Zand als coach

 • Geplaatst op
 • Door Ivo van Tol
 • 4

Hardlopen over mul zand is een ideaal trainingsmiddel. Heb je het strand voor de deur, dan kun je dit bewust in je training opnemen. Maar ook in de wijk of bijvoorbeeld op een atletiekbaan is er wel een stuk zacht zand te vinden.

 

Zandkorrels als leraar

Gratis coaching en zo voor de deur. Dat geluk heb je, als je zoals ik, vlak bij het strand woont. Dat dacht ik toen ik afgelopen woensdagavond aan het hardlopen was. Ik liep namelijk over “ijs-zand”. Je weet wel, het lijkt hard, maar als je een stap zet. Breekt het bovenste laagje en beland je in mul zand. Mmmmmmm, ik had liever hard zand gehad na me net een uur in de crossfit box te hebben uitgeleefd. Niet mokken. Let maar even op je techniek. Want als je bewust met je hardlooptechniek aan de slag gaat, dan is de zandbak een fantastisch trainingsmiddel.

Zand voor beginners of gevorderden?

Er wordt me wel eens gevraagd of het slim is om met minimalistische schoenen eerst op het strand te gaan lopen. Als “veilige” eerste stap. In eerste instantie zeg ik dan “nee”, begin eerst op een harde ondergrond dan voel je beter wat je doet. In tweede instantie zeg ik dan “ja!” Het strand is fantastisch om aan je techniek te werken. En strand kan dan elk stuk mul zand/grond zijn. Een drassige akker waar je lekker in wegzakt is ook goed, maar het liefst zand.

 

Zacht zand

Loop je hard in mul zand dan is dat een geweldige oefening. Waarom? Het dwingt je tot een korte pas. Probeer je een lange pas te maken, dan zijn je krachten al na 100 meter op. Als je dan staat uit te hijgen dan hoor je de zandkorrels bijna lachen. Wat een energieverspilling!

Daarnaast geeft het je een tastbaar bewijs of je met kracht afzet. Vind een maagdelijk stuk zand en ren er overheen. Laat je kraters achter? Dan zit er kracht/spanning in je afzet. Probeer eens om een platte voetafdruk achter te laten.

Bij de Pose Methode leer je om tijdens het lopen te denken op-op-op. Je trekt je hielen naar je billen. Doe je dit bewust bij het hardlopen over zacht zand, dan laat je mooie platte voetsporen achter.

In het boek ChiRunning van Danny Dreyer noemt hij een mooie metafoor. Doe alsof je over hete kolen loopt.

Bij het lopen over zacht zand komen de onvolkomenheden in je techniek mooi naar voren. Kijk maar achterom…….


Nog een voordeel

Het lopen over zand maakt je ook sterker. Ook al loop je met een goede hardlooptechniek. Door de onstabiele ondergrond moeten je benen harder werken.

 

Idioten

Af en toe een stukje door het zand is mooi. Wil je meer dan kan dat. In Noordwijk worden al meer dan 40 jaar de strandlopen georganiseerd. Voor een afstand van 2 tot 8 kilometer kun je vanaf 16 juni elke donderdagavond meedoen.

Een tandje langer is de Den Haag Strandmarathon. Twee keer per jaar kun je van Scheveningen naar Noordwijk rennen en weer terug. Het is altijd een verassing hoe het strand erbij ligt en hoe de wind staat. Misschien denk je wel, dat is alleen voor idioten en dat is prima. Dat dacht ik vorig jaar ook toen ik in het niemandsland tussen Wassenaar en Scheveningen met kramp in de benen tegen een straffe zuidwester aan het opboksen was. Nooit meer dacht ik toen, heel even.

En jij?

Heb jij ervaring met oefenen in het mulle zand? En vond je het prettig om zo te oefenen?
Laat jouw ervaring achter in het commentaarveld hieronder. Dan kunnen anderen ook weer iets opsteken van jouw ervaring. Bedankt!

 

 

 

Reacties

 1. Ivo van Tol Ivo van Tol

  Hoi Paul, wederom dank voor je reactie. Ik snap je opmerking over toch met je hak in het zand landen. Daarom zeg ik in EERSTE instantie. Nee, ga op een harde ondergrond lopen. In tweede instantie zeg ik JA. Het is echt leuk om er een soort sport van te maken om mooie afdrukken achter te laten.

  Veel plezier met je nachtloop.

  Groet, Ivo

 2. Paul Cooijmans Paul Cooijmans

  Ik loop wel eens door los zand nabij de Duvelsberg hier in het bos. Het is wat zwaarder dan op vastere ondergrond lopen, maar anderzijds nodigt het ook weer uit om gewicht op de hak te zetten (want dat doet geen pijn in los zand) dus of het goed is voor de techniek weet ik nog zo zeker niet.

  Binnenkort is er een soort nachtloop door dat gebied, die bij een kasteel start. Ik wil daar eens aan meedoen, ik heb al zo'n lamp voor op mijn hoofd.

 3. Ivo van Tol Ivo van Tol

  Hallo Remco, dank voor je bericht. Na 3 maanden kon ik 15 minuten op mijn schoenen lopen. Na een jaar had ik pas het idee dat het soepel ging. Nu wil ik niet meer anders.

  Mijn fout was dat ik in het begin alleen op mijn voorvoet liep. Keiharde kuiten tot gevolg. Na een tijdje prevelde ik tijdens het lopen. "voorvoet-ontspan-voorvoet-ontspan" Dan landde ik op mijn voorvoet en zette mijn voet dan even plat neer. Ontspanning.

  Kijk even of je hier iets mee kan.

  Je kunt ook een filmpje maken van jezelf (laten) maken. Stuur die even op. Dan kan ik het beoordelen.

  Fijne dag!
  Groet, Ivo

 4. Remco Remco

  Goedemorgen,

  Ik ren nu ongeveer 4 maanden op barefoot schoenen maar heb nog steeds enorme last van mijn kuiten na het lopen. Gemiddelde cadans 175. Weet iemand of het goed gaat of dat ik juist wat fout doe?!
  Alvast bedankt.
  Remco

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.