Hoe te beginnen

De hardloopschoenen in onze webshop geven hardlopers veel meer feedback, door de dunne, flexibele zool. Een verkeerde hardlooptechniek wordt dan niet meer opgevangen door stevige ondersteuning en een dikke laag dempend materiaal. Door de feedback zul je worden gestimuleerd je techniek te verbeteren, waardoor je efficienter loopt en minder kans op blessures hebt. De overstap op minimalistische schoenen moet rustig worden opgebouwd, zodat je lichaam kan wennen aan de nieuwe schoenen en aangepaste techniek.

Tips

1. Rustig opbouwen – Bouw de overstap op minimalistische schoenen heel rustig op. Thuis op je blote voeten lopen of wandelen op je minimale schoenen helpt al om de overstap gemakkelijker te maken.
2. Luister naar je lichaam – Luister goed naar de signalen van je lichaam. Voelt iets niet lekker, probeer dan te corrigeren. Behalve een beetje spierpijn mag hardlopen geen pijn doen.
3. Overstapmodel – Om de overstap makkelijker te maken, kun je starten met de overstap op een schoen met verminderde demping zoals de Inov-8 F-Lite 195. De F-Lite schoen kun je na de overstap op echte minimale schoenen als 'off road’ schoen blijven gebruiken (trailrunning).
4. Andere looptechniek – Pas je techniek aan. Denk aan een goede, rechte houding van je lichaam, land op je voorvoet, maak korte, snelle passen en leun met je lichaam naar voren, zodat je efficient gebruik maakt van de zwaartekracht.
6. Goede warming-up – Zorg voor een goede warming-up, zodat je helemaal soepel bent. Zorg dat je spieren zoveel mogelijk ontspannen zijn tijdens het hardlopen.

Opbouwen

Het overstappen op blootvoets hardlopen of minimale schoenen kost tijd. Hoeveel tijd hangt af van veel persoonlijke factoren zoals je conditie, je gewicht en of je al veel zonder schoenen leeft. Hieronder hebben we een schema gezet om je een idee te geven over een mogelijk opbouw, maar bedenk dat je dit aan zult moeten passen voor je eigen situatie.

Schema opbouw

Je kunt beginnen met stukjes wandelen in je minimale schoenen en korte stukken hardlopen in een tussenmodel (zoals de Inov-8 F-Lite 195). Als je je conditie graag op peil houdt dan kun je ondertussen nog op je traditionele schoenen de langere stukken blijven lopen. Daarna ga je de langere stukken op het tussenmodel lopen en begin je met korte stukken hardlopen op de minimale schoenen. Je kunt de intensiteit per week zo’n 10% opbouwen maar het belangrijkst is dat je luistert naar de signalen die je lichaam je geven.

Workshops en advies

Als je onder begeleiding je hardlooptechniek wilt verbeteren dan raden wij je aan om ergens een workshop of een clinic te volgen.