Welke magie zit er in jouw schoen?

 • Geplaatst op
 • Door Ivo van Tol
 • 3

Een moderne hardloopschoen staat bol van de innovaties. Mooie termen prijken op de schoen. Je gaat bijna geloven dat er magie in de schoen zit. Trek ze aan en je zult vliegen. Helaas. De schoen is bescherming van je voet. Dat is het.

Breed of smal

De schoen, er is veel over te zeggen. Één ding vind ik echt belangrijk.
Ze moeten prettig aan je voeten zitten.

Drie kenmerken van de schoen zorgen er voor dat je die schoen kan vinden.
Als eerste , heb je een brede, een normale of een smalle voet? Met een normale voet
heb je nog de meeste keuze. Heb je een smalle voet dan zwem je in sommige Vivobarefoot modellen.
Met een brede voet heb je weer niets te zoeken in de Merrell Trail Glove of Pace Glove. De Vibram FiveFingers zijn dan weer bijzonder, smal en breed past daar in.

Teen of geen teen 

Als we het dan toch over tenenschoenen hebben. Regelmatig komt de vraag voorbij wat de voor- en nadelen zijn van een tenenschoen. Zitten ze prettig? Dat is de belangrijkste vraag. De één roemt de vrijheid die wordt ervaren en de ander verafschuwt de tenenschoen met als argument "Ik heb een claustrofobische grote teen".

Prima. Het enige nadeel wat mee kan wegen in de keuze is dat je tenen snel nat zijn en daarmee in de winter ook snel koud. (Daarvoor is trouwens de TREK Ascent Insulated bedacht, warme en droge voeten.)

De vorm van je voet is ook bepalend. De Vibram FiveFinger is gemaakt voor een "normale" voet. Sommige mensen (een minderheid) past er geeneens in.Kijk wat je prettig vindt zitten. Dat is belangrijk.

Dik of dun

Minimalistische schoenen hebben verschillende zooldiktes. De SOCKWA met een slechts 1,2 millimeter dunne zool staat heel dicht bij het blote voeten gevoel.

Of een SKORA PHASE met een zooldikte van 11 millimeter. Bijna TIEN keer zo dik. Maar vergelijk je deze schoen met een "traditionele" hardloopschoen dan is het nog steeds een scharminkel.

Op onderstaande foto's zie je mooi het verschil. Je ziet een Merrell Trail Glove 2 en een Asics.Als je eenmaal gewend bent aan een dunnere zool, zul je ook het verschil voelen tussen een zool met paar millimeter meer of minder zool. Echt waar. Je voeten zijn fijngevoelige instrumenten, net als je handen.

Voel het en je zult het weten.

 

Plat als een pannekoek 

Voor ik het vergeet nog een essentiële eigenschap van een minimalistische schoen: zo plat als een pannekoek. De Engelse term is ZERO-DROP. Geen hoogteverschil tussen voorvoet en hiel. Je staat plat op de grond. Dat is even wennen voor mensen die altijd schoenen met een hak hebben gedragen.
Ze krijgen het gevoel alsof ze achterover vallen.Plat op de grond staan helpt je bij een rechte houding. Een platte schoen zorgt er ook voor dat je kan landen zoals je wil. Je wordt niet tot een hiellanding gedwongen door een dikke hak.


Het oog wil ook wat 

Het is fijn als een schoen ook nog mooi is en past bij de kleren die je draagt.
Gelukkig groeit het aanbod van minimalistische schoenen gestaag. Meer kleuren en meer smaken.


Hoe maak jij de keuze voor je schoenen en wat zou je andere mensen als tip mee kunnen geven?


We zijn benieuwd naar je antwoord.
 

Reacties

 1. Paul Cooijmans Paul Cooijmans

  Op welke schoenen ik kan lopen verschilt per soort training; bij de meeste intervaltrainingen is het de Merrell Trail glove of Asics wegwedstrijdschoenen. Bij lange langzame duurlopen die ik in een groep doe gebruik ik trailschoenen van Asics die niet minimalistisch zijn. Bij zo'n groepstraining weet je niet precies van tevoren hoever het zal gaan en over welke ondergrond, en dat maakt experimenteren met schoenen nogal moeilijk.

 2. Ivo van Tol Ivo van Tol

  Bedankt voor je reactie Paul.

  Wat zijn voor jou dan schoenen waar je blessurevrij op kan lopen?

  Groet, Ivo

 3. Paul Cooijmans Paul Cooijmans

  De keuze voor schoenen wordt gaandeweg bepaald; ik kan schoenen kopen wat ik wil, maar ik blijf uiteindelijk lopen op die schoenen waar ik zonder blessures de trainingen op kan doen die ik wil doen.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.