Zo wordt overstappen op een natuurlijke loopstijl een succes.

 • Geplaatst op
 • Door Ivo van Tol
 • 8

Het beste advies wat je iemand kunt geven die begint met natuurlijk hardlopen is om het rustig op te bouwen. Doorgewinterde hardlopers die het schema zien wat ik altijd bij een paar schoenen geef, reageren vaak met verbazing. Zo rustig? Ja, zo rustig.

Hoe stap je met succes over op een natuurlijke loopstijl?

 

De laatste tijd hebben we weer een aantal mensen op weg geholpen met de eerste stappen op het pad van natuurlijk hardlopen. Het liefste zien we dat elke hardloper die aan deze reis begint tot in lengte van dagen met heel veel plezier en zonder enige blessure blijft rennen.


Om die reis zo succesvol mogelijk te laten verlopen geven we dan altijd een paar tips.

Mak aan


De eerste tip is om het -rustig- op te bouwen. We geven dan onderstaand schema mee. Drie à vier keer in de week volg je dit schema, naast je normale hardlooptrainingen. Dat kost je maar een kwartier per keer. In de eerste week afwisselend één minuut rennen en twee minuten wandelen. In de laatste week 15 minuten aan één stuk.  

Veel gehoorde reacties op dit schema:

Huh, zo rustig opbouwen???!!!
Maar ik loop al …… jaar hard!
Dat is zeker voor iemand die nog nooit heeft hardgelopen?
Mmmmm, beetje conservatief!

Begrijpelijk, dat waren namelijk ook mijn reacties. Toch is het verstandig om dit schema te volgen. Je voeten zijn namelijk slappe hap. Dankzij een leven lang niets doen in stevige schoenen. Die hebben tijd nodig om sterker te worden. Ga je overhaast aan de gang op schoenen met een dunne zool, dan kun je een marsfractuur oplopen. Één van je middenvoetsbeentjes breekt dan. Dat wensen we niemand toe. 

 

Voor de rest van je leven

Echt, dit schema helpt om rustig op weg te gaan naar een leven lang blessurevrij lopen. Dat klinkt wat pretentieus, maar ik geloof daar echt in. Door te werken aan je techniek en je voeten sterker te maken zal je merken dat het lopen meer voldoening geeft.

Schoenenwisseltruc

Toen ik eenmaal een kwartier op minimalistische schoenen kon rennen begon ik mijn normale trainingen met de dunne zool. In een kleine rugzak zaten dan mijn matrassen (hardloopschoen met dikke zool). Die trok ik dan na een kwartier aan en vervolgde mijn training. Vind je het niks om een rugzak met je mee te dragen dan kun je het ook anders doen.

Begin op je minimalistische schoenen en zorg dat je na een kwartier rennen weer bij je voordeur staat. Doe je deur open, stap naar binnen, wissel je schoenen, stap naar buiten en vervolg je training.

Na dit schema 

Na dit schema breid je het aantal minuten op je minimalistische schoenen met 10% per week uit. Na een half jaar zit je dan op drie kwartier. Vanaf dat moment liet ik mijn dikke zolen helemaal thuis en heb ze nooit meer aan mijn voeten gehad.


Als je al ervaring hebt met een natuurlijke loopstijl, hoe heb je jij die dan opgebouwd?

We horen het graag. Van jouw bijdrage kunnen anderen weer leren.

 

 

Reacties

 1. Ivo van Tol Ivo van Tol

  Hallo Remin,

  Dank voor je reactie. Herkenbaar van die keiharde kuiten.

  Een verandering in hoe je beweegt en je lijf gebruikt heeft tijd nodig.

  Ik ben daar altijd vrij conservatief in. Liever iets langer bezig met de overstap dan een vervelende blessure oplopen waar je een tijd zoet mee bent.

  Doe anders mee met een clinic bij ons. Dan leer je in ieder geval om zo zuinig mogelijk te lopen. Hiermee belast je je kuiten minder.

  Bekijk daarnaast hoe het je de komende weken vergaat en neem een besluit of je in Rotterdam met 0mm of 8mm gaat starten.

  Succes
  Ivo

 2. Remin Remin

  Goedenavond
  Sinds een klein jaar overgestapt van haklander naar voorvoetlanding. Gaat prima en weet eigenlijk niet beter meer.
  Nu sinds een week bezitter van een paar Merrels met zero drop.
  De kuiten weten het ook inmiddels dat er nieuwe schoenen zijn. Je kan er een eitje op kapot tikken.... spierpijn! !
  Nu is mijn vraag of het haalbaar is 9 april een 10km run te doen. (Rdam) of is dat te vroeg en zal het net als vorig jaar op de 8 mm drop schoenen worden?
  Ik hoor graag jullie advies!

 3. Ivo van Tol Ivo van Tol

  Hoi Kees,

  Bedankt voor je reactie en fijn dat de Merrell's zo goed bevallen.

  Het is zaak dat je voeten sterker worden. Dan kun je ze meer belasten.

  Kijk op www.natuurlijkhardlopen.nl/sterkevoeten voor meer informatie.

  Veel plezier met lopen!

 4. Kees Kees

  Dag Ivo. Ik heb deze week inderdaad ook dit schema gekregen bij de Merrell's die ik kocht. Erg goed om dit er bij te doen want ik zou instinctief meer gaan lopen.

  Een paar weken geleden heb ik een cursus chi running gedaan en dat voelt met de gewone hardloopschoenen al prima.

  Het lopen met de nieuwe gaat zo lekker dat je meeeeeeer wilt. Zelfs met het koude weer. Ik houd me dus in met deze waarschuwingen.

 5. Ivo van Tol Ivo van Tol

  Hoi Paul, bedankt voor je reactie. Ik verwerk de souplessemethode nu ook in mijn trainingen. Binnenkort wil ik er nog een blog over schrijven. Tot nu toe ben ik erg positief.

 6. Paul Cooijmans Paul Cooijmans

  Hoewel ik voorstander ben van dit soort schema's heb ik dit schema zelf niet gevolgd. Ik ben begonnen met drie maanden alleen te wandelen op minimalistische schoenen. Daarna ben ik ze gaan gebruiken in intervaltrainingen.

  Ik begon toen ook met de souplessemethode, en het beginnersschema daarvan is ook wel geschikt voor minimalistische schoenen; het begint met stukken van 30 seconden. Sindsdien doe ik een deel van de trainingen op minimalistische en een deel op gewone hardloopschoenen.

  Waar ik nog niet uit ben is welke schoenen nu uiteindelijk het snelst zijn. Dempende of niet-dempende schoenen? Met flexibele zolen, of met een wat stijver gedeelte onder de voorvoet? Baanschoenen hebben ook een stevig stuk onder de voorvoet waar de spitse punten ingeschroefd worden, en daar wordt doorgaans het hardst op gelopen.

 7. Arjan Wiertz Arjan Wiertz

  Hi, ik ben het volledig eens met deze tips. Wat voor mij erg goed werkt is tegelijkertijd onder je aerobe hartslagdrempel lopen (141 in mijn geval). Hierdoor ren je erg langzaam en kun je volledig focussen op techniek terwijl je vetverbranding optimaliseert. Je gaat steeds sneller rennen bij die lage hartslag en bouwt zo heel rustig en geleidelijk je lichaam op met wen geweldige conditie.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.