleven hetzelfde tot vibram Fivefingers werden geïntroduceerd in Nederland: eindelijk een paar schoenen die m'n manier van lopen "ondersteund" heerlijk bevrijdend, minder gewicht èn ervoor zorgt dat je jezelf ook bij vermoeidheid blijft corrigeren naar de enige juiste positie.

    Een tip voor alle hardlopers: in een formule 1 auto kan niemand rijden zonder training en ook hardlopen is een sport die je eigenlijk uitsluitend onder een goede begeleiding moet doen, mits je geen blessures op wil lopen. Het is een bijzonder effectieve sport en met de juiste techniek en de juiste schoenen (in die volgorde!) kan het je veel plezier opleveren.

  12. Tessa Tessa

    Jaren geleden startte ik met hardlopen. Eerst op een paar oude hardloopschoenen, die ik 10 jaar eerder in een vlaag van goede voornemens had aangeschaft. Nadat ik eenmaal netjes had opgebouwd en de smaak te pakken, liet ik mij in een gespecialiseerde hardloopwinkel een paar duurdere hardloopschoenen aanmeten. Eerlijk gezegd vond ik die niet beter lopen dan mijn oude paar, maar soit. Hardlopen bleef leuk. Via via kwam mij het barefootrunnen ter ore, en dat klonk aanlokkelijk. Samen met een kennis bestelden we sockwa's, in Amerika. Na veel omzwervingen kwamen ze ook werkelijk aan.

    Voorzichtig geprobeerd, maar vanaf de eerste keer was het mij direct duidelijk: dit liep uitstekend. Ik heb welgeteld één dag er spierpijn van gehad (kuiten! kuiten!) en dat was de omschakeling. Daarna nog jaren de dikke hardloopschoenen achter de hand gehouden, maar nooit weer gebruikt. De sockwa's blijken trouwens tamelijk onverslijtbaar, na jaren hardlopen zijn de zolen nog als nieuw.

  13. Jan-Bert Jan-Bert

    1. Zo was het voordat je startte....
    Ik heb altijd op "normale" hardloop schoenen gelopen, maar niet verder dan met enige regelmaat een halve marathon. Grote passen en met hak landing. Ik had al eens geprobeerd op om mijn voorvoeten te landen maar met dikke hardloop schoenen en grote passen was dat geen succes, ik voelde letterlijk hoe de boten in mijn voet zich probeerde aan te passen aan deze onnatuurlijke manier van lopen. Ben toen toch maar weer op de "normale" hak landing overgegaan. Tijdens het trainen voor mijn eerste marathon, kreeg ik een blessure in mijn bil. Na 6 weken natuurlijk herstel ben ik toch gestart maar naar 22km was het niet meer te doen en ben ik uitgestapt en begon weer een periode van herstel.

    2. Zo was het kort nadat je bent overgestapt....
    In runnersworld had ik toen net een artikel van Chi-Running gelezen, vooral het blessure vrij kunnen hardlopen sprak mij toen aan. Ik heb me ingeschreven voor een cursus bij Marion Meesters van blessurevrijhardlopen.nl. Behalve de Chirunning techniek, is mij het volgene bij gebleven: Marion had de dag voor de training in 6 uurtjes, 60km op Vibram fivefingers hardgelopen en was prima in staat om de volgende dag de cursus te geven. Ik helemaal enthusiast en heb direct een paar VFF besteld om op hard te lopen en niet heel lang daarna een tweede paar voor dagelijks gebruik.

    Ik ben weer voorzichtig gaan hardlopen op die fivefingers en ging het hardlopen opnieuw ontdekken. Ik begon korte rondjes over bospaadjes te lopen. Verder kon echt nog niet vanwege de pijn aan mijn voeten. Langzamerhand begon ik steeds meer van mijn nieuwe manier van lopen te genieten en liep ik af en toe midden door het veen, mijn voeten waren in de fivefingers toch al nat en kon dus ook makkelijk tot mijn knieën door het water lopen. Ik heb enorm genoten van de vrijheid die dit me gaf.

    Hiervoor liep ik bijna alleen maar over "saaie" verharde wegen. Met de tijd werden de afstanden langer, maar het heeft me zeker 2 jaar gekost om zonder spierpijn in mijn voeten op te staan.

    3. Zo is het nu na 7 jaar ervaring.....
    Qua afstand ben ik inmiddels de 60km gepasseerd, ik heb dit jaar al 2x een trail van 75km hard gelopen en ga in oktober genieten van de 50km van de Trailrun Terschelling. Ik zit nog te twijfelen of ik de week daarna en marathon ga lopen op zaterdag en op de zondag een trail van 35km. Ik herstel steeds sneller en als ik niets overbelast dan moet dit mogelijk zijn. De lange afstanden loop in nog steeds op Vibram fivefingers, maar afstanden tot 20km loop ik ook regelmatig op blote voeten. Dit jaar was de blote voeten marathon in Den Haag nog te ver maar ik ga 'm volgend jaar zeker uitlopen.

    Ik moet wel zeggen dat het niet alleen aan natuurlijk hardlopen te danken is dat ik nu zulke afstanden aan kan. Voor mij hoort hier ook natuurlijk ademen en natuurlijk eten bij. Ademen doe ik tijdens mijn trainingruns vrijwel alleen met neusademhaling, zowel in- als uitademen. Natuurlijk eten is voor mij geen suikers, zo min mogelijk "processed foods", geen vlees en zo min mogelijk dierlijke producten eten. Hardlopen is voor mij nu elke keer weer genieten!

  14. Ron Lemans Ron Lemans

    Sinds 6 maanden loop ik regelmatig op vibram bikila evo 2. Ik ben begonnen op eigen houtje met een boek 'the running revolution' waar de POSE techniek van Nicholas Romanov wordt uitgelegd. Verder heb ik wat youtube filmpjes gekeken. Voorheen liep ik ongeveer 1 keer per week 10 km in iets minder dan een uur met hiel landing. De eerste keer dat ik ging lopen wist ik dat het niet verstandig was om meteen al 3 km te rennen.

    Dat heb ik natuurlijk wel gewoon geprobeerd. Ik heb mij toen 3 dagen schuivend met platte voet voort bewogen, omdat ik geen druk op mijn kuiten kon verdragen. Achteraf ontdekte ik dat ik onvoldoende door veerde met de hak naar de grond. Toen ik twee keer per week 1.5km gaan lopen met volle concentratie op goede techniek. Toen dit goed ging heb ik langzaam opgevoerd tot uiteindelijk 5 km.

    Nu ben ik een beetje van de POSE techniek afgestapt. Ik loop nu weer 2 km maar dan hard, in plaats van de voet actief onder mij in te trekken, probeer ik nu met meer kracht op de voorvoet te landen waardoor mijn hiel vanzelf omhoog springt onder mijn heup, zonder dat ik actief de voet onder mij in hoef te trekken.

    Sinds ik ben begonnen met natuurlijk hardlopen merk ik dat veel minder pijn heb in mijn gewrichten zoals knieën en SI. En juist meer spierpijn in de hele keten van voet tot romp. Dat ik harder kan rennen maar nog niet zo lang als met haklanding op mijn conventionele hardloopschoenen. Ik zou niet meer terug willen naar haklanding.

    Voorvoet landen geeft je een gevoel van vrijheid, zeker als je voet de ruimte te spreiden en je met je tenen de grond kan vastpakken. Haklanden is voor wandelen op gelijke vloer. Springen, klimmen en rennen doe ik op mijn voorvoet.

  15. Leon den Exter Leon den Exter

    Jarenlang liep ik op de reguliere hardloopschoen, ik dacht de duurste is de beste maar het lopen ging steeds beroerder. Het voelde zo onnatuurlijk als het maar kon zijn, rugpijn na het hardlopen, pijnlijke scheenbenen na het hardlopen. Ik kwam de Vibram Fivefinger schoen op het spoor door mijn interesse in natuurlijke producten en kwam ze een keer tegen op een website over natural running.

    Het had gelijk mijn aandacht en een paar jaar later (2012) heb ik ze toch maar aangeschaft bij een winkeltje in Tilburg. In 2014 liep ik er zomaar de Marathon van Rotterdam mee, geweldig! Ook 2 Fisherman met Vibram FF gelopen, geweldig, vooral omdat je ermee het water in gaat.

    Iedereen aan zie je aan de kant zijn schoenen uitdoen om het water eruit te laten lopen, bij de FF niet nodig, gewoon doorgaan, geen gesop.
    Nu mijn 4 e paar aangeschaft, nu een voor 'off-road' en een voor 'on-road'.
    Mijn kuiten en voeten zijn sterker als ooit in jaren, jammer dat ik er niet eerder mee begonnen was. Op latere leeftijd is het wel moeilijker om je lichaam aan te passen als je het jaren anders hebt gedaan.

    Mijn doel is om steeds meer met schoenen te gaan lopen die de natuurlijke manier van lopen bevorderen. Ik heb ook Zero-slippers misschien daar ook een Marathon op lopen, niet eerder als 2018 dan wel. Jammer genoeg zie ik ze nog veel te weinig bij hardloop evenementen met als gevolg dat je nogal wat bekijks hebt met je FF'ers, wel weer een aanleiding voor een praatje. :-)

  16. Janneke Janneke

    Hoi Yvo, ik loop nu ongeveer 2 jaar met minimalistische schoenen. De vivobarefoot is mijn favoriet. 5 jaar geleden kreeg ik een kuitblessure. Na diverse behandelingen, veeeeel paren steunzolen en dure stabilisatieschoenen werden de klachten alleen maar erger.

    Volgens de "deskundigen" moest ik lopen met de zwaarste antronatieschoen én een zware steunzool. Al het plezier van het lopen was er voor mij vanaf met die zware klompen aan mijn voeten. Toen ben ik gaan googelen en kwam ik toevallig op een artikel over barefoot running van de universiteit van Harvard. Dit sprak mij zeer erg aan. Ik ging naar een hardloopwinkel in de buurt maar deze raadde mij dergelijke schoen ten zeerste af. Een maand twijfelen later bestelde ik via internet toch mijn eerste paar vivobarefoots.

    Minimalistisch lopen heeft mij terug plezier gegeven in het hardlopen. Het past ook gewoon geweldig binnen het totaalplaatje, een manier van leven.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.