Tips voor het vinden van de perfecte schoen

 • Geplaatst op
 • Door Ivo van Tol
 • 1

Bij het bepalen welke schoen je gaat kopen zijn er twee vragen belangrijk. Welke schoen schoen is geschikt voor jouw voet? En wat wil je er mee gaan doen? Het is mooi meegenomen als de schoen er ook nog mooi uit ziet :-)

De schoen, welke kies je?

"Als ik wil beginnen met het dragen van minimalistische schoenen, welke schoen kies ik dan?"
Dit is de vraag die ik steevast te horen krijg als mensen voor het eerst in de winkel langskomen. Ik wijdde hier al eerder een blog aan, maar vandaag, exact vier jaar later, doe ik het nog eens over.


Als eerste even de kenmerken van een minimalistische schoen:


 • Geen hoogteverschil tussen de voorvoet en de hiel -ZERO-drop-
  Hieronder een afbeelding van een doorgezaagde Merrell Trail Glove, je kunt goed zien dat dit een ZERO-drop schoen is. Voor en achter is de zool even dik, ongeveer tien millimeter.


  Vergelijk dit eens met een "gewone" hardloopschoen. Hiervan is de zool bij de voorvoet éénentwintig millimeter dik en bij de hiel drieendertig millimeter. Een verval van twaalf millimeter.

 • Een flexibele zool en bovenkant die de voet alle mogelijkheid geeft om te bewegen.

 • Licht in gewicht.

 • Geen of nauwelijks demping in de zool. –Hier kom ik later even op terug-

 • Een brede voorkant om je tenen de vrijheid te geven.

 

Goed, nu de kenmerken bekend zijn probeer ik je wat meer te informatie te geven die je kan helpen bij je keuze.


Stap 1.   Wat voor voet heb je?

Smal - Hoge wreef – Breed – Jubeltenen - Normaal
Heb je geen idee wat voor voet je hebt, dan heb je een normale voet. De meeste mensen die een andere voet hebben dan gemiddeld weten het maar al te goed.

Waarom is het handig om te weten wat voor soort voet je hebt? Sommige schoenen vallen smal en met een brede voet heb je hier weinig aan. Je zou ze wel aan kunnen trekken, maar de kans is groot dat je er op een gegeven moment uit barst. Je kunt dan veel beter een schoen nemen die je voet de ruimte geeft.

Andersom heeft het geen nut om met een smalle voet te gaan zwemmen in een schoen die gemaakt is voor een brede voet.

Het is niet eenduidig aan te geven welk merk geschikt is voor smalle voeten en welke voor brede voeten. Alle merken hebben smalle en bredere modellen.

Stap 2.          Wat ga je er mee doen?

Wat ben je van plan met de schoen? Tai Chi? Een meerdaagse ULTRA marathon? Dagelijks gebruik? Wandelen? Obstakel run?

Wat je er ook van plan mee bent, niet elke schoen is geschik voor elk doel. Als je meerdere uren over rotsige paden wil gaan rennen, dan vind ik het prettig om enigszins een zool onder mijn voeten te hebben. Ik kies dan bewust voor een schoen met meer zool om mijn voeten te sparen als ik met een noodvaart van een rotsige heuvel af dender.

Ren je bijvoorbeeld over glad asfalt en doe je rustig aan, dan kun je waarschijnlijk prima uit de voeten met een iets dunnere zool. En zoek je doorgaans modderige paden uit voor je hardloopkilometers, dan is een zool met extra grip fijn om te hebben.

Wil je beginnen met hardlopen op minimalistische schoenen, maar twijfel je of het echt iets voor je is, kies dan een schoen die je ook in het dagelijks leven lekker kan dragen.  

De dikte van de zool maakt veel verschil in het gevoel dat je ervaart. Met een zool van anderhalf tot drie millimeter dikte voel je elke kiezeltje en als je hier hard op landt dan doet het zeer. Is de zool tussen de vijf en tien millimeter dan voel je al minder, elke millimeter meer zool maakt verschil. Boven de tien millimeter begint voor een minimalistische schoen al redelijk “dik” te worden. Je kunt dan met een gerust hart op een boomwortel landen, je voelt het wel, maar het doet geen zeer is mijn ervaring.

Sommige mensen zijn heel resoluut en willen schoenen met een zo dun mogelijke zool, anderen vinden het fijn om nog een zool onder hun voeten te hebben. Hier zit geen goed of fout in, voelen en ervaren bepaalt wat jij prettig vindt.

Stap 3. Tenenschoen vs Gewone schoen

Er zijn mensen die alleen maar op tenenschoenen lopen en niets anders willen. En er zijn mensen die gruwelen bij het idee om ze aan te hebben. Al met al is het een persoonlijke voorkeur. Als je in de winkel komt is het aan te raden om beide soorten schoenen te passen. Het zal niet de eerste keer zijn dat iemand de winkel uit gaat met Vibram FiveFingers terwijl bij binnenkomst nadrukkelijk werd vermeld dat men beslist GEEN tenenschoenen wilde.

Tenenschoenen vallen erg op, vooral kinderen zien het meteen. Dit zou nog een overweging kunnen zijn in je keuze. Bij een gewone minimalistische schoen krijg je deze aandacht niet.

Stap 4.          Passen en uitproberen


Een schoen moet lekker zitten, zeker als je er veel en lang op wilt hardlopen. Ga dus proberen en pas ook andere modellen dan degene die je in eerste instantie in gedacht had.  Mogelijk pas je je keuze aan, of je bent alleen maar meer overtuigd dat je eerste keuze de juiste was.

 

Stap 5.          Zijn ze ook nog mooi?


Dit had ook stap 1 kunnen zijn, maar of je een schoen mooi vindt of niet zal ongetwijfeld een rol spelen in je keuze. Jouw smaak bepaalt.


Heeft dit blog je geholpen, of heb je nog andere tips bij het aanschaffen van een minimalistisch schoen? Laat het dan weten via een reactie onderin het scherm.

Bedankt!


 

 

 

Reacties

 1. Paul Cooijmans Paul Cooijmans

  Wat betref het aanpassen en uitproberen van minimalistische schoenen, daar ben ik zeker ook voorstander van, maar het probleem is dat er bijna geen fysieke winkels zijn die ze hebben staan. In mijn omgeving ken ik geen winkel die minimalistische schoenen verkoopt, op een enkel model na misschien. Dat maakt het passen en proberen moeilijk. Het is een subcultuur gebleven, en niet doorgedrongen tot reguliere sportketens als bijvoorbeeld Decathlon.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.